Како повезати нисконапонске мреже

Правилно спојите жице

Како приложити траг? Такво питање је постављено пред свакога од нас. На крају крајева, контактне везе су најслабија карика у било којој електричној инсталацији, а управо лоша квалитета контактних веза доводи до 90% оштећења. Ово се не односи само на електране, већ и на нисконапонске мреже као што су телефонске, аудио, видео и интернет мреже.

Због обезбеђивања добре везе жица, могуће је значајно смањити вероватноћу поновног квара, као и вероватноћу оштећења читавог уређаја у целини. Стога ћемо у нашем чланку размотрити питање - како правилно и брзо повезати жице, као и питања која се односе на изолацију тачака повезивања.

Повезивање жица за напајање

У складу са тачком 2.2.1.21 ПУЕ, жичане везе морају се изводити пресовањем, заваривањем, лемљењем, завртњима или завртњима. Као што видите, у овој листи нема увијања. Због тога је немогуће извршити спајање жица.

Знам да ће ми свако од вас моћи дати стотине примјера када се увијање понаша боље од једног од допуштених начина повезивања. Као одговор на то, дат ћу вам стотине примјера када су обмане постали узрок пожара.


Методе повезивања електричних жица

Разлог је у томе што овај начин повезивања не пружа стабилан квалитет везе. У зависности од материјала жице, хемијских или атмосферских утицаја, механичких утицаја и многих других фактора, исто квалитетно увијање може се понашати другачије.Стога, ако желите да спојите жице квалитативно, боље је без њега.

Спајање жица са шрафовима или вијцима

Метод кластера повезивања жица је најпопуларнији. Омогућава веома поуздану везу у кратком времену.


Прикључак за жицу

Најлакше је користити конвенционални вијак, или вијак и матице. Комбиноване жице се постављају између вијка и матице и учвршћују. Али након изолације, место повезивања испада да је прилично тежак, а не естетски. Због тога се сада користе специјални прикључци са вијчаном стезаљком.


вијчане стезаљке

Завртањ са навојем је месингана цев са два навојна отвора. У ове рупе су уграђени вијци, које стезаљке постављају у цијевну жицу. Типично, таква веза има изолацију од шкољке-ПВЦ-а.


Утичнице за вијчане спојнице вишеструких водича

Овакви блокови су савршено прикладни за повезивање једносмерних бакарних проводника. Али ако користите алуминијску или мултифункционалну бакарну жицу, онда када стегнете, шрафови могу потпуно или делимично да пренесу жицу. Зато у овом случају треба да користите специјалне месингане врхове, чија је цена у разумним границама.


Вијчани спој жица и каблова велике секције

За повезивање проводника великог пресека постоје специјални вијчани прикључци. Обичноони су скинути или отварање напред. Комбиновани лидери седе вијак онда затвара фронт, елиминишући на тај начин узимајући у контакт влаге и прашине.

Прикључак лемљењем жицама

Други најпопуларнији начин је да лемљење (види. Банане и каблове са конекторима). Овај метод омогућава квалитетну везу, која је током времена не мења своја својства. Али надземних водова, не може да се повеже лемљењем, јер су прилично хладан, што доводи до уништења везе.


Банане

 • Прије правилно повезивање електричних жица за лемљење, они треба да ефикасно очистити и јасно од влаге и прашине. Даље, постоје две опције. Први - директно лемљење жица или тип везе опција обпаики увртање.


Сет за лемљење жице

 • Многе жица, посебно дизајнирани за нисконапонске мреже, специјално дизајниран за ову врсту конекције. Они су на површини и калаја под називом "Л".
 • Друго питање лемљење алуминијума. За њега, постоји посебан војника, али обично такве жице које повезују друге врсте везе.


Стинг лемилица за лемљење жице

 • за конекције лемљење се може користити као лемљење са уобичајеном убода и убод од којих имају посебну слот. Ово омогућава пече обпаиват једињења као што увртање.
 • За ове вежбе тугеотвора одговарајућег пречника. Након тога, рупа се напуни лемом и коситром и кратко умеће у њу. То вам омогућава да значајно убрзате процес лемљења.

Спајање пресовањем и заваривањем

Али прави професионалци се не питају како правилно повезати жице један с другим. У ствари, идеална опција је заваривање и пресовање. У присуству неопходне опреме, квалитет таквих веза са годинама не мења се и остаје на највишем нивоу.


