Како одабрати топлу подну облогу

Избор електричног топлога пода

Како правилно изабрати топли електрични под са најмањом потрошњом енергије и испуњава све наше захтеве?

Ово питање се често јавља током изградње и поправке. Нема једногласног одговора на то питање, али покушаћемо да вас просветлимо што је више могуће о овом питању и помогнемо сузити опсег избора на два или три модела.

Типови електричних топлих подова

Да бисмо утврдили како одабрати топли електрични под, прво ћемо сазнати које се ствари уопште догађају. Уосталом, тржиште сада нуди пет типова електричних топлих подова. Неке од њих имају неколико подврста, а номенклатура ове врсте производа је у сталном порасту, а на тржишту све више врста топлих подова.

 • Почнимо са најчешћим кабловским топлим подом . Ова врста топлог пода је кабл, са протоком кроз који се греје. И гријање је једнако по цијелој дужини. Ова врста топлог пода може се испоручити само као кабл, и решетке са дефинитивним кораком. Друга разлика је структура кабла. Може бити једнокреветна или двострука. Ако се ради о једножилном каблу, он мора бити постављен тако да је његов крај на почетној тачки. Биполарни каблови не намећу такав захтев и зато се испоручују само у решеткама.
 • Друга дистрибуција се може назвати топлим подом на бази аморфне металне траке . Ово је топао подвеома сличан уобичајеној конструкционој мрежи. Направљен је од врло брзог охлађеног метала, који захваљујући томе добија јединствене особине.

На фотографији су приказане главне врсте електричних топлих подова

 • Недавно се појавила тзв. Филмска топлотна подлога, или како се назива инфрацрвена.Постаје све распрострањеније и сасвим је могуће да ће већ у смећу времена освојити примат примјене. У овом тренутку, тржиште представља три главне врсте филмских топлих подова:
 1. Прва врста је подлога топлоте угљеног филма . Принцип његовог деловања се заснива на протоку струје кроз нано-угљеник или се назива и карбонска паста. У том случају се ослобађа довољна количина топлоте.
 2. Друга врста су језгра инфрацрвених топлих подова.Визуелно представљају скуп шипки које су повезане проводницима. Принцип деловања је сличан угљеном филму топлог пода, само се уместо пасте користи аморфни угљеник и графит.
 3. Ако не знате који избор електричног подног гријања, онда биметални слој топлине филма може бити добро рјешење . Визуелно изгледа као сестра угљеника, али има секције 58? 54 цм.У овим секцијама се може сећи. Принцип деловања је заснован на комбинацији легура алуминијума и бакра, када струја тече кроз коју се загревају.
 • Друга врста топлог пода је течни електрични под . Принцип овог типа акције се практично заснива на полагањуОбичан топлотни кабл унутар цеви. Ова цев је напуњена дестилатом. Систем има затворену петљу и испоручује се већ попуњен и спреман за инсталацију. Лако је то радити својим рукама.

Обратите пажњу! Дестилат је одлично расхладно средство и способан је да акумулира топлотну енергију. У исто вријеме је и диелектрик, што увелико повећава сигурност таквих електричних топлих подова.

 • Посљедње, а можда и најрјеђе кориштене врсте су тзв. У срцу овог система су цеви малог пречника, напуњене водом. Оне се доводе до контролне јединице, обично на зиду. Ова јединица садржи грејни елемент, за грејање воде, пумпу за циркулацију и управљачка тела. Запремина воде у капиларним системима обично не прелази 10 литара.

Карактеристике избора електричних топлих подова на основу начина инсталације

Као што смо већ рекли, да би се утврдило који топли електрични под изабирете, треба се кренути од ваших способности. Погледајмо сваку појединачну варијанту начина инсталације и предности кориштења сваке од опција.

Монтажа топлих подова у вијак

Једна од најважнијих је уградња топлих подова испод естриха. У исто време, због акумулације својстава бетона, циклус укључивања и искључивања топлог пода је много мањи, расподела топлоте преко премаза ће бити равномерна, а могућност уградње опреме или великог намештаја готовоограничен


Уградња топлог пода у рекуперацију цемента

 • Најчешће се за ове сврхе користи једнокрако или двоструко подно грејање. Да ли је савршено способна да загреје површину на 70? Ц, па чак и са великим корацима, полагање кабла због расподеле топлоте на бетону даје прилично једнаку температуру.
 • Исто тако, у ту сврху се може користити течни електрични под. Ова опција је сигурнија и има још већу способност да акумулира топлоту. Осим тога, није толико захтјевно са правилима инсталације. Обе ове методе су практично идентичне у смислу температуре и регулаторних могућности.
 • У корист истог кабла, топли под у првом реду говори о цијени, која је нешто нижа. Недостатак воде смањује вјероватноћу поплаве, иако, с обзиром на количину воде у текућем електричном поду, овај аргумент није толико важан.
 • Што се тиче поправке, овде је "мач са две оштрице". Кабловски под треба да буде поузданији у смислу мањег броја елемената. У исто време, течни електрични под може се поправити заменом кабла. У исто време, није неопходно открити естрих. Ово је потребно само ако је цев оштећена.

