Како изабрати прави мед

Сајам меда је мирисни феномен спектакла који привлачи публику љубитеља овог исцјељујућег производа. Али куповина меда на сајмовима није увек безбедна. Зашто купити мед на сајмовима понекад постаје ризична авантура? Шта треба да се сетим приликом избора меда за сајам? Како се заштитити од куповине производа ниског квалитета? То је оно што разматрамо у овом чланку.

Пажња 1: Сајам меда није осигуран од кривотворења

Наравно, на сајмовима се одређује квалитет меда, али се мора разумјети да је само дио производа подложан инспекцији. Продавци проверавају 1 кг меда високог квалитета, а остатак од 999 килограма квалитета може бити било шта.

Често се добављачи меда издају за свеже набављене медне растопљене остатке меда из прошлогодишњих накнада. Можда није толико опасно да ли је технологија и минимална температура задовољене, али зашто је онда информација о топљењу меда мистерија, а чак ни међу њеним колегама у продаји?

Пажња 2: Посуде с медом отворене за прашину

Пладњеви и мед са медом, који се могу продати, изложени прашини, ваганим микрочестицама и инсектима. Продавци ретко користе једнократне рукавице, то јест, чистоћа њихових руку може бити далеко од идеалног.

Зашто бисмо то запамтили? Размислите, овдје сте управо купили мед, који неће бити обрађен у будућности (то је убојица за мед). То значи да ће мед пасти директно у ваше тело, и бићеогромна "срећа", ако у меду неће бити сумњивих чудних честица. При избору меда, здрави део ужаса неће повриједити точно. На крају крајева, купујете сами! Погледајте полице с посудама с медом, како изгледају продавачи. Приступите само чистим продавцима!

Упозорење 3: Присуство претераног меда на сајмовима

Сваки сајам меда је такође ризичан јер је мед на сајмовима често преплаћен. Може се трговати од стране унајмљеног продавца, који није потпуно свјестан љековитих својстава меда. Мед за таквог продавца је само производ који се може користити за пуњење торбице. Ова врста меда неће наудити овој чињеници, али фалсификације лако могу ући у ваш дом због дугогодишњег искуства које продавац вјешто преувеличава своје производе. Купац је често у великој мери веран и "срећан што је сам преварен".

Одрицање од одговорности 4: Поуздане информације о сортама меда

Запамтите да се информације које се дају о сортама меда често узимају "са ролама". Идентификовати само монофлору (на пример, сорте сунцокрета и хељде сакупљене у регионима са масовним растом ових култура, сорте лимете сакупљене у регионима са масовним растом липе).

Преостале сорте могу имати непредвидив састав. Зашто? На пример, у региону постоје скупови меда "малина" или касније "тупле". Али поента је да пчелама неће бити наређено да сакупљају нектар само од грмља малине или тинктуре. Њихова пажња се може привућимноге друге биљке меда. Зато се мед може показати сасвим другачијим.

Ако дуже погледате продавце, приметићете како се они широко смеше, продајући од истог меда "Доннички" и "Спирални" мед. Такви одломци нису ни приметни: сви се врте, као што могу. Важно је за њих да увјерљивије похвале производ како би вјеровали што већем броју купаца. Продават ће вам сорту "кркавине" и сорту из "борове шишарке" и друге, не мање егзотичне сорте.

Овим се може некако толерисати производ високог квалитета, али често ови "дилери" за већу вјеродостојност додају мед у неколико релевантних есенција, у ствари мирис попут морског кркавине, бора и невероватног воћа. Немојте се чак ослањати на такве сорте. Бићеш здравији!

Опрез 5: Запамтите неправедне продавце у лице

Визуално запамтите бескрупулозног продавца, са одговарајућим разлогом напишите број телефона који ћете морати узети у обзир.

Врло је вјероватно да ћете се на сајмовима меда у гомили разговорљивих дилера сусрести и са нормалним пчеларима, који продају остатке своје медене бербе. Такође, подигните његов телефон. На крају крајева, његов производ може вам се допасти и можете наручити мед од овог добављача већ годинама за редом.

Обично су ови продавци лаконски, често немају довољно енциклопедијског знања, понекад се осећају нелагодно јер су присиљени да стоје иза пулта. Али ови продавци ће бити искрени са вама - ви купите великумед. Ови продавци могу да сазнају како је мед сакупљен, који су усеви добили, које су биљке меда окружиле пчелињак ове године, и још много тога.

Нека вам медени сајам буде незабораван одмор

Најсигурнији начин за куповину меда - пронађите свог пчелара. Када купујете мед од особе коју познајете довољно, изгубићете ризик од лажирања. Имати свог пчелара је у реду! На крају крајева, већина људи одлази да служи стоматолога, фризеру, аутомеханичару. И мораш да купиш мед од свог пчелара! Када производ стигне до потрошача из прве руке, то ће оставити трговцима који су у стању да фалсификују овај непроцењиви производ. Добра репутација пристојних пчелара важнија је од профита.

Укратко, сајам меда није тако страшан ако сте дошли до права на куповину меда, уз барем неко знање о производњи меда. Надамо се да ће вам овај чланак помоћи да не паднете под утицај превараната и пажљиво купите мед.

Видео: