Како ставити топлу подну облогу под керамичке плочице?

Керамичке плочице су у свакој модерној згради. У поређењу са другим материјалима, има скоро највећу листу јединствених квалитета. Посебно керамика је погодна за просторије са високом влажношћу. Овај под припада типу "хладноће", што захтијева полагање плочица на топлом електричном поду, а не само на цементној кошуљици.

Разлог за избор електричног подног грејања

Модерни материјали и технологије омогућавају власницима станова и приватних кућа да стварају воду и електрично гријање подне површине. Подни вод мора бити повезан са системом гријања. Ако је за приватну кућу могуће, онда за стан - то је проблематично. Поред великог рада, најтеже је добити дозволу за прикључење.

Поред тога, многи топли електрични под се преферирају из следећих разлога:

 • нема цурења расхладне течности;
 • мања дебљина кравате, ау неким случајевима и њено одсуство;
 • једноставност уградње грејних елемената (кабл, филм, шипке);
 • нема потребе за гломазном опремом.

Висококвалитетна топлотна изолација и регулисано електрично гријање подова поплочаних плочица могу осигурати довољну уштеду енергије.

Избор топлог пода

Када се руководи ценом, предност се даје топлом каблу. Мора се направити ручно одређеним редом. Најчешћи начин је "завојница". Још увијек постоји "пуж", али се користи рјеђе.

Грејни каблови су подељени у три типа:

 • Униваријантна. Испод изолације екрана налази се само једна вена са високом отпорношћу. Када пролази струју, она издваја топлоту и загрева цементни естрих, који се поставља.

Приликом полагања у просторији, јављају се неке потешкоће, јер предњи крај мора бити закренут на струјни извор да би се закључао електрични круг. Овдје су потребне неке вјештине, јер просторија може имати комплицирану конфигурацију, а шарнири каблова се никада не смију међусобно пресијецати.

Препоручује се исцртавање на скали од неколико распореда на милиметру и затим одабрати најпогодније. Препоручује се да се у једном од дневних боравака направи електрични под са топлом водом са једном жицом за стицање потребних вештина.

 • Биполарни кабл има 2 изолована проводника. Функција извора топлоте може бити два или само један. Затим други кабл служи само за закључавање кола. Пребацивање између оба проводника се врши помоћу спојнице, изведене на крају кабла.

Каблови са једним проводником и двоструким проводницима се равномерно загревају дуж дужине електричне струје. Гријање се регулира напајањем и искључивањем напајања помоћу релеја уграђеног у термостат.

 • У саморегулационом каблу, две жице су распоређене паралелно на удаљености. Између њих је полупроводничка матрица, а на крају проводника се не спајају заједно. Струја не тече дуж проводника, већ одједан до другог кроз матрицу, која је у попречном правцу.

Када је кабл хладан, проводљивост је максимална, а њено гријање је брзо. Како загревање почиње да повећава отпорност полупроводника, и на крају се полупроводник затвара. У овом процесу, процес се може појавити на сваком појединачном месту, што резултира саморегулацијом кабла. То је прилично скупо, његова употреба је оправдана када је потребно да се грејни елементи стављају на места где је могуће прегревање уобичајеног кабла.

На следећој слици приказана су сва три типа отпорних каблова.

Оптимална дебљина везице је 50 мм, што заузима значајан дио простора. Додаје се и слој лепка и керамичких плочица.

Највећа пријава за уградњу испод плочице властитим рукама пронађена је мрежастим простиркама, које се састоје од танког грејног кабла, фиксираног већ у фабрици на мрежици од стаклених влакана са правим кораком. Они су довољно ваљани на површини базе и тако затварају целу површину без посебног полагања сваке завојнице.

Значајна предност мрежастих грејних подлога је могућност њиховог стављања директно у слој лепка за плочице.У овом случају, дебљина потоњег мора бити повећана на 8-10 мм, али то је много мање од дебљине цементне кошуљице. Мрежа обезбеђује довољну чврстоћу слоја лепка.

Мајка је мало скупља од засебног грејног кабла, али је цена оправдана великом брзином уградње. Продају се готови комплети и имају специфичне индикатореКапацитет наведен у пасошу. Пречник кабла у њима је само 3-5 мм.

