Како повезати ТВ утичницу

Повежите ТВ утичницу сами

Повезивање ТВ кабла са утичницом је прилично једноставно питање. Али он има одређене нијансе, незнање које доводи до притужби на њихов рад.

Чињеница је да су тренутно на тржишту три врсте ТВ станица. Сваки тип ових ожичења је намењен за употребу у одређеном кругу. А погрешан избор може довести до значајног погоршања квалитета слике. А технички параметри утичница имају одређене разлике, које треба обратити пажњу.

Схеме повезивања ТВ утичница

Али од почетка одлучимо како да повежемо ТВ утичницу и која кола се користе за то? У овом тренутку постоји серијска шема, такозвана "звезда" и мешовита шема. Мешовита шема је дериват прве двије опције.

Серијско повезивање ТВ утичница

Серијска серијска веза је веома једноставна за имплементацију, цијена њене инсталације је нижа за ред величине, али истовремено није погодна за модерну дигиталну телевизију. Полазећи од тога, обим његове примјене се стално смањује.


Улазна кола за повезивање ТВ утичница

 • Суштина ове шеме је сведена на следеће. Из извора сигнала - може бити антена или кабловски ТВ улаз, прикључена је прва ТВ утичница. Из ове утичнице, још један, од друге трећине па до броја потребних утичница, хранимо се.
 • За имплементацију ове шеме користе се два типа утичница - пролаз и ивица.Утичница има два улаза за повезивање ТВ кабла. Први се користи за повезивање улазног кабла, а други за спајање следећег прикључка у кругу.
 • Посљедњи у овом кругу би требао бити рубни прикључак. Има само један улаз за повезивање кабла из претпоследњег прикључка у кругу.

 • Главна карактеристика пролазних и завршних утичница је присуство посебних филтера у њима. Чињеница је да свака телевизија прима телевизијски сигнал када прими такозвани рефлектовани сигнал. Он се манифестује у облику сметњи или прекривања на сусједном ТВ-у.
 • Специјални филтери се користе за избегавање утичница. Ови филтери гасе рефлектовани сигнал. Али овде постоји одређена нијанса. Чињеница да такав филтер гаси не само рефлектира, већ и главни сигнал.

Обратите пажњу! Ниво сигнала пада на крајњим и излазним утичницама од стране произвођача у већини случајева је посебно означен. Овај параметар се назива падом сигнала преко пролаза и обично је од 10 до 15дБ. Јасно је да што је нижа вриједност, то боље.

 • На основу тога, пре него што повежете ТВ кабл са утичницом дуж пролаза, потребно је да израчунате максимални број утичница у кругу. У овом питању треба се ослонити на норме ГОСТ 28324-89 које регулишу ниво сигнала у нашој земљи.
 • Дакле, за нашу земљу норма је 57 - 83 дБ. За поређење, у Европи, овај стандард је 57 - 74Дб. И овде треба напоменути давиши ниво сигнала не значи увек већи квалитет слике. Најчешће повећање снаге сигнала изнад нормализованих вредности доводи до обрнутог ефекта.
 • На основу тога многи произвођачи препоручују инсталирање додатног појачала за сваки 3 до 4 прикључка.

Шема повезивања ТВ прикључака "звезда"

Повезивање ТВ утичнице може се извршити и под такозваном "звезданом" схемом. Ова схема је мало скупља у имплементацији, али пружа исти ниво сигнала на свим утичницама у схеми. Осим тога, она нас практично не ограничава у њиховом броју.


Шема "звезда"

 • Суштина ове шеме је следећа. Са антене или другог извора сигнала, кабл се повезује са такозваним разделником или узгајивачима. Овај уређај дели сигнал и већ се повезује на њега из ТВ утичница.
 • Број прикључених ТВ утичница зависи од броја налаза раздвајача. Може се кретати од два до 32 или више. Да би се повезали са разделником, користе се појединачни отвори.


Различити типови разделника

 • Поједина утичница нема никаквих карактеристика нити уграђених филтера. У суштини, ради се о обичном адаптеру, који, због прелазних транзијената, даје пад сигнала не већи од 3дБ.

Сингле соцкет ТВ

\ т
 • Ако је улазни сигнал слаб, онда пре раздвајања, инструкција саветује да се инсталира појачало. Ово ће повећати сигнал на свим ТВ утичницама. Истовремено, компензира пад нивоасигнал у самом множиоцу. Заиста, у њему се налази не само шема поделе сигнала, већ и шема потискивања рефлектованог сигнала.
 • Мешовита шема повезивања је изведена из шеме "звезда" и серијске везе.

Мешовита шема повезивања за ТВ утичнице

Избор ТВ утичница

Имајући идеју како да повежете ТВ утичницу, можете директно да пређете на њихов избор (погледајте ТВ излаз: избор и инсталирање сопственим рукама). Свака врста утичнице има своје опције избора. Стога, да би наш чланак био видљивији, ми ћемо их довести до опште табеле.


сингле

1. Прво обратите пажњу на утичницу. Може бити ТВ - 5-68 /120-862 МХз, ФМ - 87,5-108 МХз или САТ - 950-2 400 МХз. У неким случајевима, утичнице имају више или сва три типа конектора одједном.

2. Ако се користе ТВ-ФМ-САТ утичнице, обратите пажњу на могућност спајања другог кабла. Ово ће вам омогућити да се повежете без сабирача.

