Како направити топлу подлогу у купаоници властитим рукама?

Није баш лепо да се у купатилу хладни подови након узимања водених процедура, а стално мокра подлога је расадник бактерија и плијесни. Дакле, одраз, да ли вам је потребан топао под у купатилу, пронаћи одговор, поготово у јесенско-зимском периоду. Многи становници размишљају о томе како направити топли под у купаоници. Можете дизајнирати и направити топли дизајн самостално, користећи ручне алате и куповину потребног материјала. Међутим, потребно је одредити који је најбољи електрични или водени под у купатилу.

Како одабрати врсту топле подне облоге?

Пре полагања топлог пода у купатилу својим рукама, прво одаберите врсту и уређај топлог пода.

Модерни системи грејања за подне облоге се деле на два типа: електрични и водени. Ријетко се користе инфрацрвени системи. Сваки од ових пројеката има своју специфичност инсталације и рада, и упркос чињеници да обављају исту функцију, још увијек постоје значајне разлике у трошковима инсталације и одржавања типова података топлих подова у купатилу.

Дакле, ако нема одговарајућих вјештина у поправци и изградњи, боље је направити електрични гријани подови у купаоници, јер уградња топлог пода у воденом купатилу захтијева минималне конструкцијске способности, више времена и трошкова.

Израђен електрични или водени под у купаоници властитим рукама има много позитивних страна:

 1. Сваки тип конструкције је скривен исподПодови и не узимају се у затвореним просторима, док су радијатори краду простор.
 2. Сваки када или туш би било лепо, ако је купатило није само удобан температура ваздуха, и подови.
 3. Полагање за грејање пода у купатилу може бити као приватној кући и стану, а систем исплати за веома кратко време, нарочито ако се закључује самостално.

Као и код било које системе уклапају у кући, подно грејање, имају мане:

 1. Коначни трошкови инсталирања такав систем ће резултирати у приличну суму, али заборави на то једном ред након што топлу купку станеш на топлом премаз, који такође загрева собу.
 2. не може да уђе у било који подова у купатилу, ако се инсталира подно грејање. Преференција течно или керамичким премазом. Дрвени под може бити постављен само са добром вентилацијом, или што је покривеност ће ускоро морати да се промени.
 3. Тип мотора дизајн захтева енергију.

Дакле, пре инсталације подно гријање било које врсте, треба пажљиво проценити предности и мане да изаберу који је бољи у вашем случају. Дакле, ако електрично грејање може да се укључи у било које доба године, покретање система за воду је могућ само са системом грејања, који је у лето није рационално.

Одаберите врсту грејања подова у купатилу да помогне професионалцима уиндустрије. Они ће израчунати количину потребног материјала, сугеришу, боље је да на овај или онај начин везају под.

Постављање електричног врућег пода у купатилу

Електрични систем подног грејања састоји се од термостата за подешавање одређене температуре, сета електричних подлога од специјалног филма, жица за повезивање дизајна са електричним системом и кабла са једним или двама проводницима који је одговоран за грејање. Такође је пожељно да се купи изолациони филм, трака и валовите цеви за каблове.

Упуте за инсталацију корак по корак за систем топлог подног гријања:

 1. Прије почетка рада морате обавезно припремити површину - демонтирати стари премаз, изравнати га, очистити од прашине и прљавштине.
 2. Након тога, потребно је да одредите место за инсталацију термостата и ожичење за повезивање топлог пода са мрежом.
 3. Затим на чисту равну хоризонталну површину положите изолациони филм са мат страном надоле. Штапови су причвршћени траком. Изолациони материјал не би требало да улази у зидове.
 4. Електрични душеци се обично продају у ролнама за слагање и траку за монтажу, ако нема мрежа и трака, онда ће се морати купити одвојено, а кабел мора бити сложен са одређеним кораком.
 5. Купатило, најчешће, је мала соба, тако да ће мајка морати да се окрене под углом, за то вам је потребно само да исечете решетку и поставите кабл у правилан положај.
 6. Сензор температуре укључен у комплет је на погодном месту доступном за преглед, одржавање и поправку, у случају лома.
 7. Затим, у складу са правилима сигурног рада ожичења, изнад подне плоче у зиду испод кутије поставите термостат.
 8. Након тога морате укључити систем и провјерити његове перформансе.
  Ако систем ради исправно, онда је могуће направити одређену дебљину плочица на коју се могу направити плочице за поплочавање или други одговарајући подни материјал.

И сада ћемо смислити како направити топлу, топлу подлогу у купаоници властитим рукама.

Карактеристике система за грејање воде на поду

Топла вода у купатилу састоји се од уграђених бакарних или ПВЦ цеви малог пречника, које се постављају на површину у одређеном редослиједу и загријавају под, због циркулације у врућој води. Температура расхладне течности се регулише термостатом. Систем подсећа на радијаторско грејање. Након уградње цијеви, пуне се кошуљицом и прекрију плочицама, испуном или дрвеним подом. Затим постоји место где колектор може да контролише температуру воде у систему.

Постоје неке посебности улијевања естриха изнад воденог сустава топлог пода, које је повезано с дистрибуцијом топлине унутар слоја бетона и типом поднице:

 1. Ако се под са топлом водом ставља испод цријепа, смицање не би требало бити више од 5 цм дебљине, или цијепати више одчврсто - сваких 10-15 цм, иначе топлота неће проћи кроз дебљину кравате или ће бити "топлотне зебре". У овом случају, контура ће се измјењивати на топлим и хладним пругама које ће се јасно осјетити када се стопало судари с подном облогом.
 2. Ако је под прекривен линолеумом или прекривен ламинатом, тада површински естрих треба да буде још тањи - око 3 цм. Ова мера ће смањити путању топлоте од система цеви до подне облоге. У том случају, испод ламината не треба ставити слој изолацијског материјала, јер смањује пропусност топлине.

Прочитајте више - Могу ли ставити линолеум на топлом поду?

У овом случају, најоптималнија опција за купатило је керамичка плочица, обложена картонским или алуминијумским подом, што доприноси бољем преносу топлоте. Стручњаци који су професионални у инсталирању топлог пода, саветују да инсталирате цеви испод нивоа пода у целој кући како бисте спречили улазак воде у стан ако дође до несреће у систему.

Укључивање топлоте воде мора се комбиновати са читавим системом гријања, па је пожељно то учинити када падне хладно. Прво загревање може да траје 1-2 дана, онда ће систем одржавати подешену температуру. Трошкови воде на топлом поду, направљени сами по себи, релативно су јефтини, а инсталација самог система је сигурна и једноставна.

Како направити топлу поду у купатилу ако кућа већ има аутономни системгријање? У том случају, након уградње свих елемената конструкције, систем топлог пода треба једноставно повезати са извором топле воде, односно аутономним гријањем.

Имајте на уму!​​Одређене врсте поправки и грађевинских радова морају бити конзистентне и документоване уз дозволу надлежних органа. Стога, пре него што почнете да инсталирате топли под у купатилу својим рукама, прво питајте да ли вам је потребна дозвола за обављање инсталационих радова, тако да онда не плаћате пенале.

Након што сте одлучили да у свом купатилу инсталирате топли под, одмах ћете осјетити промјену - лијепо је отићи у топлу и свјежу просторију без кондензације на зидовима, и туширати се - на степеницу угодне температуре.