Како користити мултиметар

Сваки домаћи мајстор који поседује барем основна знања из електротехнике, мора да зна како да користи мултиметар (тестер). Упркос чињеници да модерни уређај има много карактеристика, могућности и граница мерења, прилично је једноставан. Главно је научити како правилно повезати мерне сонде, разумети значење свих симбола на предњем панелу и бити у стању да ради са различитим опсезима и режимима, у зависности од ситуације. Да бисмо разумели детаље овог питања, предлажемо да користите следећу инструкцију за употребу тестера у пракси. Као пример, размотрићемо у овом чланку дигитални уређај са којим ће бити много лакше управљати у поређењу са удаљеним мултиметром. Ако нисте купили апарат, обавезно проверите наш водич за израду мултиметра.

Важно је знати о уређају за тестирање

Прије почетка било каквих електричних мјерења, вриједи узети у обзир да се ради о самом уређају и његовим функцијама. Све информације се налазе на предњем панелу. Како користити мултиметар одабраног модела, можете сазнати на основу сљедећег заједничког записа:

 • УКЉУЧЕНО /ИСКЉУЧЕНО - укључивање /искључивање уређаја (може бити одсутно на одвојеном тестеру; у том случају ће се укључивање уређаја вршити окретањем прекидача опсега);
 • ДЦА (или А-) - истосмјерна струја;
 • АДЦА - наизменична струја;
 • АЦВ (В ~) /ДЦВ (В-) - АЦ /ДЦ напон;
 • ? - отпорност.

Да бисте уклонили очитавања, потребно је да користите ротациони прекидач који вам омогућава да подесите различите режиме рада мултиметра, одаберете опсег мерења.

Важно у овладавању питањем како користити дигитални мултиметар је правилно повезивање мерних сонди са одговарајућим конекторима. То ће зависити од тачности измерених мерења. Да не би погрешили, постоје једноставна правила:


ЦОМ - црна величина лијево, универзални конектор у средини, конектор за мјерење великих струја - десно

 1. ЦОМ конектор - заједнички, користи се за повезивање негативног црног олова;
 2. за повезивање црвене позитивне сонде може се користити једна од утичница за мјерење напона (В), отпор (?), Струја (мА, А), а потребно је узети у обзир да су, по правилу, двије утичнице (за рад са струјна кола и струја до 10/20 А у зависности од модела тестера).

Али, такође треба узети у обзир да када се мерења напона или струје инсталирају, мерне сонде ће супротно довести до промене поларитета добијених података, што ће се одразити на дисплеју када се појави знак "-". Дигиталне вредности ће бити тачне. Ови дигитални уређаји се разликују од аналогних. У последњој стрелици најчешће се креће изван скале, ау неким случајевима такав рад може довести до његовог уништења.

Упутство о коришћењу мултиметра за лутке

Главна сврхабило који тестер - мерење електричних величина. Прикључен на струјни круг, уређај при мјерењу струје је спојен на прекид струјног круга (у серији), а да би се тестер користио као волтметар, он је паралелно укључен у склоп.

Употреба дигиталног мултиметра за мерење напона

Метод мјерења константног напона је прилично једноставан.

 1. Помоћу окретног прекидача одаберите врсту измјерене вриједности и границу мјерења.
 2. Подешавање границе се може извршити након што је корисник одредио приближну вредност измереног напона. На елементима напајања електричном енергијом или појединостима електричних кругова може се направити ознака. Граница мора увијек бити већа од измјерене вриједности како би се спријечило преоптерећење елемената уређаја и његова неисправност.
 3. У складу са упутством за употребу, мерне сонде морају бити повезане са терминалима /терминалима (црна - са "минус", црвена на "плус").
 4. Добијамо вредност константног напона на дисплеју тестера.


мерење напона електричне мреже

Други начин да се одреди граница мерења је да се уређај на почетку повеже са максималном границом мерења. Затим, скидајући индикације, како би се побољшала тачност добијених података, можете смањити праг на најближу вриједност, успоређујући га с измјереним очитањима. Основне разлике у начину узимања података о константном и наизменичном напону нису. Разлика је само утако да пребаците тестер у жељени мод. Горе описани алгоритам функционише.

Практични пример коришћења функције мерења напона


проверите напон на батерији

Једна од најчешћих операција у којој се мјери напон је провјера стања батерија. И то могу бити обични прсти, и аутомобилски. У сваком случају, кућни мајстор неће морати да зна како правилно користити мултиметар у овој ситуацији. Када су у питању батерије са прстима, мерења се врше на следећи начин: прекидач је подешен на жељено ограничење ДЦ напона. Вредност мора одговарати номиналној вредности. Одступање од ± 10% од номиналне вриједности сматра се нормом.

