Електрични котао за топли под

Што је ближа зима, више људи се суочава с проблемом изолације пода у кући или стану. Хаковање главе је заиста нешто, јер тржиште нуди велики број различитих опција.

Један од најчешћих и економски најповољнијих је употреба електричног бојлера за подове топле воде. Није тајна да се електрични котлови користе за гријање као велике просторије (трговачки центри, виле, индустријски складишта) и мале (станови, гараже, љетне кухиње, итд.).

Разлог за њихову популарност је широк спектар предности:

 • тихи рад;
 • висок ниво поузданости;
 • компактне димензије;
 • одсуство опасности од пожара;
 • удобан механизам за подешавање температуре;
 • не захтевају постављање додатних уређаја и опреме за појединачне просторије;
 • могућност дуготрајне непрекидне употребе.

Штавише, електрична верзија је много економичнија од гасног котла за топли под.

Какав електрични котао треба изабрати за топли под?

Као што знате, потражња ствара понуду. Са све већим интересовањем купаца појавило се све више произвођача, од којих је сваки настојао побољшати свој модел. Као резултат тога, данас је овај сегмент тржишта препун разних примјерака електричних котлова за топли под.

За успешну куповину треба пажљиво размотрити избор и обратити пажњу на:

 • материјал тела (нехрђајући челик се сматра оптималним);
 • отпорност на корозију грејних делова апарата;
 • отпор изолације;
 • могућност ручног подешавања снаге;
 • сигурносни систем.

Али не фокусирајте се само на техничке параметре уређаја. Произвођачи заслужују посебну пажњу. На пример, електрични котао за топлу воду руског произвођача разликује се по прихватљивој цени, једноставности уградње и једноставности употребе.

Дизајн домаћих модела састоји се од сензора температуре, уређаја за ручно подешавање, прекидача /прекидача, манометра, магнетних елемената и цевног електричног грејача.

Што се тиче увезених котлова, они се одликују сложенијим дизајном, који има неке предности: глатку интеграцију опреме, могућност повезивања програматора и ЛЦД дисплеја који приказује важне индикаторе.

Следећи кључни критеријуми за избор електричног апарата су димензије просторије и сврха пода воде.

За приватне куће стручњаци саветују употребу домаће опреме, а за мале просторије у којима се користи минимална количина воде, треба изабрати увозне моделе кроз могућност повезивања термостата и програматора.Ако под са загревањем воде служи као резервни извор грејања, онда се модел без пумпе сматра оптималним. Ако као главни, онда треба размотрити могућност инсталирања засебног мини-бојлера, који ће вам пружитиаутономни рад на поду система грејања.

И конацна тацка да се скрене пазња је границна електрицна енергија која је додељена.Да бисте избегли преоптерећење система и неправилан рад уређаја, требало би да контактирате специјализоване продавнице у којима нећете само консултовати, већ и пружати услуге инсталације.

Принцип рада подова топле воде са електричном завојницом

Главна компонента у конструкцији котла је резервоар, који је опремљен грејним елементима. На цијеви која је изашла из ње, сигурносни систем је инсталиран у облику сензора притиска и сигурносног вентила. Они ће помоћи да се спречи да уређај престане да гори ако се циркулација течности заустави.

Електрични котао за воду за подно гријање ради по сљедећем алгоритму:

 • Носач топлоте испуњава посуду грејним елементима.
 • Постоји процес загревања до подешене температуре. У зависности од типа грејних елемената, метода грејања је другачија. У цевном електричном грејачу се користи метода индиректног грејања, ау електродним котловима напустили су грејне елементе у корист природних процеса: температура течности се повећава утицајем електричне струје на њу.
 • Загрејана вода се шаље у колекторски колектор. Он равномерно и без смањења нивоа притиска дистрибуира примљени флуид на све чворове дизајна. Колектор је неопходан део за дуг и правилан рад котла. И није важно каква је сврхакористи: за гријање цијеле просторије или само за секс.
 • Када температура расхладног средства падне, враћа се у резервоар.

Циркулационе пумпе имају кључну улогу у циркулацији течности. Обично су укључени у испоруку, али их треба додатно инсталирати за сваки чвор засебно.

Која снага је потребна води за хлађење воде?

