Како повезати утичницу властитим рукама

Инсталација утичница - једноставна је, али захтева знање о томе како да се инсталирају и сигурносна правила. Електричари ће инсталирати утичницу са прекидачем за четврт сата без икаквих компликација, али особи која је мало упозната са замршеношћу електричних радова, потребно је прочитати много информација и испитати све фазе повезивања.

Пре почетка рада препоручљиво је прочитати чланке о електричној енергији, уземљењу и инсталацији ПЛВ-а.

Врсте електричних утичница

Електроинсталациони уређаји су подељени у три врсте (најчешћа класификација):

 1. Од 1А- утичнице без контакта за уземљење. Погодан за уређаје мале снаге (не више од 250 В).
 2. Са 2А- утичнице са бочним механизмом за уземљење. Дизајниран за снажне јединице.
 3. Са 3А- утичнице са уземљењем пин формата. Практично аналогни претходног типа.

Врста електричне инсталације зависи од врсте утичница и правила за њихову инсталацију. Утичнице се разликују по начину инсталације:

 1. Излазна утичницаје обезбеђена у дрвеним кућама и купатилима да би се избегла ванредна ситуација. Кабл се налази изнад зидова, на жицама, кутијама или слободној суспензији.
 2. Утичница скривене инсталацијеје монтирана у већини случајева. Све жице су скривене у штаповима.

Интерни и екстерни типови утичница

По броју слотова, ожичење се дели на:

 • сингле;
 • дупло. Кадаовај двоструки прикључак се инсталира на два начина: као у једном под-плејеру, а на два различита.

Алати и материјали

За уградњу утичнице биће потребни следећи материјали и алати:

 • равни одвијач, крижни одвијач (4-6 мм);
 • индикатор фазе;
 • сецкалице;
 • изолациона трака;
 • електрична бушилица;
 • изолатор изолатора.

Изолаци изолации

Причвршћивање и постављање скривених утичница

Минимална висина уградње утичница - не мање од 25-30 цм На нижој висини постоји опасност од незгоде приликом прања пода. У расаднику стручњаци препоручују постављање утичница 150-160 цм од пода. Утичница са керамичком осовином стоји на ниској цијени, разликује се од пожарне сигурности, али препоручена висина његове инсталације је 60-90 цм.

Ако је потребно инсталирати утичну линију, морате одабрати принцип повезивања:

 • петља (паралелно са утичницом на утичници);
 • звезда (кроз разводну кутију одвојено за сваки уређај).

Избор одговарајуће опције зависи од снаге повезаних јединица и од погодности повезивања. Само "звезда" је погодна за јединице високих перформанси.

За почетак, морате одредити локацију утичнице и пажљиво је забиљежити. Да би се нацртала контура будућег помоћног чувара, користи се конзолна кутија утичница, која је окружена једноставном оловком. Онда треба да нацрташ рупу. Овисно о врсти површине, користе се шарке.Можете направити рупу помоћу електричне бушилице и посебну вежбу или чекић са длета. Ивице треба поривниавсиа и продубити рупу ако је потребно.

кућишта за гипс и бетон

А у првом сету Енцлосурес направљених. Да донесе жице до Строебе у правом смеру. Да консолидује ормани, користећи малтер или гипс. Композиција се примењује на малу лопатицом, сачекајте 7-10 минута док раствор одузети и запленити сувишним. После сушења решење, почети инсталацију јастучићи.

ради на спољним утичницама

Сет на отворено прикључак жице лакше. Неопходно је одврнути вијке и демонтира спољног кућишта излаз. Земља сјебана до зида, који би требало да буде у утичницу. Да бисте смањили ризик од пожара стручњака препоручују под базну подлогу причврстите Паронит. Жице инсталиране на исти начин као у инсталацији скривених утичница. Затим инсталирајте заштитни пластични поклопац и побегао је завртњима.

Прикључак за утичнице за струју

да чврсто вежу и поправити жице на кутију помоћу спојницу или снимак. Затим се крај живота и нежно уклоните изолације 1-2 цм. Ако је више од једног стамбеног жица након што их је скидање треба чврсто обрт. Очишћена пропаиат пожељног краја. Очистити крајеви жица са клештима или ножем је неопходно како се не би моје повредити. Ако страндед жице изолација уредно тесан и уклонити, уколико сингле цоре - сострухиваиут (као у оштрењеоловке)
Свитак може имати 2 или 3 контакта, на која су спојене три жице:

 • фаза (бела, смеђа, црвена ознака);
 • нула (плава, црна);
 • уземљење (жуто или зелено).

Спајање жица на зидну утичницу

Постављање жица на под-носаче

Уз правилну локацију утичнице, жице се подижу, а контакти се налазе испод. Ако погледате уметнуту утичну кутију у зиду, онда је фаза повезана са левом рупом, нула - десно, уземљена у средини. Жице причвршћене вијком или опругом. Стручњаци препоручују да, приликом спајања жице на стезаљку, терминали обмотају крај жице око вијка у смјеру казаљке на сату. Прстен мора изаћи. Дакле, контакт ће бити поузданији. Ако је дужина жица већа него што је потребно, њихов вишак се пажљиво савија и скрива у стражњем дијелу под-носача.

Постоје два начина за поправку пртљажника:

 1. Завијте бочне завртње, завртањем са клизним ногама.
 2. Уметните у спојне рупе под-носача и вијака подметача и затворите их.

Завршна фаза - причврстите пластичну кутију.

Безбедносне мере предострожности приликом повезивања са електричном енергијом

Уградња утичница властитим рукама захтијева строге мјере предострожности:

 1. Пре почетка рада на електрични погон потпуно крварити стан или кућу.
 2. Прво извршите све додатне операције (бушење рупа, тровдинг, полагање каблова).
 3. Жиценакон завршетка припремних фаза. И свака жица прије спајања провјерите индикаторе фазе, као што је у неким случајевима могуће изненада појавити чак и на исцрпљеним жицама.
 4. Треба извести уградњу утичница, избегавајући директан контакт проводника са кожом руку.
 5. За особу која инсталира електричну енергију, потребно је да се придржава. Па, ако посматрач зна прва правила помоћи у случају струјног удара, биће паметан и паметан. Ако, услед непредвиђених околности, чаробњак изненада "ухвати" посматрану струју, мора у истим милисекундама да га одвуче за одећу и падне са њим на под. Дјеловање електричне струје дуже од 1-2 секунде може негативно утјецати на здравствено стање, више од 10 без квалифициране медицинске скрби може завршити смрћу.

Монтажа утичница и прекидача. Видео

Корисни савети

Приликом инсталирања утичница морате знати много трикова и нијанси које поједностављују и побољшавају рад.

 1. Да бисте инсталирали утичницу са контактима за уземљење, потребно је да поставите трожилни кабл (за спајање на фазу, нулу и масу). Кабл треба изабрати у складу са будућим оптерећењем на величину пресека жице.
 2. У купаоници се препоручује инсталирати само водонепропусне утичнице са заштитним поклопцем.
 3. Утичнице са два зупца шапе имају јачу фиксацију.
 4. Заврните вијке један по један да бисте правилно закључали уређај. Ако су одмахдо краја, може доћи до изобличења.