Како сачувати шаргарепу за зиму у подруму

Сви љетњи вртлари, не ширећи леђа, раде на својим парцелама. Жетва је увек задовољство. Сада, главна ствар - да га сачувате зими. На крају крајева, витамини зими су посебно потребни. Многи вртлари су заинтересовани за складиштење шаргарепе у подруму тако да нема трулежи и поцрњења. Постоји много начина за чување слатког поврћа, покушаћемо да испричамо о најчешћим варијантама.

Избор мркве за зимско складиштење у подруму

Складиштење шаргарепе у подруму је поштовање технологије жетве, припрема места и правилан избор коријена. Добар квалитет је средње касних и касних сорти. Ту су међу омиљеним сортама и раним сортама. Најчешће вртлари за дугорочно складиштење бирају:

Московска зима, сортна са просечним периодом сазревања. Ова мрква је високоприносна, корен је густ, сочан.

Нантес Мотор Схов. Такође се разликује по стабилности усева. Зрело је месец и по дана од степеница. Може се чувати у подруму до љета.

Схантана се разликује средњим роковима сазревања, слатком, мирисном пулпом. Чува се у подруму и не пропада до 10 месеци.

Време за бербу шаргарепе за зимско складиштење у подруму

Како позориште почиње са вјешалицом, а складиштење мркве - из збирке. Неопходно је изабрати оптимално време за његово копање - почетком августа време је непожељно, јер у септембру раст масе усјева корена може износити до 3-4 грама дневнотопло, суво време.

И поред тога, каснија берба шаргарепе је очувана боље, јер је потпуно сазрела, а тиме и нутријенти у њој, максимална количина. Изванредно и презрело поврће не може дуго трајати. Мраз се не може доказати - мркве на које оне утичу остају лоше.

Берба шаргарепа и припрема за зимско складиштење у подруму

Сакупите усев пре него што почне константно промрзнути. На пример, ја сам вођен овим - ако су доњи листови увијени, почињу да се суше, онда је дошло време. Након што су изабрали сунчан дан и наоружани виљушкама или лопатама, копају коријен. Након тога припремите се за ознаку за складиштење. Није тешко:

  • Пресавијте мркву суву директно на кревет;
  • Очистите земљу;
  • вређа живицу, покушавајући да остави "пањ" што је мање могуће, али у исто време не оштећује кожу;
  • пажљиво сортирајте поврће - само циљеви који нису погођени паразитима или болестима погодни су за складиштење.

Сада, за сва правила, шаргарепа мора бити послата на 7-10 дана на "карантин". То јест, расути се у сувој и тамној просторији, гдје температура зрака није виша од 10 ступњева. За то време размажено воће ће се манифестовати, али заразити друге неће имати времена да га ухвати. Стављам мркве на поду у гаражи. Ако купите усеве корена за зиму, а не растете, онда ова фаза неће бити превише.

Припрема подрума за зимско складиштење у подруму

Како припремити собу (подрум) прије похране мркве за зиму у подруму? НијеНајтежи задатак, као што многи мисле, али веома важан. Ако просторије нису добро припремљене за будуће складиштење, постоји ризик од негативног резултата рада.

Мрква током складиштења је веома избирљива. Изаберите прикладан метод и доступне рукотворине. Желео бих да истакнем разлику у складиштењу поврћа у подземљу и подруму. Подземље, које се још назива и подрум, увек се налази испод стамбене структуре. Температура и влажност нису увек стабилне, тако да се методе складиштења разликују од складиштења у подруму. Просторија резервисана за складиштење треба да има оптималну влажност (90-95%), иначе ће плодови бити млохави. Температура од 0 до +4 степени је норма. Ако температура пређе +5, мрква може почети да расте.

Лист се може налазити директно у земљишту на одређеној дубини или испод гараже, односно под нестамбеном зградом. Град Куезон се по дизајну донекле разликује од уобичајеног подрума. Више је херметичан, може се налазити и испод стамбене структуре иу обичној башти, одржавајући стабилан температурни режим и влажност током целе године.

Како чувати шаргарепу у подруму? Због тога, да би се корен одржао својим изгледом и укусом до следеће жетве, потребно је да пре него што се стави шаргарепа у подрум, уради следеће: да проветри простор. Веома је важно да је складиште за мркве хладно, без страних мириса. Дезинфиковати просторије. За ово вам је потребан 2% раствор хлорног креча. Лимеузима се у количини од 1 кг на површини од 110-140 м2. Након тога зидови подрума се попрскавају кречом. Важно! Дезинфекција би требало да почне месец дана пре будућег складиштења шаргарепе. Окружите зидове собе вапном. Две седмице након поступка дезинфекције потребно је отићи на бјељење зидова. За припрему отопине ​​вапна потребно је узети 200 г бакар сулфата у израчуну: два или три килограма свјеже печеног 10 литара воде. Потрошња раствора: 0,5 л раствора на 1 м2. Ово су три основна правила како би се правилно припремиле просторије за будуће успешно складиштење шаргарепе.

Складиштење шаргарепе у песку и пиљевини

Биће корисно размотрити детаљније како се складишти шаргарепа у песку. Ово је приступачан и једноставан начин, провјерен већ десетљећима. За складиштење је неопходно:

  • иловасти песак;
  • вода (на канти песка 1 литра);
  • канта или кутија за отпрему.

Пијесак се сипа у воду, меша, сипати 3 цм слој на дно кутије. Шаргарепе су сложене тако да се не сударају једна са другом. Одозго сипајте сљедећи слој пијеска и поновно положите мркву. Понављајте док висина зида није довољна. Препоручљиво је покрити кутије тако да глодари не улазе унутра и влага се спорије испарава. Понекад се песак сипа директно на под, али је погодније да се и даље користе посуде.

За туристе, складиштење шаргарепе у песку постаје најбоља опција. Пешчани јастук одржава оптималну температуру за корен, чак и када мраз улази у просторију. У песку се не чувају трулеж и влага.Неки воле да користе суви песак, а шаргарепе су изложене у редовима вертикално, са реповима.

Други начини за складиштење шаргарепе у подруму

  • у полиетиленским кесама. Нађите врећице од полиетилена капацитета до 30 кг. Направите неколико рупа на дну вреће како бисте спријечили кондензацију. Сипајте корење у вреће и чувајте их у подруму на отвореном. Ако почне у пакетићима испаравања - распршите мало вапна у близини, апсорбује вишак влаге и спречава савијање поврћа;
  • у глиненом "поклопцу". Направите раствор воде и глине налик на кисело врхње. Припремите им сваку мркву и ставите је да се осуши. Након потпуног сушења "поклопца" ставите поврће у отворене кутије или корпе;
  • у папиру. Поврће можете дуже чувати помоћу старих новина и папира. Али ако је подрум веома влажан - метода неће радити. Сипајте мркву и преклопите је у сандуке тако да се не нађу. Преписати корене са папиром.

Надам се да ће ваша шаргарепа бити добро очувана у подруму, а најважније је да покупите начин за складиштење шаргарепе и припремите подрум за складиштење шаргарепе.