Како изоловати под са минералном вуном

Звучна изолација пода не само да може смањити губитак топлине у просторији, већ и избјећи појаву кондензације и високе влажности зрака. Већ дуги низ година, најчешћи начин је изолирати под са миниватом.

За и против изолације од минералне вуне

Приликом одабира грађевинског материјала за завршну обраду и загријавање простора, потребно је размотрити све предности и недостатке сваке од њих.

Предности коришћења минералне вуне :

 • Поседовање високих термоизолационих својстава. Ако приметите неопходне нијансе приликом загревања минералном вуном, подови у кући ће бити топли у било које доба године.
 • Повећана звучна изолација. Ниво звучне изолације миниве омогућава да се не користи само за изолацију пода, већ и за стропове, зидове и стропове.
 • Апсолутна запаљивост материјала. Минерална вуна у случају пожара не само да се одупире паљењу, већ постаје и препрека ширењу ватре.
 • Висок ниво хемијске отпорности.
 • Чистоћа и трајност материјала.
 • Искључује гнијежђење, заразу плијесни и глодара.
 • Једноставност уградње. Минерална вуна је лагана и истовремено дебели материјал, што знатно олакшава процес инсталације у поређењу са другим материјалима.
 • Отпорност на деформацију. Минвата не мења почетни облик у свом сувом облику и не подлеже температурним деформацијама.
 • Исплативост. Производња минералне вуне не захтева велике трошковеузрокује ниску цијену материјала.

Донедостатки во употреба на минерална волна :

 • Мала механичка чврстоћа.
 • Мала пропустљивост паре.
 • Повећање топлотне проводљивости током влажења.
 • Висока запремина конструкције.

С обзиром на наведене недостатке, приликом употребе минералне вуне као гријача потребно је водити рачуна о висококвалитетној воденој пари и хидроизолацији пода.

Врсте минералне вуне

Минерална вуна постоји у три врсте:

 1. камен . Од базалта, доломита, порфира и других стијена. Овај памук се одликује повећаном крутошћу и отпорношћу на хабање, а има и низак ниво топлотне проводљивости, што му омогућава да штити под од топлоте и хладноће. Међутим, таква вата се продаје по вишој цени од других врста.
 2. шљака . Израђује се од отпада из високих пећи и одликује се повећаним својствима топлотне изолације и отпорности на хемијске утицаје. Али ова вуна има најмању густину, у поређењу са другим врстама и релативно кратко време трајања. Будући да је грејач за минавтум шљаке у поду боље не користити, погоднији је за изолацију зидова привремених објеката.
 3. стакло . Израђена је углавном од брушеног стакла. Такав материјал је прилично крут, издржљив и еластичан, са дугим животним вијеком. Погодан за топлинску изолацију свих грађевинских конструкција, укључујући и за облагање неравних површина сависока температура.

Минерална вуна се може произвести у облику флексибилне подлоге, ролне или чврсте плоче. Ролне и флексибилне простирке се обично користе за једнослојну изолацију подова, плоча, обично као изолација на земљишту или дрвеним подовима. Плоче раде лакше јер њихова употреба смањује ризик од празнина.

Како изоловати под са минералном вуном

Цео процес изолације пода је подељен у неколико фаза:

 1. Демонтажа старог пода. Ако постоји подна облога, треба је уклонити на голу површину. Површину након уклањања пода треба очистити од смећа, прашине и прљавштине.
 2. Изравнавање пода. Ова фаза се изводи ако површина пода није довољна. За поравнање, по правилу, користи се естрих.
 3. Слагање хидроизолације. Хидроизолациони слој мора бити постављен како би се избегла апсорпција влаге променљивом, из које може изгубити све своје особине.
 4. Монтажа минералне вуне. Минвата се налази између заостатака без празнина да би се искључила цурења топлоте.
 5. Слагање парне бране. Кугла парне бране је затворена са прилазом површини зида.
 6. Слагање грубог пода и подне облоге. Поред слојевитих слојева, поставља се чврсти материјал који може издржати довољно напрезања. Онда можете ставити било коју подну облогу.

Дакле, раставили смо питање како изоловати под промјеном, посебностима његове употребе, главним предностима и недостацима.Ове информације ће вам помоћи да одлучите о избору подног грејача и да правилно извршите инсталацију.