Мајка може бити исечена на решетки, без додиривања проводника, и постављена са потребним обртима, као што је приказано на сл. испод.

Можете да одаберете модел са лепљивим доњим слојем, који вам омогућава да фиксирате грејну подлогу на земљу притиском на. Постоје типови тепиха са еластичном подлогом која вам омогућава да истегнете и промените корак петље. За коначну фиксацију причвршћене су самолепљивим кукама, које су уграђене са одређеним кораком, а између њих испружена подлога. Овај тип је такође добар у томе што се може извући на подручјима сложеног облика, без резања мреже.

Професионалци полажу лепило директно на мајку. Онда су се плочице одмах залијепиле за њега. За почетнике се љепило наноси у 2 фазе: прво се затвара покривач, а затим се наноси сљедећи слој на поравнану површину, рељеф се формира назубљеном лопатицом, а плочица се поставља.

Добро опремљен керамичким премазима, језгреним инфрацрвеним простиркама, које се састоје од две паралелне гуме за проводнике и повезане са њима попречним угљеничним шипкама, које се налазе у кораку. При проласку струје они генеришу инфрацрвено зрачење, преноси топлоту на керамичке плочице. На сл. У наставку је приказана схема подметача шипки за термостат.

Нешто комплициранија је промјена смјера код ваљања. Овде морате да закачите аутобус који носи струју у средини између шипки са супротне странебендинг плаце. Након полагања, резане површине се спајају помоћу спојница и прекидачких жица.

Повезивање кабла за напајање је исто. Овде вам је потребан компетентан електричар, јер елементарно искуство рада са електричним апаратима очигледно није довољно. Након пуњења вијака, фиксирање споја више није могуће.

Радови на облагању се обављају на исти начин као и за мрежасте подлоге са грејним каблом. Типично, естрих се баца до 25 мм дебљине, која је поплочана.

Инфрацрвени филм је погоднији као варијанта пода када је потамњен испод завршне обраде. Не препоручује се наношење на керамичку плочицу, иако је уз одговарајућу технологију могуће.

Препоручљиво је прво инсталирати топли под властитим рукама у малу просторију и одабрати најједноставнију схему за то. Након добијања потребних вјештина, можете наставити радити.

Припрема за уградњу топлог пода

Упркос разноврсности врста електричних система испод плочица, увијек постоје опћи захтјеви.

топлотна изолација

Систем подног грејања је изолован са следећим циљевима:

 • Да би се смањио губитак топлоте из просторије кроз под. У обичним стамбеним објектима они достижу 20% укупне количине. Неефикасно је загријавање стропа, посебно када се просторија налази испод просторије без гријања. Чак иу присуству топлих просторија на првом спрату, потребно је полагање танког слоја топлотне изолације.
 • Постизање равномернијег загревања површине простора, јер се смањује дисипација топлоте у структуре испод.
 • Уштеда електричне енергије.
 • Звучна изолација. Могуће је креирати "плутајући под" ако одаберете материјал са добрим звучним изолацијама.
 • Од дна куће влага не продире кроз плафон.

поравнање тла

За керамичке плочице потребна је равна подлога. Површина под топлим подом треба да буде равна и интегрална. У присуству разлика у висинама, храпавости, пукотинама и пукотинама, потребно је поправити подлогу и напунити је везом.

Продужени рад топле подне облоге захтева појачање естриха. Периметар захтева уградњу пригушне траке за компензацију температурних деформација. Трака од пјенастог полимера између зида и вијка затвара експанзију и затвара зазор између њих.

Најпогоднија инсталација електричног гријаног пода под плочастим плочицама је да се произведе у стану у којем постоје равномјерне подне плоче.Поравнање је потребно у појединачној згради ако постоји дно тла. У почетку се ради о продубљивању и сипању слоја песка. На њега се улије црни естрих дебљине 5-6 цм

Изнад је хидроизолациона фолија и гријач дебљине 5 цм и више. Буџетска опција је пјенаста пластика. На њему ће лежати сљедећи слој естриха, који би требао бити поравнат под топлим подом и плочицама.

