Како сачувати шаргарепу за зиму у подземљу?

Сви љетњи вртлари, не ширећи леђа, раде на својим парцелама. Жетва је увек задовољство. Сада, главна ствар - да га сачувате зими. На крају крајева, витамини зими су посебно потребни.

Многи почетници вртлари су заинтересовани за складиштење шаргарепе у подруму како би се избегло труљење и поцрњење. Постоји много начина за чување слатког поврћа, покушаћемо да испричамо о најчешћим варијантама.

Како правилно ускладиштити шаргарепу - пут у песак

Пијесак ће одржавати нормалну температуру и неће дозволити да се поврће разболи од гљивица. За складиштење погодан је влажан глинени пијесак, али не и ријечни. Разблажите канту песка у литру воде. Следеће, ваше акције су следеће:

  • положити влажну песку на дно ладице;
  • сипати слој мркве на песак;
  • сипајте на поврће сљедећи слој пијеска дебљине око 10 мм.

Пеците песак са мрквом док се кутија не напуни. Покушајте да мркве не додирују једни друге. Можете користити суви песак и чувати поврће у кантама. Сипајте суви песак на дно кашике и наизменично са мрквом док се посуда не напуни. Рок трајања на ове начине је од 6 до 8 мјесеци.

Како чувати шаргарепу у лонцима

Потребно: велике емајлиране посуде. Након брања, шаргарепу треба добро опрати, усадити браду и "реп", осушити корење на сунцу. Затим коријен корен чврсто наслагати усправно у посуду, ставити на њега салвету и затворити посуду поклопцем. Све посуде са мрквомПрепоручује се да се чува у хладном подруму - онда је шаргарепа добро постављена за нови усев.

Како чувати шаргарепу у полиетиленским кесама

Потребни материјали: полиетиленске вреће, капацитета до 30 килограма, најмање пет.

Предност ове методе је да у врећама влажност ваздуха увек достигне вредности веће од 90%, што је одлично за такве корене. Вреће чувати у хладним и сувим просторијама. Не затварајте врећице, или немојте користити много отвора за вентилацију, у супротном угљен диоксид ће покварити читав усјев. Када приметите да на кесама има кондензације, то значи да је влажност у просторији већа од норме, а познати песто треба распршити у близини паковања.

Како чувати шаргарепу у маховини

Мосс-спхагнум је вишегодишња биљка која расте у мочварном терену. Маховина је позната по својим антибактеријским својствима и способности да издржи труљење. Након прикупљања сфагнума поштују се правила његове обраде. Маховину треба уклонити и осушити. Затим се ставља у полиетиленске кесе. Овај производ се може чувати на хладном месту 3 месеца.

У складишту се узима неопрано поврће, добро је осушити на сунцу. Онда се усев шаље на један дан на хладно место.

Шаргарепе се стављају у кутије, тако да постоји неколико слојева између којих лежи маховина. Уз његову помоћ, угљен диоксид се складишти у контејнеру. У поређењу са песком и глином маховина има малу масу и не компликује кутије са жетвом.

Складиштење шаргарепе у пиљевини

Четинарске пиљевине и кутије. Сузе четинарских стабала - још једно велико пунило за шаргарепу, намењено за дуготрајно складиштење. Убачени у иглице фитонциди спречавају клијање корена и спречавају увођење патогених гљивица и бактерија. На исти начин као са песком, шаргарепе треба ставити у кутије у слојевима, прскајући сваки слој пиљевином.

Како резати мркву за складиштење

Прво, лагано ротирајте усеве корена из врта, покушавајући да их не оштетите. Исцрпљена шаргарепа се никада не би требала ударити да би се уклониле честице земље, јер то може довести до микропукотина у плоду и период њиховог складиштења ће се понекад смањивати. Ако мрква расте у пјесковитом тлу, онда је у овом случају довољно само га протрести, држећи браду. За мркве које расту у тешим тлима, тресење неће бити довољно, овдје можете без прања воћа у топлој води. После прања, веома је важно да се усјеви задрже у суспендованом облику у добро проветреној просторији трећег дана, након чега можете наставити са обрезивањем вела.

Можете обрезати различита стабла, на пример, ако жељени рок употребе воћа не прелази 3 месеца (или у будућности намеравате да користите шаргарепу), у овом случају, зелени део се може исећи неколико центиметара изнад главе поврћа , ако желите жвакати укусним и свјежим поврћем до сљедећег љета, затим обрежите маслац заједно са 2-3 мм главом корена самих (ако то не учините,затим 3-4 месеца касније мрква ће почети да клија и постаје мекана и неукусна). Што се тиче складиштења шаргарепе, најдуже се складишти у песку на температури од 2-4 степена топлоте.

Тајне за чишћење и обуку

Покупите културу пре него што почне константно промрзнути. На пример, ја сам вођен овим - ако су доњи листови увијени, почињу да се суше, онда је дошло време.

Одабир сунчаног сувог дана и наоружавање виљушкама или лопатама, копање коријена. Након тога припремите се за ознаку за складиштење.

Ово није тешко:

  • рашири шаргарепу која је исушена на кревету;
  • Очистити земљу;
  • вријеђа живицу, покушавајући да остави "пањ" што је мање могуће, али у исто вријеме не оштећује кожу;
  • пажљиво сортирајте поврће - само циљеви који нису погођени паразитима или болестима погодни су за складиштење.

Сада за сва правила треба послати шаргарепу на 7-10 дана на "карантин". То јест, расути се у сувој и тамној просторији, гдје температура зрака није виша од 10 ступњева. За то време размажено воће ће се манифестовати, али заразити друге неће имати времена да га ухвати. Стављам мркве на поду у гаражи. Ако купите усеве корена за зиму, а не растете, онда ова фаза неће бити превише.