Шта користити као подлогу за топлу воду?

Системи грејања који се користе у свакодневном животу имају различите технолошке могућности и разликују се по ефикасности. По многим показатељима, данас је прво мјесто у популарности сустава гријања "топли под". Овај став према овом начину гријања је у многим аспектима посљедица повећаног темпа мале стамбене изградње. Куће за одмор, викендице и ладањске куће све више постају објекти сталног боравка. У том контексту, становници и власници таквих станова настоје да остваре своје станове у најповољнијим условима. Полагање топле, топле воде пода, сасвим је у стању да задовољи слична очекивања.

Гријање уграђено у под је згодно у сваком погледу. Поред високе ефикасности самог начина грејања просторија, овакав систем открива и широке могућности пројектовања унутрашњег простора стамбених зграда. Међутим, како би се постигао прихватљив температурни режим унутар стамбене куће и како би се рад опреме за гријање оптимално, потребно је придржавати се технологије монтаже и исправно подесити режим управљања.

Полагање пода топле воде је секвенцијални процес у којем свака фаза има своје значење и конзистентност. Одлучујућа фаза читавог рада ће бити правилно израђена конкретна конкретизација за под у топлој води. Која је особина инсталирања грејних подова код куће? На који елемент подне конструкције треба да се фокусира?

Облога за топли под.Шта је ово? Која је вредност овог елемента

Главни услов за успјешно функционирање кућног система гријања је топли под, не постоји само исправно спојена и прилагођена опрема. На много начина, ефикасност грејања зависи од тога колико је компетентно направљена облога топле подне облоге, као и затворене контуре грејања воде и коначно, која је изабрана за завршну подну облогу.

Нека имате најснажнији котао, пумпно-мешајућу станицу са масом помоћних уређаја и уређаја, цевовод од најскупљих цеви, само један део може да изједначи такве предности. Неправилно постављање цеви, неправилно одабрани водоотпорни гријач учинит ће и најмодернију опрему неучинковитом. Драгоцена топлота ће ићи узалуд, дајући само мали део површине пода.

Напомена: Расхладно средство, које циркулише кроз цијеви из водовода, требало би дати до 80% своје топлинске енергије површини пода, равномјерно загријавајући цијелу површину пода у просторији за гријање.


Такви показатељи се постижу кроз полагање у правилном редоследу листне торте, која има хидроизолациони слој и облогу. Овај елемент лисне торте је израђен од топлотно-изолационих материјала, који имају ниску топлотну проводљивост. Захваљујући овом квалитету изолационих материјала, постиже се жељени ефекат који рефлектује топлоту. Топлота, која се рефлектује од подлоге, је усмјерена главном масом према горе, пролазећи оптималну количину калорија површине пода. ЛинингЗатворен под топлим подом, водени круг у којем је скривен у бетонској кошуљици или је у средини система подних облога, постаје кључни фактор у ефикасности подног гријања.

Ми смо заправо одговорили на питање зашто нам је потребан супстрат. Изолација се поставља на припремљену површину канала, повећавајући пренос топлоте на довод воде у правцу површине пода.

За референцу: облога се састоји од топлотно изолационог материјала, чиме се ствара "термос ефекат", и хидроизолациони слој, који штити продирање влаге у подземље.

Овдје је прикладно подсјетити да су, у правилу, подови за воду постављени на бетонске и дрвене подове. Пропуштање које је настало као резултат оштећења интегритета грејне цеви, формирања и акумулације кондензата, може проузроковати изливање приземља и просторија доњих спратова.

Дебљина подлоге је важна за топли под. Квалитет лиснате торте зависи од материјала који се користи у дизајну. Оптимална употреба ће бити за изолациони материјал подлоге тражене крутости и са највећим коефицијентом топлотне проводљивости. Важно је да је материјал био технолошки, што је практично и практично за рад са њим. Добра облога неће бити јефтина, већ ће дуго служити и значајно повећати функционалност подова.

Главне квалитативне карактеристике, у овом случају, укључују следеће аспекте:

 • оптимални параметри хидро и топлотне изолације;
 • присуство високе рефлективности;
 • еколошка безбедност употребљених материјала;
 • висока отпорност на нагле промене температуре;
 • једноставност и практичност у инсталацији;
 • висока отпорност на деформацију;
 • отпорност на пожар.

Наведени параметри одговарају идеалној подлози за опрему, али у неким случајевима морају се користити материјали сличних карактеристика. Најчешћи материјал који се користи као грејач за под у топлој води је пјенасти полистирен. Овај синтетички материјал је најпогоднији за своје параметре за уградњу подова топле воде у сеоској кући, у кући или у градском стану.

Основни материјали за подлоге за топле подове

И опет се враћамо на полистиренску пену. Зашто овај материјал ради чешће? Које су његове главне карактеристике у процесу пријаве?

Традиционално топли под у већини случајева изгледа овако. На основу крова монтирана је облога од пјене проролстирол, која је покривена на врху лавсан парне бране и металних плоча. Често се умјесто плоча користи фолијски филм. Главну улогу играју металне плоче или фолије, максимална и равномерна трансмисија топлотне енергије површине пода, из цеви за грејање.

