Како раставити прекидач светла

Да ли знате ситуацију када када уђете у собу, кликнете на прекидач светла и светло се не појави? Вјероватно је било тако и код многих, а разлози за недостатак свјетла могу бити неколико. Можда, у овом тренутку, нема напона у целом стану, или је ожичење оштећено, а можда и сам прекидач не ради како треба. У овом другом случају, није потребно одмах ући у складиште за нови уређај или позвати стручњака електричара да га поправи. Прелазак на уобичајене клавијатуре је најједноставнији елемент, сваки мушкарац који мало зна о електричној енергији моћи ће сам да се носи с њим. Помоћи ћемо вам мало и рећи вам како да расклопите прекидач за светло и одредите његов радни или непогодни услов.

Да ли је управо разлог за прекидач?

Почнимо од тачно како бисмо били сигурни да је разлог за недостатак светла у самом прекидачу.

Проверити осветљење у другим просторијама. Ако не, онда погледајте улазну машину, можда сте премашили дозвољено оптерећење тако што сте истовремено укључили и електрични чајник, пеглу и микроталасну пећницу, и она је била искључена. Изађите са игралишта, сазнајте од комшија, ако има светла од њих, можда нема напона око куће.

У случају када светлост не светли само у једној просторији, ау свим другима, опсег могућих узрока је сужен. Проверите интегритет сијалице и употребљивост кертриџа у уређају за осветљавање. Ако је лампа у реду, онда нема другог излаза, као што је уклањање прекидача и провјерањегове утробе.

Материјали и алати

Пре растављања прекидача за светло, одмах припремите све потребне алате и материјале који могу бити потребни за поправку:

  • индикаторски одвијач;
  • равни одвијач;
  • крижни одвијач;
  • изолациона трака;
  • брусни папир;
  • за уклањање изолације.

Уклањање напона са радног места

Сви радови у стану који су повезани са електричном енергијом морају почети са искључивањем из погона радног подручја. Ако имате засебну машину за сваку собу, онда искључите тачно ону из које се тражи задата соба, где ћете уклонити прекидач. У случају да на стану постоји једна општа улазна машина, искључите је и подузмите кораке да је нико не може поново укључити. Биће лепо ако је на улазу у стан. Али када се машина налази на заједничком тлу, боље је објесити постер "Не укључити!" Или ставити некога да се окрене.

Помоћу индикатора одвијача, проверите да нема напона на радном месту. Како да то урадим како треба? Прво, проверите радни статус индикаторског одвијача на месту за које се зна да је напето, на пример, у разводној табли на градилишту. Када се судара са фазном жицом, индикаторски прозор се пали, што значи да одвијач ради. Сада се вратите у собу и проверите недостатак напона у кутији додиривањем жица мреже за напајање. Индикаторски одвијач не сија, тако да је свепо реду, радно подручје које сте осигурали и можете сигурно уклонити прекидач са зида.

Упутство за рашчлањивање корак по корак

И сада за детаље о томе како уклонити прекидач:

  1. Прво, морате уклонити кључ. У идеалном случају, требало би да пуца ако притиснете дугме са дна палцем, а прстима извуците остатак прстију одозго. Код неких модела, типке сједе прилично чврсто, онда га морате лагано повући наопако с равним одвијачем. Учините то пажљиво да не огребете заштитни оквир и сам кључ. Ако имате двосмјерни или троструки прекидач, уклоните их и уклоните један по један.
  2. Сада уклоните заштитни оквир. Код неких модела, фиксиран је са два кабла, одвијте их унакрсним одвијачем. Понекад се причвршћивање оквира врши на рачун пластичних реза, у овом случају чак и лакше, довољно да их се стисне.
  3. Након што смо уклонили све заштитне пластичне елементе, дошли смо до радног механизма прекидача. На бочним странама налазе се два одстојна кабла, одвијте их и извадите радни дио из под-носача. Постоји још једна могућност, када за фиксирање радног механизма у под-носачима нису постављени одстојни вијци, као и резни зуби. Потребно је да мало ослабе, смањујући угао резања.
  4. Прегледајте пажљиво растављени прекидач, посебно ожичење, за слаб контакт, паљење и топљење. Одвојите жице од контактних рупа. Да бисте то урадили, немојте одмах мешати ништа са изолационом траком, идентификовати жицу која је била у фази испојен на улаз прекидача. Ако откријете да су жице оксидиране, очистите их брусним папиром и поново спојите. У случају када је утврђено да је због лошег контакта, спаљена жица морала бити ресетирана, уз помоћ ножа, уклонити изолацију за 1 цм и осигурати је у контактној рупи.

Овај видео показује како је подцијењен један кључ:

и прекидач са два кључа:

Раставите прекидач, запамтите редослед акција. Ако је склопни уре | ај у реду (НЕ обликован и спреман за даљње кори {тење), мора} е се сакупити обрнутим редослиједом. У случају оштећења самог прекидача (на пример, спојени контактни део), и не покушавајте нешто да вратите, одмах идите у продавницу за нови уређај.