Како изабрати електрични котао са два круга?

Двокружни електрични котао је одлично рјешење за једноставно кориштење гријања и топле воде у подручјима гдје није централно. Ова опција је такође погодна за подручје где се овај извор енергије сматра јединим расположивим. Понекад се неке од ових инсталација налазе у стану као резервна опција.

 • Позитивне и негативне стране
 • Принцип рада
 • Од чега зависи цена?

Позитивне и негативне стране

Пре куповине двокружног електричног котла за снабдевање топлом водом и грејање, важно је одредити могућности, техничке карактеристике и будуће трошкове у вези са инсталацијом и употребом у целини.

Вреди почети са чињеницом да су у већини случајева двокружни електрични котлови уграђени у сеоским кућама. Управо у тим претпоставкама имају најбоље индикаторе учинка.

Једна од главних предности у односу на друге врсте инсталација је минимална величина. За монтажу вам је потребна само мала вертикална површина, која лако може да донесе цеви и струју.

Таква опрема за приватну кућу може обезбиједити константан проток воде до жељене температуре на мјестима гдје нису доступни гасни водови.

Треба напоменути да су такви котлови еколошки прихватљиви када се користе. Они не емитују никакве супстанце које могу нашкодити људима или атмосфери. Не треба им чак ни ваздух, који је основа других система.


Још једаночигледна позитивна страна је њена локација готово свуда - нема потребе посебно креирати посебну просторију.

Осим тога, не морате размишљати о монтажи димњака и вентилације. Није вредно креирати документарни појединачни пројекат.

Такве јединице имају стабилност и трајност. Они раде без буке и вибрација, јер нема отвореног извора ватре. Такође омогућава брзо и ефикасно обављање поправки.

Али постоје и негативне стране. А главна је потрошња електричне енергије. За грејање 10 квадратних метара биће потребно око 1 кВ. Да не помињемо паралелну употребу са снабдевањем водом за пословне потребе. Дакле, можете рачунати на то колико ће коштати употреба таквог система. Наравно, неки произвођачи тврде да су и њихове јединице штедљиве. Због тога ће њихова употреба уштедети око 30% енергије. Овај резултат се може постићи не само због структуре, већ и због исправне везе.

Многи стручњаци се слажу да, без обзира на структуру постројења, ефикасност може варирати само унутар 95-98%.

Осим тога, електрични двокружни или чак једноцифрени котлови директно овисе о раду електроенергетске мреже. У случају скока напона, могу настати проблеми са опремом. Због тога је боље користити посебне додатне уређаје који вам омогућују да уклоните негативан ефекат.

Принцип рада

Сличне јединице имају истовремено дванезависне контуре које нису везане за рад других. Један ствара топлу воду за потребе становника, а друга се користи за гријање приватне куће или стана.

Ова опрема је додатно опремљена са неколико важних јединица:

 • термостат (обично два);
 • експанзиона посуда;
 • сигурносни вентил;
 • усис ваздуха, који помаже да се уклони из система грејања);
 • пумпа;
 • аутоматски.

Рад апарата се заснива на претварању електричне енергије у топлоту коришћењем цевастих грејача. Последње инсталирано у измењивачу топлоте. Омогућавају загревање течности која се пумпи циркулацијом.

Електрични котао са два круга (или једносмерни) контролише се аутоматизацијом. Када сензор указује на смањење температуре у просторији, шаље се сигнал који омогућава активан рад јединице и пумпе. Са жељеним грејањем, покреће се постепено искључивање појединачних блокова.

Двокружни електрични котлови, које сада нуде многе компаније, имају висококвалитетне сигурносне системе. Они прате различите параметре грејања. У случају очигледног одступања - искључите опрему. То вам омогућава да задржите све елементе нетакнуте. Након што можете да исправите узрок проблема, уклоните га и одмах покрените посао.

Обавезно прочитајте: изаберите гасни котао са два круга.

Од чега зависи цена?

Цијене за електричне котлове, без обзира да ли судва круга или не, директно зависи од неколико главних фактора. Наравно, прва ствар која утиче је на бренд. Што је познатији, јединица ће скупље коштати. Када је ријеч о страним компанијама, чији се електрични котлови за гријање користе широм свијета, они нуде опрему од 500 до 1000 еура. Сличне цијене могу се назвати значајним, али у исто вријеме подношљивим у успоредби с плинским инсталацијама.

Одабир подне или зидне електричне јединице, прво морате сами сазнати главне тачке:

 • снага;
 • једну или двије контуре;
 • опција инсталације;
 • комплет.

Ако је купац ограничен у финансијском капацитету, он може да изабере јефтин електрични двокрачни котао или кућни. Произвођачи ових производа често кажу да се у производњи користе само квалификовани увозни чворови.

То им омогућава да понуде добру опрему за склапање за релативно мали новац. Тако је данас тржиште представљено моделима, чија цена почиње од 150 еура. Вриједи се сложити да је таква цијена прихватљивија. Али пре куповине, вреди проверити комплетан сет унутрашњих компоненти, јер још увек морате да разумете које уређаје купујете.

Електрични двоструки зид или зид на котао је идеалан за уградњу у приватне куће, које нису опремљене плинским доводом. Такви агрегати омогућавају у кратком времену не само загревање воде за економске потребе, већ и загревањесоба У овом случају, све контроле се изводе уз помоћ аутоматизације. Главна ствар коју треба процијенити је трошак оперативних трошкова у сезони гријања.