Како мерити јачину струје

Пре употребе тестера (или мултиметра) за мерење јачине струје, потребно је одредити да ли тестни уређај са наизменичном или истосмјерном струјом ради. Осим тога, морате знати приближну вриједност која ће се добити као резултат. Ово ће вам омогућити да изаберете праву мА или 10/20 А. Ако не можете ни да замислите какву ћете струју добити као резултат, једноставно решите проблем. Довољно је да почнете да подешавате максималну границу, а затим, фокусирајући се на добијене податке, ако је потребно, поново измерите вредност померањем мерне сонде и прекидача у мањи опсег.

Ротација ланца мултиметром

Ланчано звоњење је један од главних начина који је честоКористи се за кућну употребу мултиметара за одређивање прекида или кратких спојева у кругу. Довољно је само поставити жељени мод на тестору, искључити напајање (укључујући и мале снаге као батерије), испразнити кондензаторе, инсталирати мјерне сонде и спојити их на жељене точке круга.

За практичност корисника у одсуству прекида у већини модела обезбеђен је зујалица, чији сигнал омогућава једноставну оријентацију у резултатима. Поред тога, приказ у овом случају ће приказати вредност отпора или "0". Недостатак звука или репродукције на "1" екрану ће значити прекид у истраживаном ланцу. Можете сазнати више о бирању жица, прекидача и других уређаја у овом чланку.

Мерење отпорности

Огроман "плус" саме операције за мерење отпора биће да када се мери помоћу мултиметра, практично је немогуће покварити уређај или део у поправљеној опреми. Да бисте исправно извршили операцију, потребно вам је:

 1. за постављање окретног прекидача на сектор?,
 2. искључите напајање, уклоните батерије, батерију,
 3. изабрати најпогодније границе мерења,
 4. за повезивање са налазима мерног елемента кола,
 5. да повуче исказ.


измерити отпор жаруље са жарном нити

Читава процедура је прилично стандардна. Једина битна разлика је да након мерења на екрану можете видети "ОВЕР", "1" или "ОЛ". То значи оно што се догодилоПреоптерећење и мерење се морају поновити пребацивањем уређаја на већи опсег. Такође, екран може имати "0", што значи да је потребно смањити границе. За успешну употребу функције мерења отпорности, познавање ових једноставних правила ће бити сасвим довољно.

Мерење капацитета

Радио аматери и електричари који поправљају кућне апарате често морају измерити кондензаторе. Ништа мање релевантно за ово питање и за власнике машина, које се периодично захтевају приликом прикључивања трофазног мотора на једнофазну мрежу за одабир кондензатора за оптимизирање рада мотора. Извршите ове операције по аналогији са мерењем отпора.

Важна разлика лежи не само у позицији прекидача, који треба да се подеси на одговарајући режим и домет, већ и на обавезне кондензаторе за предток. У супротном, као минимум, нетачни докази (када се ради са елементима малог капацитета) ће се добити као максимум, уређај неће успети. Типично, да би се радило у капацитивном режиму мерења, од произвођача се очекује да имају одвојене прикључке у мултиметрима.

Детаљне видео инструкције

У првом дијелу видеа наћи ћете опће информације о томе како користити мултиметар и научити како мјерити константни и измјенични напон.

Гледајући други дио, научит ћете мјерити отпор, позвати ланац, провјерити диоде, користити уграђени генератор и измјерити количину електричне струје.

Безбедностпри раду са мултиметром

Постоји неколико потенцијално опасних ситуација у којима непажња нормалног корисника може довести до квара уређаја и квара тестиране опреме.

 1. Ако је потребно да се измери напон са исправно постављеним сондама, а прекидач је у било ком другом положају осим напона (на носачу, струји).
 2. Ако желите да измерите струју, мерна сонда је подешена на струјни круг ниске струје, а прекидач ће бити подешен да мери велику струју.
 3. Када позовете или измјерите отпор опреме, морате уклонити све батерије инсталиране у њој, јер ће рад у овом начину узроковати квар уређаја.
 4. Када се ради у моду позива у присуству ланца напуњених кондензатора (кондензатора), неопходно је да се они испразне. Приликом рада ланаца са елементима великог капацитета, пражњење се може вршити кроз лампе са жарном нити. Игнорисање овог правила може проузроковати да се мултиметар искључи.

Све ове ситуације доводе не само до материјалних губитака, већ и до повећаног ризика за рад са људским тестером. Ако неправилно користите мултиметар, рад са електричном енергијом може довести до случајног контакта са деловима који носе струју и који су под високим напоном, што већ представља опасност по живот. Иначе, довољно је слиједити једноставна правила и законе електротехнике како би се лакше савладао рад мултиметра у свим његовим модовима и успјешно извршили потребнемерења без упућивања на специјалисте.