3. Пад јачине сигнала на излазу треба да буде што мањи. Обично овај параметар не прелази 1,5 дБ.

4. Фреквенција за коју је предвиђена утичница. Наш ГОСТ Р 52023 регулише фреквентни опсег од 40 до 1000 МХз.

5. Причврстите кабл у зидну утичницу. Може бити стезање, вијак или брза монтажа. Избор врсте причвршћивања зависи од ваших жеља.


ендинг
1. Прво обратите пажњу на излазну утичницу.

2. Пад јачине сигнала на излазу треба да буде што мањи. Обично овај параметар не прелази 1,5 дБ.

3. Падање нивоа сигнала на пролазу. Ова вредност треба да буде као испод. Обично се креће од 10 - 12дБ.

4. Фреквенција за коју је предвиђена утичница. Наш ГОСТ Р 52023 регулише фреквентни опсег од 40 до 1000 МХз.

5. Причврстите кабл у зидну утичницу. Може бити стезање, вијак или брза монтажа. Избор врсте причвршћивања зависи од ваших жеља.


пассабле
1. Прво обратите пажњу на утичницу.

2. Пад нивоа сигнала на излазу треба да буде што мањи. Обично овај параметар не прелази 1,5 дБ.

3. Падање нивоа сигнала на пролазу. Ова вредност треба да буде као испод. Обично се креће од 10 до 15 дБ.

4. Фреквенција за коју је предвиђена утичница. Наш ГОСТ Р 52023 регулише фреквентни опсег од 40 до 1000 МХз.

5. Причврстите кабл у зидну утичницу. Може бити стезање, вијак или брза монтажа. Избор врсте причвршћивања зависи од ваших жеља.

6. Ако спајање изведете властитим рукама, обавезно обратите пажњу на назнаку улаза и кабла. То ће елиминисати грешке у повезивању.


Ниво сигнала пада на различитим фреквенцијама

Повезивање ТВ утичница

Након одабира шеме повезивања, утичница и кабла, можете директно отићи на питање како спојити ТВ кабел на зидну утичницу. Одговор на ово питање у великој мери зависи од типа кабла који сте изабрали, као и од типа утичнице.

 • Пре него што пређете директно на прикључак, потребно је правилно уметнути кабл и ставити га у разводне кутије. Као и код обичних електричних инсталација, ово се може урадити на два начина - отворено и скривено.
 • Отворени метод подразумева полагање кабла у лајсне или посебне пластичне кутије. Треба избегавати судар телевизијских и енергетских каблова. У супротном, оштећење кабла за напајање може оштетити ТВ кабл, што може оштетити читаву ТВ мрежу и телевизоре који су на њу повезани.
 • Слично томе, не можете дозволити заједничко постављање неколико ТВ каблова у једну кутију. То може довести до препрека и наметања слика.
 • Пре него што прикључите кабл на ТВ утичницу на скривени начин, морате поставити низове. Због веће дебљине кабловске телевизије, њихова дубина би требала бити виша него код електричних жица. У том случају треба поштовати и правила о неприхватљивости судара електричних и телевизијских каблова, као и заједничко постављање неколико телевизијских каблова.

Обратите пажњу! Заједничко полагање енергетских и телевизијских каблова је сасвим прихватљиво у одсуству судара. То је због чињенице да се већина телевизора одваја од сметњи индустријске фреквенције.

 • Следећи важан аспект је правилно скидање кабла за повезивање. У овом случају, требали бисте помоћи видео на страницама нашег сајта.
 • Сада, што се директно тичевезе Најраширенији је прикључак за вијчани кабел. То укључује причвршћивање кабла на утичницу помоћу вијака.
 • У овом случају, кабл након стриптизета се покреће под посебним носачем. Ово треба да се уради на такав начин да централно живо село почива на његовом монтажном положају. Под посебним причвршћивањем морамо имати плетеницу кабла. Након тога спајамо један вијак за причвршћивање централног језгра и два вијчана причврсна оплета.

Обратите пажњу! За све типове причвршћивача важно је да се плетеница не укршта са проводником централне вене. У супротном, или ће довести до сметњи или оштећења појачала.

 • Неки произвођачи, као што је лезард, производе утичнице са стезним елементима. У том случају, након обраде кабла, неће вам бити потребан никакав алат.

 • Суштина ове методе је да се фиксира на механичку браву. За повезивање имате довољно да отворите браву, да му доведете кабл и закључате на право место централно језгро. Након тога, бравица је затворена, што осигурава не само фиксирање кабла, већ и потребан контакт кабла са контактима утичнице.
 • Али ТВ утичнице се могу прикључити и на схему брзе инсталације. Његова суштина је да користи специјалне стезаљке које обезбеђују поуздан контакт са каблом. У овом случају, рад овог начина повезивања је идентичан схеми са механичком бравом.
 • Посебно бих желио да напоменемповезивање пролазних утичница. Уосталом, у овом случају, два кабла су прикључена на једну утичницу. Веома је важно не мешати кабл који долази и одлази. У ту сврху произвођачи обично примјењују знак типа "улаз" и "излаз" или ознаку стрелица.

закључак

Као што видите, повезивање кабла са ТВ излазом на десној страни није толико компликовано. Главна ствар је да изаберете коло и врсту утичница које су потребне за ову шему. У другој, ова процедура не би требала изазвати потешкоће чак ни код људи који су далеко од телекомуникација.