За успјешан одабир модела електричног котла потребно је израчунати потребну снагу јединице.Израчун се врши према сљедећем омјеру: 10 м2. ће требати 1 кВ.Дакле, ако је површина стана 50 м2, онда ће се котао капацитета 5 кВ носити са загревањем пода. Међутим, стручњаци саветују куповину уређаја са капацитетом. Ова формула за израчунавање је погодна за мале просторије (до 80-100 м2) са минималним губитком топлоте.

Да би се температура расхладног средства повећала за око 60-70%, снага котла се мора повећати за 20-30%.Са повећањем оптерећења и димензија просторије, потребно је повећати ресурсе електричног котла. Ова шема функционише у супротном смеру. На пример, ако се под као вода користи као резерва, онда нема потребе за повезивањем снажног котла. Уређај, који ће обезбедити 40-50% потребних перформанси, биће довољан.

Водите рачуна о подацима које је навео произвођач котла. Често пасош уређаја даје информације не само о моћи, већ ио препорученој области са којомда се носи са котлом. Ова чињеница може значајно утицати на избор додатне опреме.

Захтеви за инсталацију топлог пода са електричним грејачем

Инсталирање топлог пода са електричним бојлером је много лакши и мање дуготрајан процес него повезивање топлог пода са гасним котлом. Међу главним разликама су следеће:

 • током инсталације нема потребе за опремањем посебног мјеста за котао.Због своје компактне величине, може стати било гдје. Штавише, велики асортиман дизајнерских решења ће омогућити да изаберете опцију која неће избити из целокупног ентеријера. По жељи, могуће је сигурно сакрити котао у посебној ниши или висећем постољу;
 • електрични калеми не производе опасне за отпад као што је плин.Због тога не захтева присуство димњака или специјалних вентилационих система;
 • професионалац ће инсталирати овај уређај много брже од аналогног плина;
 • монтажа електричног котла не захтијева одговарајуће дозволе од инспекције котла.Нећете бити редовно провјеравани у погледу поштивања сигурносних правила, што ће избјећи могуће сукобе и незгодне ситуације.

За оптималан рад уређаја потребна је веза за складиштење топлоте. Њен рад је да загрева додатне количине воде ноћу када је трошак електричне енергије много нижи. Како расхладно средство у главном резервоару губи температуру,циркулациона пумпа ће напајати загрејану течност из додатног резервоара, одржавајући тиме задату температуру у просторији.

У зависности од димензија, такав капацитет може независно да греје простор од 3-4 сата до 2 дана. Присуство овог механизма је посебно важно ако постоје чести прекиди у снабдијевању електричном енергијом.

Поред тога, у спремнику топлоте постоји листа мањих предности:

 • дјелује као спојна веза у систему од неколико котлова;
 • смањује трошкове електричне енергије;
 • штити котао од прегревања;
 • суочити се са проблемом гријања у случају нестанка струје.

Упркос чињеници да је уградња топлог пода из електричне плоче за кухање једноставан процес, захтијева повећану пажњу и прецизност. Ако власник собе познаје струју на слабом нивоу, онда морате контактирати професионалце.

Они ће, што је пре могуће, инсталирати опрему и испунити основне захтеве:

 • сипање антифриза . Употреба течности против смрзавања у топлим подовима може смањити потрошњу електричне енергије за 5-10%. Понекад се дестилована вода и со користе као антифриз.
 • Прикључивање котла на електричну мрежу.Веза између котла и напајања мора бити приказана на постројењу.
 • Постављање додатне опреме.Поред горе описаног резервоара за складиштење топлоте, биће потребно инсталирати и заштитне уређаје (РЦД). Они штитесистем сагоревања у случају јаких флуктуација напона.
 • Трофазна мрежа.За котлове са повећаним капацитетима потребна је трофазна мрежа. Дозвољено му је повезивање само са струјом уз одговарајућу дозволу за обављање сличних радова.
 • Инсталација температурних сензора.Ова јединица је неопходна да котао не ради узалудно када собна температура достигне захтевани ниво. Присуство термостата смањује потрошњу електричне енергије за 5-15%.

закључак

Правилном инсталацијом, пажљивом употребом и уградњом помоћне опреме, систем ће омогућити да "продужи" животни век система дуги низ година.

Дизајн подова са топлом водом обезбеђује удобније и равномерније грејање од аналогног који користи радијаторе. Употреба овог електричног котла је економски изводљива и практична опција. Може радити без обзира на то да ли у овом тренутку постоји генерално гријање у кући, што је невјеројатно згодно за вријеме сезоне.