Завесе за напонски плафон

Модеран дизајн ентеријера обилује свим врстама боја, облика и храбрих комбинација. Међутим, све више људи преферира минималистички стил, који органски комбинује једноставност, практичност и функционалност. Једно од таквих удобних решења протеклих година су растезљиви плафони, који су освојили мноштво милиона срца. Правилним одабиром прозора испод затезног стропа можете створити заиста фантастичан интеријер.

Широк избор материјала

Прије свега, потребно је одредити која је главна функција прозорских отвора у просторији (извор овог свјетла или само елемент декорације), а затим, на основу његове одлуке, одабрати материјал за декорацију. Данас, тржиште нуди веома велики избор завеса, међу којима се могу издвојити главни типови:

 • текстил
 • ролетне
 • жалузине
 • бамбус
 • Роман роллс

За познаватеље данашњице и романтичне интеријере (минимализам, Прованса) уклопит ће се текстилне завјесе лаких тканина - сатен, органза, тафт.

Ако више волите хигх-тецх стил, онда прозор треба да буде наглашен у облику римских ролни.

С обзиром на завесе на прозорима у спаваћој соби, обратите пажњу на завесе од густих тканина. Не само да се савршено уклапају у функцију изолације нежељене сунчеве светлости, већ и стварају посебну ауру удобности. Међутим, постоји ограничење - ако плафони нису веома високи, боље је одбити од тешких материјала како могувизуелно смањите собу.

Бамбусове завесе, као и ролетне и ролетне, су опција за оне који желе да што више прошире простор и уклоне све непотребне елементе. Овај тип прозора је погоднији за кухињу.

Палета боја

Одабиром завеса које су у боји растегљивог плафона потребно је осигурати да просторија не изгуби свој шарм, а сваки детаљ је истакнут. Избегавајте фузију боја, изаберите завесе на неколико тонова светлијих или тамнијих плафона да бисте постигли савршену допуну.

Дизајнерима се саветује да користе светле нијансе завеса, јер стварају ефекат лакоће.

Ако напонски плафон има цртеж, онда су облоге на прозорима боље изабрати једнобојне. С друге стране, ако је плафон направљен у истој боји, онда се можете играти са завесама различитих боја. У пространим собама са високим строповима, жалузине са гломазним цртежима ће изгледати веома повољно, што додатно визуелно проширује простор. Завесе са вертикалним узорком ће такође створити ефекат повећања просторије и лагано подићи плафон.

Ако желите да се фокусирате на прозор, можете безбрижно да изаберете светле слике које ће привући пажњу. Можете их разноврсити различитим магнетима, ламбрекинима, пицкупима, играти се комбинацијом неколико боја или додати мале елементе декорја као звезде, пахуље итд.

типови вијенаца

Плафонски вијенац је идеално рјешење за оне који желе побиједити напетост и унутрашњост у цјелини. Зависно од тогакоја врста материјала се користи, конструкције за причвршћивање су:

 • Метал (алуминиј, челик)
 • дрвени
 • пластика
Свака од њих има своје предности и слабости. Тако ће вијенац са дрвета увијек изгледати много, осим тога, заузима водеће мјесто у избору причвршћивања у дјечјим и спаваћим собама због своје еколошке прихватљивости. Метални вијенци су познати по својој издржљивости и пластици - приступачности.

Опције за причвршћивање завеса на стрехе

До данас, тржиште нуди велику разноликост могућности да се креативно или класично фиксирају завесе и завесе на стрехе. Најпопуларније су три опције:

Ова врста сугестије укључује укључивање фантазије и цртежа са прстеном, једноставним везицама, клиповима, ушицама или петљама.

  ​​

Мито са својом лаконошћу и лакоћом употребе. Суштински недостатак је да облога може издржати само лагане тканине и није дизајнирана за завјесе.

 • Цорнице цорнице

Познат и као жељезница. Захваљујући практичном дизајну (куке причвршћене на ваљке) и лакоћи руковања овом врстом вијенаца пронашла су многе присталице.

Отворена монтажа стропних вијенаца

Ако је сам вијенац умјетничко дјело, онда не постоји ништа за закопавање љепоте - вриједи се задржати на могућности отворене инсталације. Поступак инсталирања отвореног вијенца је прилично једноставан:

 1. Разноликостпресјек стропа изнад прозора, на мјесту гдје се налази вијенац;
 2. Направите ознаку на ободу просторије и фиксирајте профил за напонски плафон;
 3. Дрвене шипке треба поставити строго дуж линија за обиљежавање вијенца користећи типле, које ће се забити у унапријед припремљене рупе. Дебљина шипке треба да одговара растојању између затезних и базних плафона. Барови се прво морају добро третирати како би се избјегло труљење у будућности;
 4. затегнути плафон;
 5. Лагано инсталирајте структуру кроз испружену мрежу.

Скривена ниша

У поређењу са отвореном инсталацијом, ова врста уградње вијенца служи за скривање структуре причвршћивања и стварање ефекта пада са плафона завеса. Извођење таквог монтирања није лако, али ако пратите јасну упуту, можете избећи многе грешке и створити своју лепоту у кући. Технологија инсталације је следећа:

 1. Потребно је одабрати вијенац прије мјерења напетостног стропа, јер ће величина вијенца одредити димензије нише;
 2. Планина вијенца треба бити на плафону. За причвршћивање користе се типле са металним или пластичним чаурама;
 3. Одлазити 3-5 мм од стрехе и осигурати дрвену греду;
 4. Затегните напонски плафон.