Како повезати диммер уместо прекидача - шема везе

Даммер је несумњиво економичан елемент кућне електричне мреже. Уз његову помоћ могуће је подесити свјетлину лампе, и сходно томе смањити њихову снагу и потрошњу електричне енергије, која се, ако рачунамо годину дана, сипа у опипљиву количину. Слажем се да није увек потребно да се у собама раде лампе пуним капацитетом, и да је боље решити овај проблем уз помоћ осветљења него преобликовати жице и поделити елементе осветљења у групе из различитих прекидача светла. У овом чланку предлажемо разговор о томе како довршити позадинско осветљење.

Да бисмо лакше схватили како да подесимо диммер својим рукама, прво ћемо мало причати о томе шта чини овај уређај и који је принцип његовог рада.

Подручје примјене

Диммер је добио име од енглеског глагола "дим", који у дословном преводу на руски значи "нејасан", "блиједи" или "дим". На други начин, овај уређај се често назива светлосни контролер. Међутим, он може регулисати не само осветљеност уређаја за осветљење, већ и температуру грејања неких електричних уређаја (нпр. Глачало, електрични штедњак или лемилица).

Његов рад са сијалицама са ужареним влакном сматра се најефикаснијим, јер диммер промовира продужење њиховог радног вијека. Знамо да је већина почетних бацања струје узрок паљења сијалица. У случају да у шеми са лампом буде пригушивач, за време укључивања струједат ће му се минимум.

Димери се не могу прикључити на уређаје за које је потребно напајање пулсом или трансформатором (тип, радио, ТВ). То је због карактеристика регулатора. Сигнал, који је присутан на излазу димера, није синусоидан, због одсечених тастера на врху ове криве. Такав сигнал ће довести до квара наведене опреме.

Нормално се диммер не препоручује за флуоресцентне сијалице. Таква шема уопште неће функционисати или ће изазвати трептање лампи. Да би се регулисали ови извори светлости постоје специјални уређаји који имају мало другачију шему. Исто важи и за халогене и штедне сијалице. Ако прикључите диммер на ове изворе светлости, први ће се подесити, а други ће трептати. За њих постоје и посебни регулатори, иако је њихова цијена много већа од цијене обичних.

врсте

Најједноставнији димер се заснива на променљивим отпорницима (реостатима). Овај начин подешавања осветљења сматра се неефикасним, има ниску ефикасност, због прегревања и потребе за хлађењем. Такве уређаје сада не производе продуценти, најчешће раде властити радиоаматери.

Регулатор, који се заснива на раду аутотрансформатора, даје на излазу практично идеалну синусоидну криву. Али такав уређај има велике димензије и тежину, за подешавање ће бити потребно много труда.

Тренутно су најпопуларнији електронски димери, који се заснивају на раду тиристора, транзистора и семистора. Управо они не могу да се користе са опремом која захтева синусоидни облик напајања. Такви регулатори имају још једну ману, док радећи стварају препреке које ометају нормално функционисање радио и других осетљивих уређаја. Међутим, упркос наведеним недостацима, електронски димери се чешће користе од других због њихове ниске цене, мале величине и доступних додатних функција.

У плану имплементације, регулатор је:

 • Модуларна. Уграђују се у електричну кутију. Шема повезивања диммера овог пројекта ради са сијалицама са жарном нити и халогеним лампама кроз спуштање трансформатора. Да би био прикладнији за употребу, диммер има даљински тастер или прекидач за кључеве. Типично, модуларни тип осветљења служи за подешавање осветљења лампи на улазној капији, распона на степеницама или осветљењу дворишта.
 • На каблу. Може се звати мини-уређај који регулише осветљење уређаја који нису директно повезани са главним електричним системом и прикључени су преко утичнице и утичнице (столне лампе, сцонцес, подне лампе). Овај регулатор ради само са сијалицама са жарном нити.
 • моноблок. Екстерно, веома је сличан обичном прекидачу. Радови са различитим типовима лампе, по правилу, то је назначено на кућишту. У електричном кругу, уређај се инсталира на прекиду фазе, даје се носачдиммер уместо прекидача.

Често се у становима користе варијанте моноблока. У приватним жилама стамбених зграда, погодно је инсталирати модуларне јединице када је потребно контролисати свјетлост у сусједном подручју.

Важно је напоменути да још увијек постоје модели за пригушивање, раде по истом принципу као и проходни прекидачи, тј. Подешавање свјетла може се извести на два мјеста.

Методе контроле пригушивача

Моноблок затварачи имају неколико типова зависно од начина управљања:

 1. Сензори за додир. Ови модели се сматрају најпоузданијим, немају никакве механичке елементе, тако да се ништа не може сломити. Контрола се врши додиром екрана позадинског осветљења.
 2. Окретно. Контрола таквог пригушивача настаје услед ротирајућег диска за искључивање светла, потребно је да га окренете у леви екстремни положај. Овакав модел је веома лак за коришћење и широко распрострањен, са малим недостатком - последња количина светлости се не може поправити, укључивање се увек дешава при минималној осветљености.
 3. Тастатуре. Овакав модел је генерално лако збунити са прекидачем. Да бисте активирали или деактивирали светло, морате кликнути на дугме и да бисте га подесили, потребно је да га држите у положају дуже од 3 секунде. Неки модели имају два кључа - један се укључује и искључује, а други га контролише.


