Електрични котао са пумпом: предности и недостаци

Модерне компаније које се баве питањем опреме за гријање, стално настоје понудити све напредније системе. Једна таква технологија је електрични носач са експанзионим резервоаром, пумпа и додатни круг за снабдевање топлом водом. У овој јединици, заправо је сакупљена минијатурна котларница.

Карактеристике

Електрични котао нема велике или масивне компоненте, које се обично налазе у конструкцијама таквих уређаја који раде на другим изворима енергије. С тим у вези, зидне јединице су популарније. У овом случају, они су често употпуњени додатним компонентама за поједностављење инсталације. А једна од њих је циркулациона пумпа. Сматра се корисним елементом, поготово ако котао осигурава други ПВП круг. Са овим делом, решавају се два главна задатка:

 1. Обезбедите расхладно средство у систему грејања са одређеном инерцијом, задржавајући брзину током рада.
 2. У двокружним јединицама, течност пролази кроз проточни размењивач топлоте за загревање воде за економске потребе.

Важно је појаснити да различити произвођачи снабдијевају своје инсталације пумпама, које приближно одговарају снази саме јединице. У овом случају израчунава се просјечна вриједност отпорности на воду.


Истовремено постоји много шема система гријања. Неки од њих имају велики хидраулички отпор, који не може да поднесе стандардну циркулациону инсталацију. У овом случају, уређај сауграђена пумпа неће обезбедити загрејану течност на свим компонентама система.

Вриједи само рачунати. Дакле, замислите, постоји пумпа која може да притиска до 0.8 бара. Извор се налази у доњој згради троспратне зграде. За загревање носача до врха, потребан вам је притисак од 0.6 бара. Поред тога, неопходно је обезбедити флуид и хоризонталну инерцију. Потоњи се израчунава на следећи начин: дужина цеви од 10 м, паралелна са подом, сматра се вертикалном 1 м. Као резултат једноставних математичких акција, закључујемо да уграђена компонента очигледно није довољна да исправно ради цео систем грејања.

Важно! Ако размишљате о куповини уређаја са циркулационом пумпом за вишеспратну зграду или екстензивни систем, морате извршити све прорачуне унапријед. Након тога, провјерите резултате с параметрима јединице, након што сте пронашли све што је потребно за специјалисте, ангажиране у имплементацији опреме. То ће у будућности помоћи да се избјегне потреба за куповином додатних компоненти.

Понекад постоје ситуације када је котао и даље купљен и инсталиран, али тек након тога постало је јасно о недостатку рада компресора. У овом случају, додатни трошкови се прецизно избегавају. Проблем је решен на следећи начин:

 1. Изводи се детаљан прорачун отпорности на воду. Најбоље је то урадити уз ангажовање специјалисте.
 2. На основу добијених података купује се одговарајућа додатна пумпа.
 3. Поред тога, систем нужно уводи Хидро ватрено оружјеомогућава да компресор ради само у малој контури.
 4. Одвојена пумпа се поставља на велики прстен. Шема грејања ће изгледати овако:

Рад двокружних котлова

Двокружне електричне пумпе са пумпом имају компликован принцип рада. На пример, они захтевају периодично снабдевање измењивачем топлоте која подиже температуру воде за ГВП. Овде је наизменично деловање компресора у две контуре. Укључивање се врши уз помоћ двосмерног вентила који има електрични погон. Наредбе долазе из одговарајућег контролера. Ово се ради када је отворена славина за топлу воду. Чињеница је фиксирана сензором канала и преноси сигнал даље до контролера.

Након што се проток укључи, пумпа почиње да пумпа течност у измењивач топлоте док се кран не затвори. У већини случајева, јединице са два круга су следеће:

где:

 1. Чеп са ТЕН и ваздушним ентузијастима.
 2. Кућиште са монтажним рупама.
 3. Контролер.
 4. Експанзиона посуда.
 5. Пумпа са двосмерним вентилом и измењивачем топлоте.

Проточни грејач има уске канале. Стога се компресор одабире узимајући у обзир превазилажење водоотпорности, у случају појаве шљама.

Важно! Систем аутоматизације у већини јединица је програмиран за периодично покретање пумпе чак и током лета. Ово је посебно дизајнирано тако да током празног хода ротор не пропадне.

предности

Потреба за све већом потражњом за овом врстом грејача

 1. Широк спектар модела који вам омогућава да изаберете управо ону опрему која је идеална за ваше услове. Без обзира коју врсту гријања желите - индустријска радња или мала сеоска кућа - увијек можете пронаћи агрегат с одговарајућим увјетима.
 2. Економски аспект. Ефикасност модела произведених последњих година сматра се највећим - ефикасност досеже 99%.
 3. Уграђена пумпа такође побољшава квалитет рада. Компресор има ниску потрошњу енергије. Циркулација течности врши се у круговима са потребном брзином. То осигурава не само брзо загријавање просторије, већ вам такођер омогућава да одржавате жељену температуру на економичан начин.
 4. Приликом управљања системом се не ослобађају емисије производа изгарања, што чини целу јединицу сигурном за природу и људе. Међутим, нема потребе за постављањем димњака.
 5. Управљање је оптимизирано и практично. То вам омогућава да контролишете и промените температуру у просторији до обичног становника. У овом случају, у већини случајева се нуде модели који су додатно опремљени елементима који аутоматизују рад система. Стога се поставка ријетко изводи.

недостаци

Упркос очигледним позитивним аспектима, ова врста инсталација има само неколико, али важних недостатака:

 1. Трошкови електричне енергије су већи од многих других енергетских ресурса.
 2. Потпуна зависност од струје. У случају прекида, систем се може потпуно замрзнутиће га поништити. И поправак неће ићи јефтино. Биће потребно неко време. И то није увијек, посебно на минус температури изван прозора. Да бисте избегли такве ситуације, морате имати алтернативни извор грејања.
 3. Важно је тачно разумети каква ће бити снага јединице. Такође је потребно узети у обзир могућности пумпе. У супротном, у будућности ћете можда морати да купите и инсталирате додатне ставке.

Данас многи електрични котлови имају уграђену пумпу. Поред тога, они такође пружају додатне детаље. С једне стране, такви агрегати имају вишу цијену од оне једноставне. Са друге стране - уграђени елементи су обавезни. Као резултат тога, куповином инсталације са компресором, власник чак штеди свој новац.