Постављање подних плочица испод плочица

Ако не знате који електрични под да изаберете испод плочице, онда постоји још неколико опција. Али овде, у зависности од материјала топлог пода, технологија монтаже плочица може се значајно разликовати.


Уградња топлог пода у слој љепила

 • ПодКласични начин полагања плочица на глутинску мешавину најчешће се користи аморфна метална мрежа. Не захтева употребу специјалних технологија, али због своје структуре делује као додатна веза.
 • Недавно је под плочицом све чешће коришћено језгро инфрацрвеног топлотног пода. Има добре карактеристике и прилично је поуздан. У овом случају, за разлику од аморфне мреже, може произвести температуре изнад 28 ° Ц.
 • Једнако распрострањена употреба у те сврхе је пронашла танку мајку за загревање на основу загрејаног кабла. Они обично имају мали корак, који спречава прегревање појединих делова пода.
 • Под плочицом се могу монтирати и капиларно топли подови. Али они могу служити само као додатно загријавање због мале количине воде. Поред тога, они дистрибуирају топлоту прилично неуједначено. На крају крајева, на излазу контролне јединице температура је нешто виша него на улазу.
 • Приручник омогућава монтажу испод плочица и филмских инфрацрвених подова. Само у овом случају, потребно је ставити на под топлом подном гипсаном плочом или другим темељима, који ће се монтирати. Иначе ће плочица пасти. Ова метода ће значајно смањити ефикасност топлих подова јер суви зид нема одговарајућу топлотну проводљивост.

Обратите пажњу! Ако инсталирате било који топли под у влажну просторију преко пода, потребно је користити уземљени филм. Он је дизајниран да смањи вероватноћуструјног удара током квара проводника.

Монтажа топлих подова директно испод пода

Ако сте заинтересовани да изаберете топлу подну електричну за монтажу директно испод пода - ламинат, паркет, тепих, линолеум, итд., Онда избор није тако широк. На крају крајева, ово би требао бити прилично танак и врло ломљив материјал. Иако у овом случају увијек постоји ограничење на постављање тешких предмета на такав под.


Топли подови директно испод ламината

 • У те сврхе, аморфна метална трака ће се добро уклопити. Нема велики број прикључних елемената, лако се поставља и енергетски је ефикасан. Истовремено ће због својих ниских максималних температура бити идеално рјешење за дрвену подну облогу.
 • Топли подови од биметалног и угљеничног филма су такође у широкој употреби. Врло се лако монтирају, што можете видјети на видеу и готово одмах спремни за употребу. Њихов једини недостатак је велики број једињења на које је потребно третирати врло трепидално. Али ово се односи само на угљене инфрацрвене подове.

Обратите пажњу! Ако се инсталација врши под таквим површинама као што су тепих, плута, изоловани линолеум, онда није потребно очекивати посебну ефикасност топлих подова. На крају крајева, ови материјали су лоши термички водичи. И већина топлоте ће се једноставно распршити.

Главно или додатно грејање

Још један неважан аспект вреданодредити пре него што изаберемо електрично подно грејање је његова сврха. То може бити главни начин загријавања просторије или додатног за стварање удобности. То не зависи само од врсте електричног пола, већ и од његове моћи.


Топли подови за централно гријање просторија

\ т
 • Као главно грејање просторије може се користити кабл, језгра инфрацрвеног, филмског и течног пода. Чим додатак може дјеловати само на капиларном топлом поду.
 • Одвојено одабиремо нето подну топлоту. Може бити главни само у добро изолованим просторијама. Уосталом, његова максимална температура ретко прелази 40 ° Ц. Ако своју кућу или стан не сматрате добро загрејаном, онда је можете користити само као додатну.
 • За главно гријање, обично одабрати топли под са капацитетом од 130 до 200В /м2. Овакво ширење је посљедица губитка топлине и локације стана. Уосталом, ако се стан налази на првом или последњем спрату, онда је јасно да ће ниво губитка топлоте бити виши, па је стога потребан снажнији топли под.
 • За додатно грејање, топли подови могу имати капацитет од 100 до 150 В /м2. Ово је опет због нивоа губитака.
 • Ако ће се топли под користити само у одређено доба године, а летимо на љето, боље је да одаберете инфрацрвени филмски под. У том случају, да би се избегли проблеми у инсталацији, боље је погледати биметалне производе.

закључак

Како видите проблем топлог пода електрични како изабрати није тако једноставно. Има много нијанси и нема увек јасан одговор. Покушали смо да максимално искористимо карактеристике сваке врсте покривености. Али коначан избор је увек за вас и да не би дошли у невоље, саветујемо вам да се даље консултујете са стручњацима.