Повезивање жице методом заваривања

 • Заваривање жица врши се специјалним апаратом за заваривање, иако у неким "само-намотавајућим" се користи конвенционални заваривач за који се производи угљенична електрода.
 • Принцип ожичења жица је прилично једноставан. Изводи се нормално увијање. Затим се крајеви завара заварују због термичких ефеката. Резултат је увртање са спојеним крајевима.


Шема жица за заваривање

 • Таква веза је веома поуздана и није изложена атмосферским или хемијским утицајима. Могуће га је механички уништити само врло тешко, или једноставно гристи мјесто заваривања властитим рукама.

Заваривање алуминијума је мало компликованије. Чињеница је да је за то потребно уклонити слој оксида, који се формира на површини вене.

Учините га најлакшим са посебним флуксом. Поред тога, напон заваривања треба смањити на 20В. Иначе жица може бити једноставнада се растопи, ау најгорем случају да се прска опекотинама.


Апарат за заваривање жица за заваривање

 • Након заваривања, жица треба да се остави да се хлади неколико секунди, након чега је могуће извести изолацију на увртање. Најпогоднија опција је скупљање, али у принципу можете користити конвенционалну ПВЦ изолациону траку.


Начин спајања жице

 • Последња опција, како правилно повезати жице, је да се истисне. Раније у свакодневном животу, такав метод је коришћен веома ријетко, али у посљедње вријеме ова метода добива на популарности.

Ако је опција подешавања волите мање од увијања, онда узмите у обзир такав тренутак да су све жице високонапонских далековода повезане овим методом. И то се не ради зато што је тако лакше, већ зато што захтева ПУЕ.


Методе спајања жица са компресијом

\ т
 • За ожичење ће вам требати специјални прессери. Они су ручни и механички типови. За кућне услове прилично је погодна опција.
 • Неки људи врше брисање са обичним пастама, али поузданост такве везе оставља много тога да се пожели.


Пресе за повезивање жица

\ т
 • Још један важан аспект који је потребан за пресовање су специјални рукави. Могу бити бакрени, алуминијумски, комбиновани и изоловани. Као што је наведено у упутству, последња опција омогућава да се након спајања жица, чак и не примењујудодатна изолациона веза.


Цримпинг слеевес фор вирес

\ т
 • Ако се користе конвенционални рукави, онда након спајања жица треба их изоловати. У ту сврху можете користити термоскупљајућу или изолацијску траку.

Нисконапонске жичане везе

Али у модерном свету не постоје само жице за снагу. Акустика, мрежа, телевизија и друге врсте жица, као и њихова поправка, не могу се оштетити, то није ни проблем. Али овде вам је потребан посебан приступ. Погледајмо најчешће појединачне случајеве.

Повежите жице слушалица

Почнимо са питањем како правилно спојити жице на слушалице? Да бисмо одговорили, морамо знати која шема користимо. Да бисте то урадили, само погледајте колико жица идемо на слушалице и које слушалице се користе.

За уобичајене слушалице, често се користи трожични склоп, само повремено можете пронаћи четверожичну везу, али ако слушалице имају и микрофон, онда готово сигурно користите четверожилни склоп.

Слушалице за слушалице

\ т
 • Пре него што наставимо са поправком, требало би да одредимо место оштећења.У већини случајева, може се одредити визуелно или савијањем жице. Ако овај метод не даје резултате, требало би да га позовете помоћу мултиметра. Да бисте то урадили потребно је да исечете каблове.
 • Одређено према мјестусломите жицу, изрежите је и поново спојите све жице. Палета боја жица ће вам омогућити да не збуните вене. Повезивање се врши помоћу твист-а, који онда треба уклонити ради поузданости. Изолација се врши уз помоћ изолационе траке или топлотног скупљања.
 • Али штета не може бити само у жици.Врло често долази до прекида жице у мјесту гдје се причвршћује за утикач. У овом случају, мораћете да купите нову, исечете стару и направите нову везу.
 • \ т У томе нема ништа компликовано. Ако имате нормалне слушалице, једна од три жице је плус за праву слушалицу, још један плус за леве слушалице, а трећи за минус. Под четворочланом дијаграму, одвојена негативна жица је постављена за сваку слушалицу.


