Како изоловати таван за зимски боравак

Изолација поткровља за зимски боравак веома је важна за сеоске куће и викендице, гдје се планира кориштење поткровља. Размотримо у овом чланку како загријати таван за зимски смјештај, јер је питање релевантно за оне који реконструишу свој дом и планирају опремање просторија за живот зими. На крају чланка представићемо видео туторијал о овој теми од професионалаца на терену - Финаца.

Власници сеоских кућа знају да гријање стамбених просторија зими троши много енергије. Да би се смањили трошкови гријања куће, требало би је загријати. Изоловати изолацију пратећи фасаду, темељ темеља и поткровље куће од греде, укључујући и поткровље, ако се планира користити за зимски боравак. О томе ће се говорити у овом чланку и на видео снимку.

Да ли морам да загрејем таван у земљи

Ако на вашем подручју нема јаких мразева или ако поправљате годишњу летњу колибу, можете користити јефтин гријач. Када је у зимским мјесецима јак и дуготрајан мраз, а ви повремено долазите до викендице зими, онда је потребно изолирати мансарду у кућици у земљи. Ако је изолована приватна кућа са сталним боравком, припремите се за озбиљне трошкове материјала.

Ако намеравате да изолујете таван у кући од дрвета или опеке, онда је пре свега потребно одредити врсту и марку топлотне изолације. У ту сврху можете користити калкулатор топлинске технике који узима у обзир многе важне услове: климурегион, материјал крова, његов облик и угао нагиба. Не уштедите на квалитети изолације и њеној дебљини, овиси о удобности ваше обитељи.


Унутрашњост поткровља у дрвеној кући

Шта изоловати поткровље дрвене куће

У многим грађевинским форумима нема спора око бољег загријавања поткровља изнутра. И то је тачно, одлучите који ће грејач користити у раду пре свега. Друго, треба израчунати потребну количину топлотне изолације. О савременим типовима грејача, који се користе у те сврхе, већ смо детаљно описали у чланку "Изолација крова сопственим рукама".

За изолацију поткровља куће самостално се може користити другачија топлинска изолација. Само строго се придржавајте упутстава произвођача. Због доступности јефтине пластичне пјене често се користи, али за оне који не штеде на квалитети и сигурности, пажњу треба посветити базалтној вуни, фибергласу и екструдираној полистиролној пјени Тецхноплек ТецхноНИЦОЛ.

Табела Поређење грађевинских материјала топлотном проводљивошћу

Када се користи минерална вуна или стаклена вуна, потребна је додатна изолација парне баријере из топле просторије. Парна брана ће заштитити влагу топлотне изолације од топлог ваздуха из животног простора, који садржи пару воде. Ако користите топлотну изолацију, немојте заборавити проениват размаке и спојеве панела са монтажном пјеном како бисте искључили мостове хладноће.

Како изоловати мансарду за њихов зимски боравакхандс

\ т

Колико људи, толико мисли, па обратите пажњу на цену материјала, погодност његовог инсталирања и животног века. Нећемо вас убедити да користите овај или онај материјал, него ћемо говорити о независном загревању тавана за зимски живот. Напомињемо само да ћете морати потрошити много новца на реновирање тавана и посветити довољно времена.

Како изоловати поткровље изнутра

При избору водите рачуна о тежини топлотне изолације, тако да терет може да издржи груби систем и решетку. Са унутрашњом топлотном изолацијом поткровља, гријач се монтира на проту-решетку рогова или оквира греде, који имају своју властиту тежину. Унутрашње загревање се користи у случају када је кров већ покривен кровом, а рад се може обавити само унутар стамбеног простора.

Пхото Изолација поткровља куће изнутра властитим рукама

За изолацију од влакана, није потребна заштита од ветра, јер вентилација поткровља доприноси брзом трошењу влаге из топлотне изолације. Након полагања минералне вуне у оквир, читав дизајн стране топле просторије прекривен је парном баријером. Тада је решетка направљена од дрвета и конструкција је омалтерисана сухозидом или ОСБ-ом.

Када се користи пена или екструдирана пена од полистирена, најбоље је поставити плоче у два слоја. У овом случају, плоче другог реда морају се преклапати са шавовима првог реда. На тај начин искључите хладни мост у слојутоплотна изолација Поред тога, није неопходно изоловати парну баријеру. Такођер, не заборавите проениват све шавове и пукотине између листова пјенастог полистирена.

Како изоловати поткровље извана

Изолација мора бити боља извана - штити структуру од смрзавања и спречава појаву кондензације између гријача и зида. За обављање свих спољних радова треба радити у сухом и топлом времену. Пре уградње топлотне изолације, препоручује се преглед свих конструкција крова - забата, греда и облога, који ће бити положен базалтна изолација Роцкел.


Изолација поткровља извана

Препоручује се да се све дрвене конструкције претходно обраде антисептиком, а метал да се третира антикорозивном композицијом или бојом. Ако су радови правилно изведени, треба оставити размак од најмање 2 цм између крова и изолације, вентилацијски отвори морају бити у горњем и доњем дијелу крова. Тек тада ће сва сувишна влага брзо испарити и загрејати из грејача.

Редослијед рада у вањским радовима одређује се према врсти крова.

За профилиране и металне плочице:

 1. Плоче су постављене на унутрашњост рогова;
 2. Пара-баријерна мембрана је монтирана на летву и сплаву;
 3. Изнад мембране су сложени панели или ролни гријача;
 4. Изолација је покривена фолијом отпорном на влагу;
 5. Плоче се оптерећују на сталак дебљине 20-30 мм да би се створио зазор;
 6. Решетка је додатно монтирана и кров је монтиранцовер

Кондензација се често формира на металном крову, тако да је третман антисептичког дрвета неопходан за заштиту од влаге.

За кровне облоге:

 1. Плоча је уграђена на сплави изнутра;
 2. Пара-баријерна мембрана је затворена током дизајна;
 3. На површини филма се постављају плоче или ролне топлотне изолације;
 4. Топлотна изолација је покривена филмом отпорним на влагу;
 5. Плоче се каче на сплави дебљине 20-30 мм за вентзазор;
 6. Затим је постављен слој ОСБ плоча и постављен је флексибилни кров.

За израчунавање дебљине и количине топлотне изолације, користите следећу формулу за отпорност на пренос топлоте:Ррек = (1 /А1) + (Л /К) + (1 /А2) , где:

Л- дебљина материјала у метрима;
К- коефицијент топлотне проводљивости;
А1- коефициент преношења топлоте унутрашње површине, 8.7 В /м ° Ц;
А2- коефициент преношења топлоте вањске површине, 23 В /м ° Ц;

Из ове сложене формуле може се израчунати потребна дебљина топлотне изолације за било коју конструкцију, узимајући у обзир коефицијент преноса топлоте материјала. Од постојеће величине крова (без прозора поткровља, ако их има), можете израчунати површину коју треба загријати. Све ове калкулације се могу урадити веома брзо на онлине калкулатору топлотне изолације на нашем сајту.

Видео. Изолација поткровља властитим рукама