Диммер за ЛЕД траку 12 Волт: типови, прикључак

Диммер за ЛЕД траку (ово је контролер светлости) се користи за подешавање осветљења ЛЕД светла променом напона напајања или струје (у зависности од методе). Уз његову помоћ, можете у било које вријеме "пригушити" свјетло у соби или га учинити врло свијетлим дословно једним кликом на гумб.

Регулатор вам омогућава да продужите вијек трајања ЛЕД траке, јер смањење интензитета свјетлосног тока не допушта прегријавање ЛЕД диода, али због прегријавања негативно утјече на трајање било које ЛЕД лампице.

Димери који се користе за жаруље са жарном нити (чланак о димерима за лед-сијалице), немогуће је поставити ЛЕД траке због различитих принципа рада.

Било која пригушница је повезана између саме лампе (траке) и напајања. У том случају, потребно је узети у обзир номинални напон уређаја - ако је напајање предвиђено за 24в (или било који други напон), са њим не можете користити димер на 12в.

Иначе, "најпопуларнији" у свакодневном животу и најчешће се користе димери на 12 волти, они се користе за подешавање осветљености ЛЕД трака.

Контролом диммери се деле на:

  • Окретни - најлакши модел, ништа сувишно. Подешавање осветљености светла се врши окретањем дугмета.
  • Ротирајуће притискање - може се активирати притиском на ручицу, осветљењерегулише се његовом ротацијом.
  • Кеис - изгледа као обичан прекидач. Једноставно светло се укључује, држећи дугме подешава осветљеност.
  • Диммери сензора немају покретне дијелове у својој конструкцији, умјесто њих је инсталиран сензорски панел. У другом принципу, рад таквог уређаја није посебно различит од једноставнијих модела.
  • Са даљинским управљачем - управљање се врши помоћу даљинског управљача.

Скоро сви регулатори су једноставни и једноставни за употребу, немају озбиљних недостатака, али као и многи апарати, они се не прегријавају и не прелазе напон у мрежи. Неки стари модели могу створити електромагнетне сметње, укључујући ометање рада радија (у модерним свјетлосним регулаторима то не недостаје).

врсте

Сорте димера се производе у великим количинама. По жељи, такав уређај се може одабрати за све задатке и потребе. У овом чланку укратко ћемо описати само неке од популарних типова.

  1. Мини-димери су компактне величине и мале тежине. Ово може бити помоћу тастера, додирног или даљинског управљача.
  2. Димери са аудио улазом вам омогућавају не само да подесите осветљење, већ чак и да креирате ефекат лаке музике у аутоматском режиму.
  3. Диммери за ргб-траку. РГБ трака разликује се од уобичајеног (једнобојни) ЛЕД "мулти-цолор", тј. Трака садржи црвене, зелене и плаве диоде, што вам омогућава да креирате различите ефекте боја. ИсподНајједноставнији круг за повезивање ргб-траке на 220-волтну мрежу је дат.


Изглед

\ т Цоннецтион сцхеме

Видео

Видео је занимљив примјер рада свјетлосног контролера са аудио улазом. Реализована светлосна диода ЛЕД РГБ. Трака мења боју и ниво сјаја у ритму музике.

Случајно: у оба горе описана случаја користе се димери са контролерима (микроконтролери). Сам диммер не може радити на одређеном програму - служи само за промјену свјетлине диода. За "присиљавање" контролера светла да промени осветљење према датој шеми, користе се ргб и аудио контролери.

Повезивање са траком на леду

Упркос чињеници да ће за различите типове трака, схеме повезивања бити различите, у било којој шеми димер са једне стране је повезан са напајањем. Ако је трака једнобојна, онда ће њена веза бити директно преко диммера, ако је вишебојна, онда ће контролер бити додан у схему - између димера и директно са траком (осим ако се контролер неће комбиновати са контролором на почетку).

Понекад склоп укључује и појачало - ако снага повезаних уређаја прелази вриједност снаге нутритивног елемента. Пример обичне ЛЕД тетхер схеме повезивања помоћу позадинског осветљења:

Даммер на чипу својим рукама

Упркос чињеници да се многе врсте димера могу наћи на тржишту, неки занатлије радије сами састављају такве уређаје. КакоПример за компилацију је диммер на чипу, веома је једноставно поставити и имати сигурносне функције.

Референтни напон на контролној електроди се креира помоћу отпорника Р2. Излазна вредност се може подесити од 12В (максимално) до било којег минимума, до једне десетине волта. Да би се оптимално охладио интегрални стабилизатор (ЦРЕН), потребан је додатни радијатор, и то је вјероватно једини озбиљан недостатак таквог селф-маде илуминатора.

Да ли треба да користим диммер за ЛЕД траку?

Дефинитивно - вредно тога. Инсталација таквог уређаја је чак и непрофесионална, али сам контролер светла непрестано проширује функције и могућности лед-траке. На пример, можете напустити велики број уређаја различите снаге, јер ће иста трака светлити различитим осветљењем, замењујући и велики лустер и малу ноћну светлост.

Такво осветљење је веома погодно у расаднику - када дете заспи, може се једноставно пригушити светло на минимум, без страха од ожичења, или зато што се дете пробуди ноћу у мраку и уплашено.

За љубитеље домацих забава, дефинитивно це се појавити светлосни ефекти који се могу створити позадинским осветљењем аудио улаза. А то је само мали део употребе димера и ЛЕД трака у обичним становима и кућама.