Како направити топлу подну под паркет?

Власници приватних кућа, власници викендица у сеоским кућама настоје не само опремити свој дом најпогоднијим и практичнијим комуникацијским системима, већ и створити високу разину удобности у стамбеним просторијама. Срећом, за данас постоји широк избор најразличитијих грађевинских декоративних материјала. Са одговарајућом финансијском основом, постало је могуће креирати ентеријере било ког нивоа сложености. У те сврхе можете користити и традиционалне и нове хигх-тецх материјале.

Упркос широким технолошким могућностима, постоје бројна контроверзна питања која се морају рјешавати у покрету, са опремом властитог стамбеног простора. Овај проблем се може појавити и ако имате систем гријања подног гријања и желите имати прекрасне паркетне подове у кући. На први поглед, ситуација не изгледа критично. Постоји топао под који загрева ваш стан, а постоји и жеља да се направи подна облога паркета. Узми и уради, али у пракси то није тако једноставно. Покушајмо раставити.

Да ли је паркет с подовима од топле воде компатибилан? У чему је суштина проблема?

У стручном окружењу постоје двосмислена мишљења о употреби паркетних дасака у стамбеним насељима која се грију употребом топлих подова. Да ли је могуће користити паркет уз топле подове? Један тврди да је то могуће. Други, напротив, тврде да паркетна плоча није погодна у овој ситуацији. У чему је суштина проблема?

Водени топли под, дизајниран за паркетну плочу? Инжењерско-технолошка одлука која има право на живот. Ако пратите јасна упутства и не напуштате технологију, паркет се може користити као подна облога. Кућа с паркетним подовима изгледа пуно и луксузно, а топла подлога додаје потребну удобност и удобност домаћој атмосфери. Ово је једна тачка гледишта.

С друге стране, скептици тврде да паркетна даска није погодна као завршни премаз због свог састава и технолошких карактеристика. Упркос постојању контрадикторних мисли, постоји низ општих захтева и нијанси које треба узети у обзир у овом случају:

  • подна површина не би требала бити превише топла. Максимална дозвољена температура грејања подне површине је 260Ц;
  • подна облога треба да се загрева равномерно, у целом простору гријане просторије
  • ригидни захтјеви за избор дрвета који се користи за производњу паркетних плоча.

За референцу: Свака трака треба да се загреје исто, не више, ни мање. За производњу паркетних дасака није препоручљиво користити дрво јавора и букве, што не воли термички утицај.

У смислу равномјерног гријања, сполна контура воде је прецизна и може дати топлину подне облоге у једнаким омјерима. Ако сте у процесу полагања водоводне цеви изабрали оптимално прихватљиву за овај случај корака цеви.

Ако корак није исправно изабран, доћи ће до температурепристрасност Једна трака ће се загријати јаче, док ће друге остати хладне. Посљедично, такво сексуално загријавање ће резултирати хетерогеношћу паркета. Једне траке ће пресушити и деформисати, док ће друге, напротив, остати у нормалном стању. Одавде, пукотине између појединих трака, гадне пукотине на поду. Ово је, према скептицима, главна препрека за уградњу паркета у зградама у којима су инсталирани топловодни подови.

На слици је приказан паркет, који се поставља на круг грејне воде са кршењем технологије.

Спектакл је непривлачан. Уместо очекиваних 30-50 година, ваш паркет је постао неподесан за другу, трећу годину рада. Ово је са становишта практичности и естетике.

Последњи аргумент критичара паркетне даске која се користи за топли под је тежина монтаже. За паркет је основа шперплоча, која се на уобичајени начин једноставно лијепи на бетонску кравату. За већу поузданост, основа је причвршћена вијцима. Што је већи слој шперплоче, више рупа ће се морати обавити повлачењем, завртањем базе. Где је гаранција да ваш вијак неће ући у цијев сустава гријања?

Напомена: за оне који су још одлучили да у својој кући направе топли под са паркетом, препоручује се да се направи прецизна шема локације водоводних цеви система за грејање. Као резултат овог корака, ризик од монтажног монтирања у тело цевовода је сведен на минимум.