Контракција се појачава ако се примени под топле воде.Цеви стварају неравномеран притисак, што може изазвати пуцање доње везе. Поуздана арматура се постиже коришћењем мреже пречника 5-6 мм. За електрично подно гријање довољно је мрежица с промјером жице од 2-3 мм. Метал се такође користи за поравнавање температуре на површини естриха.

Мрежна веза

Електрични грејни елементи топлог пода повезани су са мрежом преко наменске линије са сопственим аутоматским прекидачем и РЦД-ом, када је енергетски систем 2 кВ или више. Сигурносни уређаји налазе се у разводној табли стана.

Снага кабла за напајање, који се напаја на топлом поду, мора одговарати потрошњи енергије. Ожичење у купатилу је обично предвиђено за осветљење, а попречни пресек жице за њега не прелази 1,5 мм 2. Кабл за топли под састоји се од три жива не мање од 2,5 мм 2 (црвена - фаза, плава - неутрална, смеђа - За њега је потребно положити конопце у зидове термостата, који се налази ван купатила.

У кругу изнад, заштитно путовање је предвиђено за цео стан. Ако инсталирате посебну ултразвучну јединицу за топли под, она ће бити повезана након машине. Обично се цијели стан поставља протупожарним УЗО на 100 мА, а на одвојеним линијама - 15-30 мА како би се људи заштитили од тренутног цурења.

Круг уземљења повезује се са терминалима опреме, са заштитном жицом грејног кабла и са арматурном мрежом спојнице (ако постоји).

термостат

Термостат са температурним сензором може се испоручити са топлим подом, или се купују одвојено. У овом другом случају можете да изаберете сопствену опцију подешавања. Може бити јефтин, са ручним подешавањем (слика А испод), контролом додира или програмабилним (слика Б).

Најједноставнији термостат садржи прекидач прекидача и подешава точак на скали на којој је приказана температура. Начин рада се одржава приближно на основу осећања или индикација собног термометра.

Електронски термостат се такође ручно контролише, али притискањем тастера или сензора на екрану. Индикатори се приказују дигитално. Прецизност уређаја се постиже горе.

Програмабилни уређај дуже време обезбеђује задатак различитих начина рада. На рачун тога се уштеди енергија када се топли под аутоматски искључи ноћу или у одсуству власника. Уређај се користи за приватне куће, гдје се грије велике површине. Овдје су уштеде видљивије, а скупљи уређај се брже исплати.

Главни параметар термостата је снага која не прелази 3 кВ.Ако је потребно повећати, користе се контактори, који путују високим струјама. Треба их инсталирати у ормарић. Термостат такође ради, али његови контакти замењују завојницу контактора.

Приликом одабира уређаја, обратите пажњу на дужину кабла за термоелемент. Терморегулатор топлог пода за купатило је инсталиран у другому затвореном простору, и однесите сензор на већу удаљеност него обично. Постоје уређаји са два сензора, у којима други прати температуру у просторији.

Алати

Полагање пода електричног гријања под керамичким плочицама пролази помоћу сљедећих ручних алата:

 • морнари;
 • секачи;
 • ниво;
 • сетови равних и крижних одвијача;
 • длето;
 • Рулет;
 • грађевински алати за полагање плочица.

 • пунч или Бугарин;
 • бушилица;
 • конструкција сушила за косу.

Грешке у инсталацији топлог пода

Водити до трга, не заузети намештајем без ногу и кућанских апарата. Ако је већина простора (преко 50%) заузета, топли под може се користити само за додатно гријање.

