Како одабрати електрични котао за топли под?

Топли под данас се све више користи као систем гријања простора, замјењујући уобичајене радијаторе. Да би се подигла температура течности претходно коришћених углавном гасних или чврстих агрегата - све је зависило од способности власника и саме структуре. Већ данас се чешће користи електрични котао за подове топле воде. Ради скоро без буке и не емитује штетне материје. А управљање се врши аутоматизацијом.

 • Електрични котлови за подове воде
 • Основни параметри избора јединице
 • Смањење трошкова

Електрични котлови за воду за подове воде

Потребно је одмах напоменути да није сваки електрични аутомобил погодан за стварање топлог пода. Опрема за ниске температуре има низ ограничења. Ово је директно повезано са грејним параметрима течности која циркулише у систему.

На пример, температура носача топлоте који се доводи до пода воде не треба да прелази 55 степени. Истовремено се сматра да је довољно загревање 27 тачака.

Приликом одабира опреме за загријавање воде, неопходно је обратити пажњу на три кључна аспекта:

1. Тип инсталације. Посебно за овај систем, уређај има облик зида и пода.

Модели електрода су мале величине и тежине. Често се постављају на цевовод на висини од једног и по метра.

Теоретске јединице су исти котао. Унутар се налазеИзоловани контејнер и цевни уређај за загревање течности. Све ово значајно повећава тежину. Такви уређаји су често дизајнирани за подну инсталацију.


2. Број контура. Уређај може бити дизајниран за један или два прстена.

Једносмерни уређаји (танки и електродни) намењени су за директно загревање течности за под. Ако је потребна топла вода, прикључен је индиректни бојлер.

Електрични котлови са два круга представљају само ТхеН тип. Дизајниране су посебно за загревање расхладне течности и воде у пословне сврхе. Такви модели се сматрају неефикасним, јер се при порасту температуре течности губи велика запремина топлоте. Због тога се често доводе до екстерне батерије.

Ова шема је одлична за коришћење бројача за две различите тарифе. Ноћу, када је струја јефтинија, у резервоару се загрева вода. У поподневним сатима енергија се користи директно за топле подове.

3. Начело гријања. За топли под најчешће се користи прикључак електричног котла за гријање јер има широке могућности регулације снаге.

У стандардним котловима на електродама, минимално загревање течности је 60 степени. Ово је директно повезано са специфичностима рада. Зато је при повезивању на нискотемпературне системе неопходно користити јединицу за мешање. Иако данас постоје модели у којима је уграђенпосебан уређај који вам омогућава да се директно повежете са системом.

Важно! Да би се постигла максимална ефикасност, спој пода треба да прође кроз чешаљ, што обезбеђује чвор мешања. То је управо да би се спречило снабдевање сувише топле воде контури.

Основни параметри избора јединице

Приликом избора електричног котла за топлу подлогу, прво треба погледати не само цијену, већ и квалитет изведбе. Зато је важно обратити пажњу на следеће тачке:

 1. Резервоар у котлу мора бити израђен од нерђајућег челика.
 2. Важно је да грејни елемент има антикорозивни премаз.
 3. Отпор изолације.
 4. Заштита од нестандардних ситуација (нпр. Рад без течности).
 5. Подешавање снаге грејања.

Поред тога, морате погледати и произвођача. Прекоморске биљке често имају квалитетне унутрашње компоненте и добру монтажу. Домаћи котлови имају једноставнији уређај и приступачну цијену.

У већини случајева, апарат се састоји од:

 • ТЕН;
 • термостат;
 • регулатор температуре;
 • манометар;
 • стартери.

У већини случајева увезени агрегати имају сложенији дизајн. Често, они такође укључују следеће аспекте:

 • гладак старт;
 • повезивање програматора;
 • ЛЦД екран.

Знајући све карактеристике које имају електричне котлове за гријање приватне куће или стана, заиста можете одабрати погоданопцију У овом случају, неопходно је од самог почетка утврдити која ће улога у домаћем гријању играти под. Ако се користи као резерва - јединица не би требало да има пумпу. Боље је инсталирати један на цео систем.

Ако се планира спајање електричног свитка у непосредној близини дневног боравка, пожељно је обратити пажњу на увезене уређаје. Они се контролишу помоћу микропроцесора који обезбеђује тихи посао. Поред тога, имају могућност повезивања програматора и термостата.

Смањење трошкова

Један од главних недостатака сличних система може се сигурно назвати трошковима енергије. Упркос томе, најједноставнији прорачуни показују да подови воде мање коштају власнике од централног гријања. Посебно за то, многи произвођачи нуде економичне котлове високе ефикасности.

Постоји неколико кључних тачака које могу смањити оперативне трошкове подова са грејањем на воду:

 1. Квалитетна веза. Ово се никако не може спасити. Све инвестиције ће се нужно исплатити у будућности.
 2. Употреба аутоматизације. Само након спајања собних регулатора температуре, трошкови се смањују за 20%. Да не спомињем мноштво додатних уређаја који само помажу да се повећа овај проценат.
 3. Избор једног кола. Котао троши 40% мање енергије у односу на јединицу, одмах се израчунава за воду и гријање.

Па, прије него што одаберете електрични котао за топлу поду је потребноМорате се озбиљно позабавити, јер читав систем има своје специфичности. Многи често користе агрегате домаће производње. Они имају једноставан систем и имају ниску цену. Истовремено, увезени агрегати "хвале" неке додатне карактеристике. Боље је не штедјети на прикључку - то ће уштедјети на оперативним трошковима.