Шта сачувати у јесен

Црногорично жбуње и дрвеће представљају оригиналан и посебан украс у баштама. У последње време, употреба зелених биљака у пројектовању воде у близини акумулација, стварање живих ограда и других примена је посебно тражена. Предност четинарских стабала над листопадним дрвећем је њихова трајност и поузданост. Дивите се лепоти цвећа само у кратком периоду током лета и уживајте у зеленој боји и свежем мирису борове шуме - зими, пролеће, јесен и лето. Црногорично дрвеће у композицијама које се шиве са другим вртним дрвећем изгледају веома лепо, али јесен је период када ћете морати да се бринете о њима већ до неке мере. Као и све биљке, гнојива су потребна за брзи раст четињача: таква ђубрива ће вам омогућити да задржите декоративне ефекте током свог животног века за ваше засаде. Наравно, можете користити универзална ђубрива за четињаче, али предност треба дати посебном. На овој страници ћете сазнати више о композицији и начинима коришћења најефикаснијих.

Посебности живота четинарских врста

Погодности су непретенциозне биљке, не захтевају довољно влаге, светлости и топлоте. Храњење обавља изузетну функцију - раст стабла. Но, у исто вријеме, вртлари требају запамтити о својим значајкама и осјетљивости на кемијска и органска гнојива. Познато је да не толеришу велику количину азотних супстанци у земљишту, реагујући на њу хлорозом или изумирањем појединих делова. Игла нема високу осетљивост на фотосинтезу,тако је стално потребно кречење земље (боље је користити доломитно брашно). Такође треба имати на уму да земљиште треба да садржи што је могуће више елемената у траговима, као што су калијум, фосфор, магнезијум итд.

Када се додају ђубрива за четињаче

За разлику од многих листопадних биљака, приликом садње четинара није препоручљиво оплодити земљиште, јер доприносе расту вегетативних органа и биљка почиње активно да повећава зелену масу. А наш задатак је да се црногорици по први пут предивно укорени. То ће помоћи таквим дрогама као укоренител.

Заливање четинара у јесен

У јесен, четинарска стабла захтевају адекватно заливање. Многе биљке ове пасмине (нпр. У смрчи), велике и густе круне, у вези с којима влага пролази веома лоше. Није неопходно искључити и такву опцију, када је и након јаке кише земља испод смреке остала савршено суха. Ако је у јесенском периоду било мало киша или их уопште није било, то је више потребно да се биљкама обезбеди довољно залијевање. То је због чињенице да у црногоричном дрвећу долази до испаравања влаге до самог мраза, у вези са којим, у случају неблаговременог заливања, могу патити и од суше и од мраза.

Малчирање медне магле у јесен

Већ смо споменули малчирање тла приликом садње садница. Немојте ометати малча и одрасле четинарске врсте. Изглађује оштре падове температуре ваздуха, спречава испаравање влаге, спречава раст корова. Испод малчаструктура тла се побољшава зато што се црви активно кишу. Малч је положен у слоју од 4-5 цм, за који се користи пиљевина, чип или кора. Добра алтернатива за малчирање може бити слетање врста покривача.

Шта хранити четинарима у јесен

Конвенционалне траве и сложена ђубрива, као што су азофоски, нису погодне за зимзелене биљке. Још горе - гној и разне тинктуре из зелене траве и корова. Они изазивају насилан раст, који завршава жутом бојом, па чак и смрћу појединих узорака. А ствар није у количини оплодње, већ у њеном саставу. Боље је не хранити црногорицу, него то учинити погрешно.

На тржишту се могу наћи многа специјална ђубрива, специјално дизајнирана за четинара. Али, пре него што купите чак и најпознатије производе компаније, треба пажљиво проверити хемијски састав мешавина, како домаћих тако и увозних. Које критеријуме треба користити?

Укупна површина рогова црногоричних биљака је много пута мања од површине лишћа сличне величине на листопадним стаблима. У исто време, већина хране коју добијају не од корена, већ уз помоћ фотосинтезе. И овај процес је немогућ без магнезијума, који је саставни део молекула хлорофила. Дакле, присуство магнезијума - предуслов за избор ђубрива за исхрану четинара.

Да би се храниле зимзелене биљке, потпуно је неприхватљиво користити ђубрива која имају висок проценат азота у свом саставу. И у било које доба године. Ова ставка пружаинтензиван раст зелених изданака. Раст је тако брз да такве гранчице немају времена за сазревање. И, по правилу, оштећени су током зимских прехлада. Из тог разлога се испод четинара не може користити стајњак, ни у каквом облику, чак ни у разређеној крави.

Према мишљењу стручњака, минерална ђубрива треба да се користе за ђубрење четинара. Најбоље органске биљке за њих су добро кондензовани компост, као и биохумус - производ обраде глиста.

Изворна потрошња четинара у јесен

Широко распрострањена употреба у савременим методама збрињавања биљака добила је фолијарну исхрану. То је увођење лекова прскањем у водени раствор игала. Приликом наношења ђубрива под корен само 20% хранива које користе биљке. Истовремено, третман биљака иглицама методом корена је много ефикаснији и омогућава да се из препарата асимилира до 80% хранљивих материја. Са уским садницама биљака, на пример, у живим оградама, посебно се препоручује фолијарна исхрана. Поред тога, дозе лијекова које се користе за ендокрино лијечење су ниже него у администрацији корена. Дроге добијају биљке директно и пет сати хранљиве материје већ почињу да учествују у процесу метаболизма.

Безвредна храна за црногорицу у јесен

Као што је већ речено, душик је главни непријатељ зимзелених биљака. У том смислу, потребно је искључити за четињаче сва ђубрива која садрже овај елемент. Маин витхТаква ђубрива су стајњак, чији је састав пун азотног садржаја. Уношење у тло обезбедиће "спаљивање" целокупног кореновог система, како младих тако и старих четинара. Такође, стајњак може довести до формирања изданака, чији раст и развој не завршавају увек до зимског периода, што резултира незрелим растом који једноставно умире због хладноће. Стајњак се може користити само у облику хумуса (трогодишњи период), а не уводи се, већ се излијева на тло око биљке. Овај поступак се проводи у прољеће.