 • Кабл је опремљен спојницама, није прикладно резати. Ручно не можете успоставити поуздану везу, а систем ће се брзо срушити. Потребно је одмах изабрати жељену дужину снаге.
 • Није дозвољено активирати топли подни систем пре сушења раствора лепка. Верификација употребљивости се врши мерењем њене отпорности на инсталацију и после. Вриједност се не би требала битно разликовати од вриједности наведене у пасошу.
 • Не стављајте грејне елементе на прљаву површину. Подлогу треба очистити индустријским усисивачем и обрадити темељним премазом.
 • Не препоручује се ходати у ципелама кабловским и топлим тепихом.
 • Термички сензор не урања у раствор. Он се поставља у ребрасти рукавац тако да се приликом прекида може заменити. Приликом лијевања љепила није допуштено ударити сензор.
 • Изглед за полагање топлог пода треба нацртати на скали. Боље је фотографисати грејни кабл након слагања. Убудуће ће бити корисно ако треба бушити под приликом поправки.
 • Око загрејаног кабла је неприхватљиво оставити ваздушне џепове тамо где може да се прегреје и не успе. Ово је посебно важно када је дебљина топлог пода мала, а све то је стављено у танки слој љепила за плочице.

Полагање на топлу електричну подну плочицу

Технологија постављања плочица на мрежастим подлогама и на инфрацрвеном филму је различита.

месх матес
 • Лепак за плочице се бира узимајући у обзир састав, особине плочица, собну температуру. Кашњење материјала није дозвољено јер су некретнине већ изгубљене. За неке композиције је потребна посебна обука. Препоручљиво је користити материјал који обавља више функција одједном, на примјер, користити за фузију.
 • Обележавање је обављено и плочица је постављена на базу како би се јасно замислила која врста изгледа најбоље одговара. На отвореним просторима треба да буду цели комади, а подшишавање скривено у скривеним просторима.
 • Рад почиње са најодличнијим од улаза у ћошак. Глутинозна суспензија се припрема из суве мешавине разређивањем са водом. Технологија примањаРешење је назначено на амбалажи било које залихе и није тако једноставно као што се чини на први поглед.
 • Раствор лопатице зубаца се наноси на површину грејних подлога тако да продре у све шупљине. Дебљина слоја треба да буде изнад грејних елемената за 5 мм или више.
 • У куту положите пластичне крижеве и ставите прву плочицу. Треба да буде постављен строго хоризонтално и равномерно, тако да серија пролази у равни са зидом. Крстови су постављени на свакој плочици у свим правцима. Након постављања друге и треће плочице провјерава се једнакост полагања. Остале чврсте плочице су монтиране. За слагање, потребан вам је резач плочица. У његовом одсуству, можете користити добар рез.
 • Следећег дана, шавови су прекривени смећем.

инфрацрвени филм

Плочица се слаже на два начина.

Вет метода:

 • Ролне термалног филма постављене су у затвореном простору и фиксиране у средини транспарентних делова између сектора.
 • Цорругатион са термо сензором је уграђен испод филма у дубини базе и фиксиран траком.
 • Термостат је повезан на термопар и сензор. Након укључивања напајања и провере система.
 • Цијели под је прекривен термоизолационим филмом попречног пресјека од 20 цм, а наочале се причвршћују лаком.
 • Лепак има слабо приањање на филм. Због тога је решетка за армирање постављена одозго и причвршћена на подлогу помоћу типли кроз рупе филма на удаљености одпроводне секције. Још једном, тест се ради за одсуство оштећења изолације.
 • Напунити танак слој цементно-песковитог раствора. Ниво је на цијелој површини пода. Лопта траје 20 дана. Затим се укључи и проверава да ли је топлота у служби.
 • Плочица је сложена на вијак према уобичајеној технологији. Ако је потребно, плочица се може залијепити до сушења цементног споја.

Сува метода:

  \ т
 • Технологија понавља претходну, укључујући и инсталацију филмске баријере.
 • Умјесто цементног омотача, површина топлог пода је прекривена стакленом мембраном, гипсаним влакнима или гипсаном плочом од сухозида.
 • Коначно, поставите керамичке плочице на врх љепила.

Видео

Топли подови под електричним керамичким плочицама се слажу у двије главне фазе: прво, поставља се топли под са свим прикључцима, а затим се на њега лијепи керамичка плочица. Важно је припремити једнаку основу и изолацију одоздо. Гријаћи елементи могу бити смјештени у слоју цементног оптерећења или у слоју љепила. Све технолошке процедуре су изузетно важне и треба их извршити исправно. За сваки тип топлог пода разрађују се њихови начини уградње.