  диммер кеибоардс

 4. Ротационе пресе. Суштина рада, као код ротационих димерасамо да се укључи и искључи светло, треба притиснути окретно дугме, а затим подесити осветљење окретањем.

Додатне функције

Први димер је имао електромеханички уређај и уз њихову помоћ било је могуће направити само регулацију сијалица са жарном нити.

Модерни уређаји пружају потрошачу неколико додатних функција:

 1. Могу да се укључе и искључе светла након подешавања тајмера.
 2. Могу се ставити у систем "паметне куће", сада је врло модеран.
 3. Због чињенице да је могуће подесити вријеме укључивања и искључивања освјетљења, пригушивач може створити такозвани ефекат присутности. Врло је згодно ако имате дугачак пут и оставите свој дом без надзора.
 4. Са позадинским осветљењем можете подесити различите режиме рада лампи, нпр.
 5. Уз помоћ модерних свјетлосних регулатора, можете контролирати освјетљење акустички, тј. Помоћу гласовне наредбе или памука на длану.
 6. Уређај омогућава даљинску контролу осветљености светла.

најједноставнија шема

Размотримо како спојити диммер моноблок тип. Овај модел је најраширенији, чешће га користе други и монтира се уместо прекидача.

Инсталација димера у мрежи се врши на потпуно исти начин као прекидач, да би се прекинула фаза, у серији са оптерећењем. Посебна точка - не можете збунити фазу и нулу. Ако регулатор неисправно ипоставите га на нулу, оштећење електронског кола и његов неуспех.

Стога, прије свега, потребно је одредити фазну проводност. Алгоритам за ове акције ће бити следећи:

 1. Искључите машину за напајање радног напона. То јест, може бити уводна машина за цео стан, или за ову собу.
 2. Проверите одсуство напона и раставите прекидач. Уклоните кључ, заштитни панел, одвојите жице од улазних и излазних прикључака и извуците радни механизам из под-носача.
 3. Ослободили смо две жице, морате да сазнате одакле је фаза, која долази из разводне кутије. Поново укључите машину и пажљиво додирните две жице помоћу помоћног одвијача. Али она је живела, у судару са којим је прозор на индикаторском светлу, и ту је неопходна фаза. Додирните другу ћелију, прозор не светли, што значи да је то жица која иде од прекидача до прекидача светла. Пажљиво означите жељену фазну жицу помоћу маркера или комада изолационе траке.
 4. Искључите уређај за позадинско осветљење. Схема је врло једноставна, спојите детектовану фазу са улазним терминалом димера. Спојите проводник, који иде на оптерећење (свјетло), кроз разводну кутију до излазног контакта.

Постоје модели димера у којима се налазе ознаке улазних и излазних контаката, а затим потписивање према ознаци:

 • "Л-ин" - то је оно што фаза-улаз означава;
 • "Л-оут" - ово је начин на који је назначено укидање.

Ако у вашем моделу нема ничеганије потписан, извршите везу произвољно.

Диммер са прекидачем

Такође, струјни кругови су мало компликованији за употребу, али је, наравно, веома погодан, посебно за употребу у спаваћој соби - прекидач је подешен да прекине фазу пре диммера. Контролер светла је монтиран на кревету, а прекидач светла, као што би требало да буде, када уђе у просторију. Сада лежање у кревету има способност да регулише уређаје, а из просторије се може потпуно искључити светло. Када се вратите у спаваћу собу и притиснете прекидач на улазу, сијалице ће се упалити са истим осветљењем које је изгорело у тренутку гашења.

Слично томе, прекидачи пролаза су повезани и проходни димери, што омогућава контролу осветљења две тачке. Од сваког мјеста уградње димера у разводну кутију морају одговарати три жице. Улазна фаза првог димера се напаја из извора напајања. Излаз другог димера је повезан са оптерећењем осветљења. И два пара преосталих жица су међусобно повезани џампером.

Монтажа ротационог пригушивача

Размотрите пример како правилно повезати ротациони пригушивач:

 1. Почните са парсирањем. Лагано повуците окретну ручку и уклоните је.
 2. Испод ћете видети дугме фиксирано са стезном матицом. Одврните матицу и скините предњу плочу.
 3. Испод панела је радни дио, спојите жице на контактне излазе у складу са горе наведеном схемом. Сада убаците радникаУђите у под-носач и причврстите га завртњима.
 4. Нанесите предњи панел, причврстите га матицом и причврстите ротациони диск одозго. Инсталирани пригушивач је спреман за рад, остаје да се уверите да је шема исправна.
 5. Окрените дугме у смеру казаљке на сату, чут ћете карактеристичан клик, што значи да је диммер искључен. Ставите напетост у просторију, укључите јединицу за напајање. Лампице у лампи не горе, то значи да је све исправно, јер је наш регулатор искључен. Сада почните окретати диск у смјеру казаљке на сату, чут ћете поновно клик, што значи да је укључен. Након тога, напон на лампама ће почети лагано да се повећава, а светлост светлости ће се повећати.

Диммер ЛЕД лампи је повезан управо са фазним прекидом. Постоји само једна мала разлика, жица из њеног почетног контакта иде директно на лампе, али прво на контролер ЛЕД лампице.

Како инсталирати и повезати диммер приказан је у овом видеу:

Као што видите, нема посебних тешкоћа у повезивању регулатора. Ако знате како да подесите и сакупите кола за прекидаче, онда можете да управљате димерима.