Како раставити центрифугалну потопну пумпу

Експлоатација потопних пумпи врши се у условима који могу довести до брзог квара ових уређаја. Кућиште и сви спојеви су испод нивоа течности. Такво структурно решење, поред позитивних својстава, има и негативне особине. Минимизујте најновије помоћу правовремене дијагностике или чишћења уређаја.

У површинским пумпама, радно подручје је ризично подручје. Они могу имати проблема током рада, јер су кућиште и електромотор више заштићени од вањских негативних фактора. Вреди размотрити да овај тип апарата захтева и периодични превентивни рад.

Заједничка хидраулична опрема

Произвођачи нуде широк спектар модела пумпи који користе различите опције пумпи за течност. У овом случају, тип инсталације (дубок или површан) није важан. Пре растављања пумпе за воду или друге направе, као што је приказано на видеу на овој страници, требало би да се упознате са општим карактеристикама агрегата.

Потпуно спреман за роњење

Принцип рада у великој већини гласи:

 • у одређеној изолованој зони пумпе се формира зона пражњења (вакуум), за коју се користе различите методе;
 • , ова област је у непосредној близини сакупљача течности, ау другој фази вакуумска шупљина је отворена према течности;
 • вода улази у веома ретку шупљину;
 • се десиблокирање (отметезхивание) из сакупљања воде;
 • притисак у радној шупљини који садржи воду почиње да се распршује;
 • након повећања притиска отвара се приступ излазном каналу;
 • , због прекомерног притиска, вода тече у подручје излазних цеви, а затим преусмерава на потрошаче.

Унутрашњи уређај

Често је разлика између пумпи у начину на који се формира вакуум. За ову операцију користе се следећи уређаји:

 • флексибилна мембрана у вибрационој пумпи;
 • завртањ у вијчаним машинама;
 • импелер у вртложним конструкцијама;
 • пропелер за центрифугалну пумпу.

За конструкције свих уређаја предвиђена је употреба легура високе чврстоће или пластичних материјала који издржавају екстремна оптерећења, јер се понекад морају користити у тешким увјетима.

Произвођачи су обезбиједили такав дизајн у својим моделима тако да има максималну могућност поправљања. То осигурава дуги вијек трајања и могућност стабилног рада без проблема тијеком производног циклуса.

ВИДЕО: Како повећати перформансе пумпе за вибрације

Поправке

Произвођачи већине броја потопљених пумпи препоручују да се обављају превентивни рад у интервалима од две године. То ће вам омогућити да правовремено приметите ове проблеме и спречите да се уређај прекине. Ако се догоде делови са високим степеном производње или хабања, потребно их је заменитинови, користећи комплет за поправку. Ове информације ће бити корисне онима који имају центрифугалну пумпу, и онима који имају вибрациони уређај за снабдевање водом.

Распад модела потапања

Алгоритам се састоји од следећих корака:

 • Уређај је уклоњен из бунара, бунара или затвореног контејнера. Подизање се врши искључиво за уже и не може се уложити никакав напор да се пумпа задржи од цријева. Можете лагано да се померате око своје осе у различитим правцима да бисте спречили ометање.
 • Визуелна контрола треба да идентификује могуће ћелије корозије које се налазе на металном кућишту. На демонтиран начин, окрећем окретна вратила, провјеравам проблем заглављивања. Нема проблема. Ако током ротације чујете типичну крцкање лежајева, онда ћете морати да контролишете овај чвор.

Депозити и рђа на телу

 • Када се пумпа користи за подмазивање или хлађење уља, његов ниво се контролише, а манжете и заптивке се проверавају на непропустљивост. Претјерано истрошени ГТП-ови подложни су промјенама.
 • Будући да уређај за центрифугалну пумпу може претпоставити присуство импелера, може се наћи у структурама са слабим филтром који је блокиран муљем. Мора се нужно опрати млазом текуће воде. Паралелно, детектује се ефикасност повратног вентила. У недостатку непропусности, врши се замена делова.

Зачепљење унутрашњости мула и остатака

Спречавање радног подручја

За приступ најпроблематичнијим чворовима, раставите грубу решетку филтера. Његово причвршћивање се врши вијцима или се причвршћује на завесу. Након тога, отвара се приступ главама вијака који држе прирубнички прикључак. Одвијајући овај прикључак, пумпа је подељена у два чвора.

Испирање се врши ручно. У том процесу, улијте воду у радну шупљину на погодан начин. Тада почињемо да ротирамо радну осовину ручно. Држите га кључем за гас. Када је испирање завршено, поново контролишемо ротацију вратила и по потреби поновимо циклус.

Ако течност течности очисти и вратило се врти чврсто или остаје на месту, онда је највероватније дошло до лома ротора.

У овој ситуацији, самопомоћ ће бити немоћан. Ако је машина у гарантном сервису, можете се обратити сервисном центру.

Површинска профилакса

Демонтажа површинских пумпи врши се по нижој цијени од демонтаже потопних модела. То је због специфичности дизајна, у којима нема потребе да везе овог случаја буду високо херметичне.

Алгоритам за ову варијацију је следећи:

 • Пумпа је одвојена од електричног напајања домаћинства, а потребно је и да се ослободи преостале течности у цреву.
 • Задњи деоРаставите кућиште и уклоните покретне елементе.
 • Растављање хидро камере, уклањање заптивки и импелера. Електромотор гледа на субјект перформанси и могуће проблеме са намотом.
 • Изводи се корозија делова, замена истрошених елемената и прање воде контаминираним местима.
 • Монтажа се врши редом, обрнутим редоследом.

Објекти за одводњавање захтевају чешће превентивне радове него модели са добрим бушењем који раде са чистом водом.

Препоруке за поправку и одржавање

 1. Пре почетка демонтаже јединице, она је увек изложена у усправном положају, јер ће уље излазити у хоризонталном положају. Затим ће, заједно са поправком, бити потребно додатно попунити, јер је уље радни флуид мотора.
 2. Након постављања поклопац се уклања преко жица и спојева. Успут, можете одмах проверити стартни кондензатор са омметром. Сврха је да се провери усаглашеност отпора са стартним и радним намотом. Да би се то урадило, терминали охмметра су повезани са намотом и релејни свитци стварају радни притисак од 300В. Ако је отпор неограничен, стање намотаја и стартни кондензатор су нормални. Ако је отпор мали, може доћи до међусобног затварања, што спречава рад уређаја при пуном капацитету.

Сваки проблем са унутрашњим деловима захтева учешће специјалиста са одговарајућом опремом. Ометати рад пумпе, а не имати рамеискуство и, што је најважније, прави алати су велика грешка. Посебно је строго забрањено ометати рад намотаја.

У већини случајева, поправка кондензатора за покретање значи замену, јер када је намот или кондензатор оштећен, више није могуће обновити њихове капацитете.

Својим снагама могуће је очистити ротор од муља и смећа, сипати уље, очистити кућиште од центара за корозију.

ВИДЕО: Демонтажа, ревизија и чишћење пумпе за дубоку воду "Акуариус"

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4