Спајање жица на прикључак за слушалице

 • Да би се спојили на утикач, довољно је да ставимо плус-жице на контакте, као на слици, а нулто језгро - на ниже, шири контакт. Ако имамо два негативна живота, онда су оба повезана.


Схема за повезивање слушалица

 • \ т Ако је дошло до квара у слушалицама, онда је још лакше. Имате две жице - једна је плус, а друга је минус. Одредите које је могуће на неки начин, или помоћу мултиметра, или истраживања. Сами слушалице, по правилу, имају исти назив.

Повезивање акустичне жице

Сада размотримо питање како јеспојите жице звучника? Акустичне жице су веома лоше перципиране од стране увртања, док губе квалитет преноса сигнала. Стога, да би се постигла добра веза, мораћете да радите напорно.


акустични кабл

\ т
 • Да бисте разумели зашто је толико важно да обезбедите добру везу, хајде да почнемо мало уронити у теорију. Чињеница је да према правилима укупна отпорност жице не смије прелазити 5% отпора читавог акустичног система. За то, жица треба да има прилично велики део, направљен од бакра и да има минималну потребну дужину.
 • Свака веза није само повећање отпора, већ и препрека. Дакле, у идеалном случају, замена оштећене жице је боље купити нову, одговарајућу дужину.


Аудио конектори

\ т
 • Ако сами одлучите да комбинујете акустичне жице, препоручујемо да се придржавате истих. Као прво, вршимо везу типа увијања. Само немојте користити обичне преокрете, већ везу са свињцем.


уплетена сланина

  \ т
 • Онда ово једињење треба да се набори. У ту сврху можете користити спојне чауре. Они морају бити бакар.

Немојте користити прикључке са завртњима. Заиста, у процесу искривљавања део живих може да се прекине, што ће повећати отпор.

Изолационе жице су боље повезане са фолијом за скупљање, која има исту отпорност по својој дужини. Користите изолацију траке дамогуће је, али пошто су акустичне жице монтиране на отворен начин, то можда није тако лепо.

Повезивање мрежних жица

Постоје двије варијанте исправних одговора на питање како правилно повезати жице Интернета. Прва и најисправнија опција је употреба специјалних конекторских конектора. Друга опција је уобичајено увијање.

Размотрите оба типа:

 • Почнимо са једноставнијом верзијом - увијање. Без обзира на број мрежних каблова уживо, морамо их окретати у боји. За сваку појединачну вену вршимо изолацију соединијума, а затим изолујемо сва једињења са општом омотачем. У ту сврху можете користити и термоскупљајућу и изолацијску траку.


Повезивање мрежног кабла са твист

 • Да би се смањила количина потребног скупљања, један пар се може повезати на различитим нивоима, а затим изоловати једним скупљањем, као што је приказано на слици.
 • Нажалост, таква веза не пружа одговарајућу поузданост и може довести до пада мреже. Стога је исправније рјешење кориштење друге опције.

Јоинер конектор РЈ-45

 • Да би то урадили, потребна су нам два РЈ-45 прикључка и један ЈЈ конектор РЈ-45. Одрежите кабл на месту оштећења, а на интегритет оба краја инсталирајте РЈ-45 конекторе. Онда их убацимо у Јоинер, а веза је спремна.

Правилно прикључивање мрежног кабла

  \ т
 • Све изгледа прилично једноставно, али постоји једно али. Чињеница једа РЈ-45 конектори треба да буду исправно повезани. Укупно постоје два типа везе: директни и унакрсни. Оно што вам је потребно зависи од ваших циљева мреже и вашег провајдера.

Директно и обрнуто повезивање мрежних каблова

 • Питање повезивања РЈ-45 конектора се више пута разматрало у нашим чланцима, тако да се више нећемо моћи вратити на њега. Видео записи на страницама нашег сајта ће вам помоћи да схватите ово, много боље од било које ријечи. Ми само фокусирамо вашу пажњу на чињеницу да веза треба да буде коаксијална.

Закључак

Искрено се надамо да вам је наш чланак помогао да разумете како правилно повезати жице на звучнике, слушалице, мрежне и напојне проводнике. Као што видите, у томе нема ништа компликовано. Главно је пратити усклађеност жица и придржавати се основних сигурносних правила. И свака покидана жица неће бити проблем за вас.