Посебне карактеристике екструдираног (пјенастог) пјенастог полистирена треба да укључују један од најнижих омјера топлотне проводљивости. За овопараметар, судећи по подацима из табеле, пјеном полистирена инфериорни у односу на минералне вуне.


Такав материјал не дозвољава да се загреје у влажном поду, а због интеракције са металним слојем створени су идеални услови за равномерну дистрибуцију топлоте по површини пода уз максималну ефикасност. Затегнутост пода, затворена на врху читаве конструкције, постаје интегрални грејни елемент са великом површином грејне површине.

Важно! Пјенасти полистирен може издржати температуру загријавања до 900Ц, тако да се цијеви могу полагати директно на подлогу, без страха од оштећења изолационог материјала.

Обично у практичној равни, они раде са пенастим полистиреном, чија је густина 25-35 кг /м3. Дебела пена се користи у подлози на првим спратовима, који се налазе непосредно изнад темеља или изнад подрума. Овде се узима плоча или плоча дебљине 100 мм. У одсуству плоча тражене дебљине, пјена се поставља у два слоја (50мм + 50мм).

За интерпанелне подне облоге, приликом инсталације топловодних подова у градском стану, пјенасти полистирен се користи у дебљини од 20-30 мм.

Остали материјали који се користе у опреми подлоге су:

 • фолијски материјали;
 • поклопац од плута;
 • минерална вуна;
 • минералне простирке;
 • Влакнасте плоче;
 • пенофол.

Избор материјала је одређен стањем тла, на којем се врши накнадна инсталација петљестрану довода воде и врсту подне облоге. Под који се загрева водом, који обезбеђује загревање унутрашњег простора у посебној просторији, мора имати подлогу која може да обавља две функције:

 • висока рефлективност;
 • за спречавање продора влаге у подземље у ванредним ситуацијама.

Прикладно је рећи да се у посљедње вријеме користе све више профилисаних мајки, које су универзални материјали. Производи имају термоизолациони слој и куглице, са којима је погодно брзо и прецизно поставити петље са воденом петљом.

Међутим, у овом случају постоје недостаци. Хидроизолационе карактеристике подлоге, израђене од профилних отирача, остављају много да се пожеле. Стога је у таквој ситуацији неопходно закључити додатни хидроизолациони слој.

Важно! Приликом полагања, важно је имати на уму да слој фолије треба да дође до зида како би се компензовало термичко ширење естриха.

На подлогу се наноси ознака према којој се полаже водоводна цијев. Овдје је потребно узети у обзир корак полагања цијеви, која за топли под не би требала прелазити 30 цм

Карактеристике материјала за опрему за облагање

У неким случајевима, власници станова покушавају да користе било који материјал који је на располагању или по ниској цени за топлотну изолацију.

Размотрите карактеристике подлоге, направљене од различитих материјала:

 • Полиетиленска фолија, самолепљива - дебљине 8 мм.Карактерише га висока рефлексивност, хидро и звучна изолација.
 • Полиетилен једностран, ламиниран - дебљина 8 мм. Поседује добру топлотну изолацију и водоотпорност.
 • Полиетиленска пена (тепофол) - само 2 мм дебљине. Просечни параметри топлотне изолације;
 • Фолијски полистирен различите дебљине, са ознакама. Високе топлотне изолације, хидро и звучне карактеристике;
 • Туплек тип облоге, 3 мм брендирани производ. Поседује максималне параметре топлотне, водене и звучне изолације;
 • Подстава од пене и лавсановог покривача, дебљине 3 мм.

Што је мања дебљина топлотне изолације, то је мања дебљина целог листа. Према томе, висина водотока у просторији је благо смањена. Дебљина кравате преко пода са топлом водом варира у распону од 50-60 мм.

Наведени материјали су сет који је данас представљен у трговинској мрежи. Трошкови материјала могу варирати. Овде се узима у обзир количина материјала који се користи у раду и интензитет којим би требало да се врши подно грејање.

Мање се користи покривац од плута од сјецкане храстове коре. Овдје је један важан аспект - овај материјал је еколошки прихватљив. Међутим, влага може постати место за развој гљивица. Овај материјал се испоручује у ролнама.

Најјефтинија опција је фолијски полиетилен. Од свих наведених материјала, фолијски полиетилен је до сада најчешћи.Упркос чињеници да се материјал одликује високим степеном топлотне изолације и релативно умереном хидроизолацијом, фолијски полиетилен нема довољну чврстоћу и трајност.

Да би се постигао квалитет приликом постављања топлог пода, покушајте користити фолију од полистирена. Не треба да обраћате пажњу на цену материјала, већ је висока, али очигледне предности надмашују ваше трошкове, чинећи под пода трајним и ефикасним.

закључак

Облога је елемент дизајна, без којег је немогуће при полагању подова топле воде. Са доста изолационог и хидроизолационог слоја, подлога обезбеђује високу брзину грејне површине пода, смањује трошкове енергије за грејање стамбеног објекта.