Инсталирамо напонски плафон: прво, тапет или плафон

Почевши са поправком, потребно је направити план који ће помоћи да се одреди редослед акција у одвојеном пласману плафона: прво, тапета или плафон, који неће бити оштећен или платно за време оматања тапета, или боље да уради супротно и прво нацрта зидове? Многи који се одлуче за поправке својим рукама суочавају се с проблемом избора онога што ће прво учинити. Генерално, професионалци дозвољавају обје опције, али у одређеној ситуацији морамо пажљиво одмјерити све предности и мане и започети поправку. Прочитајте више о томе шта је најбоље урадити прво - у овом чланку.

Одлучите: зидне закрпе и растезљиве стропове

Ако почнете лијепити тапете прије затезања стропа и обрнуто, нешто што може погоршати резултат третмана опћенито. Зато је важно да знате шта прво треба да урадите: направите тапет или инсталирајте напонски плафон.

Ако урадите нешто погрешно, а не у реду, можете прекинути све поправке. Посебну пажњу треба обратити на рад ако планирате користити скупе завршне материјале.

Како је лепљива тапета са затезним плафоном

Прије полагања материјала на површину зида треба поравнати са жбуком.

Жбукање радне површине је неопходно како би се елиминисале недоследности и пукотине, тако да се без потешкоћа убудуће, тапкају

Међутим, ако већ постоје растезљиви стропови, онда неће доћи до поравнања зидова:

 • Немогуће је да жбука падне на филм напетог плафона.
 • Не може се малтерисатизидови до краја, велика вероватноћа додира гипсаног стропа, што ће покварити премаз.

Одговарање на питање: "Шта прво треба прво залијепити: строп или тапета?" При томе се тапете наносе тек након што су зидови припремљени. Немогуће је поравнати зидове након монтаже стропа и сухозида, јер профил за уградњу плоча од сухозида мора бити уоквирен другим профилом, што се не може урадити са меким напетим стропним филмом.

Да би се фиксирао стропни багет, потребна вам је и равна површина зидова, наљепница за тапете још није имплементирана. Затегните плафон након тапета, а како не би контаминирали багет с премазом, потребно је залијепити траку за наљепнице.

У зависности од врсте тапета тапета или лепљеног сувог на залепљеном зиду, или такође подмазане љепилом. Када се љепило нанесе на зид, оно пада и на плафон, што је неприхватљиво. У ту сврху се лијепи и љепљива трака. Прекомерне тапете морају бити пажљиво исечене ножем.

У почетку: напонски плафон или тапете

Наравно, боље је прво ставити тапет, а затим поставити плафон. Иначе ће напетост стропа бити искривљен, љепљене тапете ће бити проблематичне, укупна слика ће бити размажена. Међутим, понекад се дешава да је плафон већ одабран, а за зидове се планира изградња гипсаних плоча. У овом случају, строп мора бити пажљиво затворен траком и фиксирати тапете.

Професионалци не препоручују постављање плафона на празне зидове, затезање на зидовимавећ уметнуте позадине.

Како правилно залепити тапете са затезним плафоном

Постоји неколико тачака везаних за постављање тапета и затезних плафона.

Имајући све потребне алате за рад, прво је потребно инсталирати мрежу за затезање, а затим наставити са лијепљењем тапета

Наиме:

 1. Први увек поставља багет за плафон, док користи буш. Током бушења, опека оставља велику количину црвене прашине, тако да се цигле могу лијепити само након лијепљења стропа.
 2. Надаље, ПВЦ се загрева до 100 степени за затезне тканине. Такође можете одабрати било коју другу тканину. Ако залијепите тапете, а затим поставите плафон, позадина након загријавања просторије може се оштетити. Боље је изабрати тканину за таваницу, она смањује шансе оштећења зидова тапетама.
 3. Тканина за затезање мора бити фиксирана у багету са лопатицом, а може се поставити и жљеб, који скрива просторе између зидова и багета. Али не може се залијепити испред тапета, иначе ће премаз бити нераван и ружан.
 4. Да не би покварили стропове приликом постављања тапета и да не би загадили површину током прајмера, прво морате да причврстите багет, а затим залијепите тапете на ниво профила, причврстите затезну мрежу. Тада ће зидови и тапете бити чисти.
 5. Када се ради са скупим тапетама (нпр. Текстилом), потребно је уштедјети материјал. У овом случају купац сам одлучује о тометреба урадити прво: нанесите тапете на зидове или уградите напонски плафон. Мора се имати на уму да ће плафон у сваком случају трајати неколико година дуже него чак и најскупљи тапети.

Главна потешкоћа у процесу поправке је страх од кварења тапета или стропа. Најбоље је да се консултујете са професионалцима да бисте донели праву одлуку да поставите прву.

Како леплити тапете са затезним плафонима: препоруке стручњака

Прије свега, потребно је уземљити и изравнати зидове, иначе ће се багет савити, а строп ће се испружити криво. Ако је плафон већ растегнут, онда га треба пажљиво заштитити, а зидове пажљиво залијепити зидовима, што је могуће више додирнути тканину.

Хајде да се позабавимо питањем с друге стране и дајемо аргументе у прилог почетној инсталацији плафона, а затим - лијепљењу тапета:

 1. Чак и ако се пиштољ користи за загријавање дизајна, он није усмјерен на зидове, а стручњак ће пажљиво пратити очување премаза.
 2. Приликом бушења рупа за причвршћивање багета формира се много прашине која може покварити обраду зидова. Међутим, позадина се може усисати, а неке врсте тапета чак и опрати.
 3. Често и сами произвођачи плафона кажу да је уградња багета неопходна само на потпуно дизајнираној и поравнатој површини зидова.
 4. Не бојте се бојати зидове и тапете након постављања висеће конструкције, лакирна трака ће помоћи да не додирнете плафон. Такође, размак између плафона и зидова се може залијепитикористећи плафонске лајсне.

Посебан филм, фиксиран сликарском траком, омогућит ће заштиту затезног лима од контаминације бојом или љепилом

Могуће је сумирати и рећи да се мајстори не плаше да рукују тапетама по строповима, али морате размишљати неколико пута прије него што то учините и пажљиво заштитите зглобни плафон.

Како самостално ставити тапете под тензионе стропове

Приликом лијепљења тапета властитим рукама потребно је користити љепљиву траку на мјесту завршних радова. Ако љепило и даље пада на плафон, потребно га је обрисати што је прије могуће влажном крпом.

Ако се планира бојање зидова, боље је да се строп растеже након бојања, али да се за њега боље монтира одмах након поравнања зидова.

Приликом затезања мреже потребно је што прецизније залепити тапет, без додиривања платна ножем током резања тапета. Будите сигурни да заштитите строп наљепницом, а након рада са тапетама пажљиво га уклоните.

Тајне зидних налепница у близини тензионог плафона (видео)

У закључку, треба рећи да сватко мора сам одлучити шта ће прво учинити. Већина поправки се врши са већ постављеним плафонима, онда је потребно што је могуће више руковати са затезном тканином и користити лепљиву траку. Треба имати на уму да је багет постављен на припремљени глатки зид. У сваком случају, рад захтева екстремну прецизност и концентрацију, а онда ће Вас задовољити плафони и тапетедуго времена.