Како ставити плочицу на топлом, топлом поду?

У купатилу, у сауни, у нашој кухињи или у купатилу, покушавамо користити керамичке плочице као подну облогу. Стара добра плочица, на коју смо навикли, веома је погодна и практична у смислу експлоатације. Он покушава да користи у тим собама, где увек постоји висока влажност и велика вероватноћа пада на под воде. Керамика је стабилна у контакту са водом. Сјајна глатка површина плочице, њена густа камена конструкција је стабилна и није подложна корозији. Осим тога, таква површина је веома погодна за одржавање чишћења, што не даје шансу за развој гљивица, плијесни и накупљања патогених бактерија.

Упркос високим перформансама, плочице имају један значајан недостатак. Материјал има изузетно ниску топлотну проводљивост. Изглед поплочаног пода већ а приори ствара утисак чисте и хладне површине. У ствари, јесте. Када физички контактирамо са хладним керамичким плочицама, осећамо нелагодност. Увек постоји жеља да се ваш секс у купатилу, у туш кабини сауне или у кухињи буде топао. Овај проблем је лако ријешити ако се плочица положи на под топле воде. Како то учинити? Размотрићемо корак по корак читав процес детаљно.

Комбинација подова топле воде са керамичким плочицама

Појава загревања воде на поду омогућила је радикално рјешавање проблема гријања у стамбеном простору. Ефикасност овог начина унутрашњег грејањапросторије су за ред величине веће у односу на рад традиционалних радијатора за грејање. Идеја загревања пода у дневној соби, где је присутна висока влажност и технолошки неопходна за чисту подну површину, није нова. Грејање керамичких подова значајно повећава ниво комфора у подручју грејања и побољшава њихове перформансе.

За референцу: на уобичајени начин поплочани под има температуру од 5-100 нижа од ваздушне масе у предполарном слоју. Дакле, постоји ефекат "хладног секса" са којим морамо да се поставимо.

Савршено се сећамо шта су наша осећања у базену, где је буквално све поплочано. Изузетно неугодно у таквом окружењу, гдје су зидови и под, унаточ привидној чистоћи, хладни, влажни и неугодни на додир. Први пут је под плочицом под плочицом постављен у Енглеској средином 50-их година прошлог века. У току изградње олимпијског базена, организатори такмичења су од градитеља захтијевали умјетно гријање поплочаног пода унутар базена. Упркос чињеници да је у тим годинама ово техничко унапређење било невероватно скупо, позитиван ефекат овог знања је одмах цењен.

Данас таква прилика више није скупа и недостижна. Топли подови данас се могу наћи буквално свуда. Сеоске куће, викендице и летњиковци, пројектовани за дуг и угодан живот, масовно су опремљени гријаним сексом. Полагање плочица на топлом, топлом поду данас се практикује у изградњи саунаи купке Многи становници покушавају да постављају круг за гријање воде под керамичку облогу у купаоници, купаоници или кухињи.

Инсталирање система гријања за топле подове у кући је повезано са великим радом. У старим зградама инсталација водених подова повезана је са решавањем многих проблема. У новим стамбеним објектима, инсталација водонепропусног пода, дизајнираног за плочице, много је лакша и лакша за уградњу.

Постављање пода топле воде у насељеним објектима рјешава истовремено више задатака. Чак и када се узме у обзир принцип рада пода, већ је јасно да подно гријање даје у комбинацији с керамичким плочицама. Главна ствар која се може постићи у таквим случајевима је значајно побољшање нивоа комфора у просторијама. Чести посетиоци у саунама и купалиштима савршено знају шта је топло поплочан под!


Цријеп за плочице, било који други керамички премаз, у комбинацији с радом кругова гријања воде положених на под, имају многе предности и предности. Захваљујући технолошким карактеристикама, гријани подови омогућују равномјерну расподјелу потребне количине топлине по цијелој површини посуде. Принцип загревања просторије ствара не само прихватљиву температурну равнотежу, већ и омогућава значајно побољшање квалитативних карактеристика подних облога. Када користите бетонску плочицу, цријеп је савршен поклопац, поготово када је ријеч о кухињским или купаонским оковима.

Можете користити керамичку облогуу комбинацији са подним системом топлих подова. Нарочито овај начин полагања је релевантан за сеоске куће, купатила и дацха, чија је изградња углавном од дрвета. Присутност воденог пода испод плочица у кади или у сауни, проблем је потпуно решљив. Главна ствар је да се придржавају технологије полагања монтаже и да се унапред обезбеди опција подних облога.

Предности и недостаци подног грејања са плочицама

Мало купатило, кухиња или комплекс купатила, сви ови објекти се могу успешно загријати топлом, топлом водом. Ова инсталација је могућа под одређеним условима. На рукама је завршен пројекат система гријања, према којем су уграђене петље круга гријања, одабрана је опрема. Прорачун топлоте ће вам омогућити да одредите снагу уређаја за грејање, да направите правилан распоред водоводних цеви.

Шта очекујете као резултат? Сјетите се предности топлих подова обложених плочицама или другим керамичким материјалом. На пример:

  • Гријани под ствара угодну температуру у просторији.
  • Површина пода се брзо суши и остаје топла и сува током рада просторије.
  • Полагање топлог пода испод плочице не захтева додатне финансијске трошкове.
  • Топли подови у купаоници могу се користити у комбинацији с традиционалним радијаторским гријањем.
  • Поплочани под са топлином апсолутно није склон формирању плијесни и штетнимза хумане патогене.
  • Поплочани под са грејањем воде у сваком тренутку ће бити топао, пријатан на додир.
  • Кореспонденција топлог поплочаног пода у купатилима и саунама са неопходним санитарним нормама и стандардима.