Паркетна даска.Својства и карактеристике

Паркетна плоча обично садржи формалдехид, хемијско једињење које у свом нормалном стању не показује агресивност. Међутим, када се греје дрво, формалдехид се ослобађа у ваздух и постаје штетан за људско тело. Када се ради на кругу грејања воде на температурама до 260 ° Ц, формалдехид није активан. Најмањи вишак ове температуре постаје опасан.

За референцу: формалдехид је штетан за стање људског тела. Парови овог једињења су надражујуће за респираторни тракт, постајући дугорочни узрок развоја тешких респираторних болести. Сталним удисањем пара формалдехида, особа се осећа слабо и слабо. Повремено, када становници нових домова са скупом декорацијом почну да осећају нелагодност док бораве код куће. Разлог за такву ситуацију може бити под са топлом водом прекривен паркетном даском.

Како би се избјегле неугодне посљедице, избор материјала треба пажљиво проучити податке о обиљежавању и цертификацији. На паркетној дасци треба да постоје упутства за који тип подног грејања је материјал, за топле воде или за електрични систем.

У складу са европским безбедносним стандардима, дозвољена концентрација пара формалдехида у ваздуху стамбених просторија је 1,2 мг /м3. Ако је у паркетној плочи садржај формалдехида неизбјежан, одаберите такав материјал за третман топлих подова или не.

Не постоји званична забрана употребе материјала за завршну обраду без формалдехида. Постоје савремене технологије завршних радова, због чега се штетни ефекти формалдехида могу свести на минимум. Таква ситуација је и случај са паркетом.

За производњу паркетне даске данас се користе практично све познате сорте дрвета које имају одговарајућа технолошка својства. Храст, буква, гума је најпогоднији материјал. За паркет важни су не само естетски подаци, већ и висока својства. Већ смо рекли да буква јако реагира на загријавање, па је за топле подове најбоље користити храстов паркет.

Постављање паркета на топле подове. Како изгледа?

Када наиђете на материјал, одлучивши за себе да ће ваш топли под имати леп и презентабилан изглед, почните инсталирати.

Важно! Пре полагања паркетне даске треба водити рачуна да ваша подна облога буде дизајнирана тако да регулише понашање дрвета. Таква мјера предострожности повезана је с физичким својствима дрвених премаза. Дрво одговорно реагује на било какве флуктуације температуре и промјене влажности.

Да би се постигао најприхватљивији резултат, позовите се на скандинавско искуство. У овим земљама, више од једне генерације успјешно спаја гријане подове и паркет. Основа скандинавске технологије лежи у техници причвршћивања дрвених летвица металним протезама. ИнРезултат је чврста дрвена површина, која није потребна да се даље причвршћује за базу.

Метални носачи који држе појединачне траке омогућавају да читава дрвена површина пода природно реагује на сваку промену физичких услова, као резултат пада температуре и скокова влаге у просторији. Таква техника полагања паркета назива се плутајући димњак, који вам омогућава да не преживите стање вашег спола као резултат система гријања.

Међу предностима ове технологије може се приписати чињеници да при раду са конзолама нема потребе за употребом љепила, прајмера и шперплоча као основа. Довољно је имати подлогу, паркетну даску и потребну количину металних спајалица. Паркет се поставља на бетонску кошуљицу, која већ има круг грејне воде. Обратите пажњу на дебљину дрвених трака. Најбоље је да прекинете ваш избор на ламелама, чија дебљина не прелази 15 мм.

Напомена: велика дебљина паркетне даске је разлог високог коефицијента преноса топлоте подне облоге, што ће неминовно довести до повећања трошкова гријања.

За слагање требате:

  • паркетна даска;
  • металне спајалице за паркетне плоче;
  • сет алата.

Радови се изводе на готовој бетонској кошуљици дебљине 30-70 мм, која је достигла неопходно сазревање. Уградња бетонске везе испод дрвеног поклопца се не разликује од традиционалне технологије. Главни услов: савршено равна површина.

закључак

Подови од паркета и топле воде су технологија која има право да постоји. Пратећи упутства и потребне технолошке параметре, могуће је направити подне облоге од паркета на топлим подовима, постижући добре резултате. Данас постоји много успјешних примјера успјешне практичне примјене комбинације "подова топле воде - паркет".