Припрема семена за сетву на садницама

Сваке године, у периоду јануар-фебруар-март, овај, узбудљив сваки вртлар, период - сијао је семе на садницама. Сијамо парадајз, патлиџане, паприку, бијели купус како бисмо произвели саднице старости 55-60 дана за садњу у стакленику или на отвореном терену. Међутим, пре сетве потребно је припремити семенски материјал за сетву. Шта уопште морате да урадите?

Услови сејања семена на садницама

Поред квалитета семена и њихове правилне припреме, од великог значаја су услови за засијавање садница. На њих утичу многи фактори, као што су:

  • подручје слијетања, његове климатске и земљишне услове,
  • датум предвиђене садње на стално место раста (на пример, време засађивања садница, које ће расти у стакленику, настаје крајем фебруара, а за оно које ће одмах слетети на отвореном терену - не раније од средине марта) ,
  • просечан период појављивања првих степеница садница после сетве (3-15 дана),
  • године до које саднице треба да расту пре него што се пресади на стално место
  • број колаца из којих се постројење тек треба опоравити у року од неколико дана.

Према овим факторима, сваке године се прави календар сетве садница, који варира од године до године у зависности од временских услова, кише, лунарних циклуса итд.

Припрема семена за садњу: преглед залиха

Припремите прегледе залиха унапријед, тако да, ако је потребно, има времена за замјену сјемена.

Дакле, припремите семе за садњу у складу са свим правилима. Мали усјев (лук, шаргарепа, ротквица, парадајз, репа, першун) треба да буде 100-200 комада, Средње (краставци, диње, лубенице, репа, грашак) - 50-100 ком. , тиквице, пасуљ) - 20-50 комада. Са таквим узорком, резултат се може сматрати прилично поузданим. Али паковање не садржи увек потребну количину семена, тако да ће, упркос разумности овог захтева, морати ограничити 10 семена.

Узмите тањир, покријте га филтер папиром или слојевитом газом, навлажите је. Побрините се да облога остаје влажна током теста, да вода буде довољна да семе допне до бубрења, али не би требало да пливају у њему. Нанесите семе и покријте стаклом.

Обрада семена пре сетве

Обрада семена се врши дезинфекцијом са раствором мангана или хлороводоничне киселине. Понекад се користи метода предслагања третмана семена водоник пероксидом, што помаже да се повећа њихова сличност, побољша брзина раста и повећа имунитет.

Обрада семена (третман сјемена пестицидима) - једна од сврховитих, економских и еколошких мјера за заштиту биљака од болести и штеточина. У процесу третирања семена, пестициди се примењују како би се уништиле не само спољашње, већ и унутрашње инфекције биљног порекла, заштита и семе, и садница на терену из фитопатогена богатих земљиштем и разних штеточина.

Третман пре сетвеСеме елемената у траговима, као и нехраниво храњење, је најефикаснији и најефикаснији начин коришћења микро-ђубрива. Елементи у траговима, који улазе у земљу, формирају нерастворна једињења. Због тога се препоручују скупе, водотопиве соли елемената у траговима за третман сјемена, као и за исхрану коријена.

Најпопуларнија и најефикаснија предсетвена обрада сјеменског материјала Комплекси жељеза, бакра, кобалта, јода, молибдена, мангана. Ови елементи су прилично технолошки за прераду семена, неотровних, који нису опасни по ватру.

Стврдњавање семена пре садње

Велики проблем је било који садни материјал, а само отврдњавање је излаз из такве ситуације. Да бисте ријешили овај проблем, ухватите сјеме и ставите сјеме унутра. Затим потопите у води до 12 сати (сјеменке бундеве - не више од 6 сати) и након тог времена, ставите их у исто вријеме на собној температури. Следећи корак ће бити очвршћавање материјала за слетање, када је температура само 2 степена Целзијуса изнад 0 (хладњак је идеалан).

То сјемење које је подвргнуто таквом гашењу можете сијати мало раније од других. У исто време, они ће се осећати одлично

Како клијати семе

Врло мала семена (лук, целер, лук) након припремних операција деконтаминације и намакања могу се одмах ставити у кутије за саднице без клијања.

Пре периода раставреме у животу биљке је најодговорније и најопасније. Мале сјеменке, као што су паприка, парадајз и патлиџани се узгајају на супстратима.

Подлоге су израђене од материјала отпорног на влагу-подлога (пиљевина, сфагнум тресета, хидрогел). Тирса и сфагнум тресета пожељно је посути доломитним брашном за неутрализацију на бази 1 литре густо запакованог материјала 7-8 г брашна.

Обрађено семе се наноси на подлогу од плуте, а затим се пренесе на саднице за саднице. Свака ошишана сјемена пажљиво је покупљена пинцетом, а мртви се одбацују.

Које капацитете се могу користити за узгој семена

Вртлари обраћају пажњу не само на избор одговарајућих контејнера, већ и покушавају да учине што је могуће мање, на примјер, не купују земљу: ставите на тоалет папир, новине, пиљевину, шумски маховину. У сваком случају, размотрите посебности засађивања сваког усева, пре свега обратите пажњу на то да ли је могуће даље сликање. Међу баштованима је најчешћи капацитет садница стаклене чаше из новина. Идите у било коју продавницу башти, и тамо ће вам се понудити избор из којег ће се глава ротирати. Тресетни тањири, казете, тресетне таблете, склопиве кутије, пластичне посуде различитих облика и величина, са промјењивим дном и само с отворима.

Шта купити? Шта је боље? Које су предности и недостаци сваког контејнера? У интересу је продавца да се све брже и брже продаје, тако да се неће упуштати у ваше суптилности агротехнике, итд.Обично се све што се продаје у обичној башти дизајнира за употребу у пољопривредним машинама уз коришћење ђубрива!

Пластичне касете - то су капацитети, подијељени у засебне ћелије. Разликују се по волумену, величини, количини и облику. Продају се са палете и без.

Предности: створити исте услове за све биљке, што доприноси равномјерном расту и развоју садница. Такође олакшава негу, обезбеђује безбедан транспорт, штити коренски систем од оштећења када се уклони из ћелије.

Дакле, тресетне касете, лонци, шоље. Сматрало се да су идеални за оне биљке које не воле трансплантате, јер из таквих контејнера не треба узимати биљке, а можете их садити директно у ове посуде! Као да се постепено распадају у земљишту под утицајем влаге. И знате, на самом почетку таквог знања, тако је било. Али до данас, многи бескрупулозни произвођачи су одлучили да не желе да задовоље квалитет. Већ неколико година, многи вртлари негативно реагују на посуде за тресет. Чињеница је да су престали да се растапају у земљи! И многи су остали без жетве, само због чињенице да су пожурили у рекламирање и све саднице су засађене само у тресетним капацитетима.

Остаје да се жели да вртлари припреме сјеме за успјех у раду и високе приносе. Не заборавите да ће висок принос зависити од правилног извођења свих агро техника.