Знајући за такве предности, свакако ћете пожелети да направите топли под властитим рукама, ставивши водени круг испод плочице. Са техничке тачке гледишта, овај процес не представља посебну тешкоћу. Једини услов је строго придржавање технологије полагања. Изградња воденог ступца захтијева строго поштивање редослиједа свих фаза инсталације.

Важно! Треба имати на уму да цријеп знатно повећава чврстоћу цијеле конструкције. Поред бетонског монолита, додаје се и неоштећена керамичка превлака. У случају хитних случајева, а да не кажете тачну локацију водовода, морат ћете разбити прилично велики фрагмент и плочице и бетонске везе.

За постављање водених подова у дрвеним зградама, потребно је правилно извести полагање подова, не заборављајући додатне листове шперплоче, лесонита или иверице. Без додатне чврстоће, поплочани под ће се играти, што ће нужно утицати на интегритет керамичке површине.

Разматрамо варијанте подне топле воде под керамичким плочицама

Не постоји посебна сложеност с избором опције подног вода за гријање просторија. Једина разлика је у томе који тип инсталације треба изабрати: бетонски под или подсистема. Зависи од просторија у којима планирате да радите.

За ладањске куће, дрвене зграде ће бити идеалан систем подова. Одсуство јаких бетонских плафона не дозвољава у кадама иу саунама, у кућици за монтажу гријаних подова у бетонској рекуперацији. Успешно ће се користити модуларни или шински систем. На уобичајени начин, у чврстој каменој конструкцији главног града за топли под је најбоље да се фокусира на изградњу воденог пода на бетонској основи.

За референцу: тежина једног квадрата. метара бетонске везице са цевима система за грејање је 200-300 кг. У каменој конструкцији, међукатни плафони могу издржати такво додатно оптерећење, што се не може рећи за дрвене зграде.

Имајући задатак постављен пред вама, направите топлу подлогу по цијелој кући или опремљен с подним гријањем у купаоници, почните дизајнирати подове на бетонској основи. Плочица на таквој површини је затворена без проблема. Главни услов за употребу плочица - идеално равна површина. Са дрвеним конструкцијама водених подова за постизање таквог индикатора је прилично проблематично, посебно на великом подручју.

Напомена: за уградњу топле подне под керамичке плочице технологија омогућава стварање сухог естриха. Конструкцију карактерише неопходна чврстоћа и крутост. На површини конструкције склопова се слажу листови шперплоче, лесонитне плоче или иверице којима се површина поравнава.

ПостигнутИздржљива и поуздана конструкција воденог пода, након што је покренут систем гријања у погону, можете наставити до завршних радова, монтаже подне облоге.

Како ставити ПВЦ плочице на топле подове

Уградња подова са загревањем под плочице или под било којим другим керамичким премазом се не разликује на било који начин. Цеви за снабдевање водом се слажу у традиционалном поретку, уобичајену шему, змију или пуж. Цеви система за грејање треба да се налазе ближе зидним панелима. Обавезно пратите корак у процесу полагања цеви. За мале грејне просторије најбоље је да се усредсредите на корак полагања 20-25 цм, а онда се све ради по скицираној шеми. Или постоји скуп дрвене конструкције, или се бетонском водом излије контуре воде.

Важно! Полагање плочице се врши само након провјере ефикасности система гријања. У супротном, ако сте погрешно закључали петље воденог круга и за време цурења у случају нужде, мораћете да тргате плочицу. Сав твој посао ће полудети.

Када почнете да радите са плочицама, потребно је пажљиво припремити подну површину. Бетонски естрих или систем подова, још увек морате очистити под, доводећи га у савршено чисто и равномерно стање.

Равноправност пола није хир мајстора. Поред чињенице да ће облога од плочица чврсто лежати на поду, равна облога ће обезбедити правилну расподелу топлоте по целој површини пода. Плочица се полаже на бази глутина. Лепак за плочицу требабудите сигурни да сте водоотпорни и нетоксични. Када греје под, често долази до интензивног испаравања хемикалија које су део подне облоге. Стога, при одабиру љепила, обавезно погледајте његову ознаку.

У заточеништву

За мале просторије, оптимални распоред цевовода испод плочица је схема змија. За велике површине подручја савршено се поставља пуж или спирала. На уштрб паралелних стаза, главног и супротног, постиже се равномјерно загријавање цијеле подне површине на великој површини. Технолошки, под испод плочица властитим рукама треба да задовољи захтјеве и задатке који се постављају пред системом гријања у сваком поједином случају.

Главна потешкоћа са плочицом настаје када процес инсталације крши технологију стварања листне паприке. Недостатак хидроизолације или лоша топлотна изолација ће проузроковати да ваша топлота тече низ главни ток. Керамика има ниску топлотну проводљивост, тако да код недовољне температуре грејања носача топлоте, бетонско стезање и керамичка плочица постају озбиљна препрека. Оптимална температура носача топлоте за бетонске подове са керамичким плочицама је 500С. Иначе, слој бетона и керамичке плочице ће се загријати дуго, односно унутар просторије топлота ће тећи у ограниченом простору.