Како изоловати водовод на улици

Како изоловати водоводну цев подземном и на улици са сопственим рукама него извршити топлотну изолацију цеви водоводног система за зиму - таква питања стављају власнике приватних кућа зими. Међутим, питање изолације система водоснабдијевања у приградском подручју треба узети прије почетка мраза. Размотримо како да исправно радимо, што је боље користити материјале и показати видео упутства на ову тему на крају чланка.

У озбиљним мразима, власници приватних кућа могу се суочити са озбиљним проблемом - пробој цијеви водоводне цијеви на улицу када се смрзава. Ово је озбиљан проблем који може настати због непажње или неспремности да се слиједе препоруке. Ако не обављате самосталну изолацију канализационе цијеви и водоводне инсталације, онда се зими можете суочити с пробијањем водовода у земљи или у приватној кући.

Да ли треба да загрејем воду испод земље

Ако мислите да нема потребе за загријавањем воде у земљи, онда ћемо одмах рећи - нисте у праву. Чак и ако је цевовод положен на место испод нивоа замрзавања тла, на улазу у кућу цев улази у зону могућег смрзавања. Ако не изолујете довод воде на улазу у кућу, онда вода може да се смрзне у цеви и то може довести до жалосних и, нажалост, неповратних последица.


Пхото Шема изолације водоводне цеви на улици и у кући

Поред тога, није увек могуће да инвеститор изгради комуникацију испод нивоа замрзавања земљишта на локацији -једноставно изоловати водовод у земљи. Размотримо у овом чланку како изоловати водоводну цијев за зиму преко земље и земље. На крају материјала погледајте видео туторијал о томе како да правилно загрејете водоводну цеви својим рукама.

Како изоловати водоводну цијев у земљи

Шта топлоту водовода у земљи - озбиљно, али једноставно питање. За разлику од цијеви у подруму зграде, комуникације у земљи су изложене влази. Због тога је за цевовод потребно изабрати топлоту отпорну на влагу и биолошку деструкцију цевовода. Најбоља опција - цијевни гријач од пјене, шкољке ППУ или екструдиране полистиренске пјене (Пенолек).

Изолација за цеви од пенасте пластике се лако монтира, отпорна је на влагу и не пропада. Пенофол је пјенасти полиетилен, који је познат по својим својствима отпорности на влагу, па се полиетилен често користи као хидроизолација за вријеме загријавања. Скела са ППУ или екструдираним полистиреном је такође погодна за заштиту цеви у земљи, и не плаши се високе влажности.

Како изоловати цијев за воду властитим рукама

Независна изолација канализационих цеви и водоводних цеви са хладном водом у земљишту је неопходна за сеоске куће у којима власници не живе стално. Ако се вода у кући стално користи, онда се смањује ризик од смрзавања цеви, што се не може рећи за викендице. Рецимо вам детаљно како да изолујете водоводну цијев у земљи својим рукама у тлу и изнад тла.

Како изоловати водовод на улици

Треба имати на уму да се гријач не загријава и углавном одржава позитивну температуру у цијеви. Прије или касније, вода у цијеви испод било којег гријача, поготово ако је довод воде изнад тла на улици и ријетко се користи. Дакле, што је мања могућа дубина смрзавања земљишта у вашем подручју, закопали сте цев са водом из бунара, тако да ће бити поузданија.


Пхото Начини изолације водоводне цеви на улици

Што се тиче изолације водоводне цеви на улици, треба водити рачуна да се заштита комуникације од губитка топлоте од љуске од ППУ, пјенастог полистирена. Код употребе минералне вуне за топлотну изолацију комуникација изнад земље потребно је додатно водити рачуна о квалитативној заштити минералне вуне од кондензације на цијеви са хладном водом и падавинама (киша и снијег).

За разлику од базалтне изолације, екструдирани пјенасти полистирен не захтијева додатну хидроизолацију.

Под гријачем препоручујемо уградњу грејног кабла који ће одржавати позитивну температуру у сваком мразу. Наравно, ви ћете сносити неке трошкове за плаћање електричне енергије, али ћете бити сигурни да цеви неће прснути. Уз добру аутоматизацију, трошкови ваше електричне енергије ће бити минимални, јер ће се гријање укључити само на кратко вријеме.

Како изоловати водоводну цијев у земљи

Каблови који се пале често се користе за заштиту комуникација на улици или на улазу у кућу од смрзавања - погледајте слику горе. Као и за топлотну изолацију цеви са хладномвода у земљу, онда, као што смо раније рекли, најбољи начин да се заштитите од смрзавања је да све комуникације које долазе из бунара или бунара до куће испод дубине замрзавања тла у вашем подручју.

Ако то није могуће, онда се приликом полагања цијеви планира одмах загријати подземни водовод. Запамтите да је гријач у земљи изложен подземним водама, тако да треба користити материјал отпоран на влагу. Карактеристике Техноплек и било који други екструдирани пјенасти полистирен (УРСА, Пеноплек, итд.) Идеално су погодни за ове сврхе.


Пхото Загревање уличних комуникационих цеви сопственим рукама

Лете и топлију цеви у земљи у лето, у сувом и топлом времену. Материјали за изолацију могу бити различити. Запамтите да цевовод на улици има једно рањиво подручје - налази се на улици на улазу у кућу иу неогреваном подруму. Сазнајте како да изолујете водоводну цијев за зиму у подруму куће, можете на нашој страници у чланку "Загријавање цијеви у подруму куће".

Како сопственим рукама загрејати снабдевање водом у земљи

У сеоској кући или у вили за загријавање улице је прије свега потребно снабдијевање водом, јер се при дугој стагнацији воде може замрзнути и разбити цијеви ИПА-е. Ако се сеоска кућа не загреје, онда треба испразнити воду из цеви које долазе из бунара или бунара у кући. Иначе ће се прије или касније замрзнути било који слој изолације од екструдираног пјенастог полистирена УРСА КСПС.

Ако се приватна кућа загрева изван града, цеви треба да буду изоловане, према раније предложеној шеми. Такође вас охрабрујемо да пажљиво прегледате видео упутства како бисте у потпуности разумели ову тему. Подсећамо вас да у коментарима по овом чланку можете поставити било каква питања, или можете послати е-маил на наше странице у новом поглављу "Питање-одговор".