Припрема семена краставца за сетву

Краставци ретко узгајају саднице. Најчешће се сјеменке саде одмах у земљу. Али неки сељани и даље сеје краставце за семе. У овом случају, усјеви се могу добити много раније од садница које се садњају одмах у тлу. Да би се узгајали краставци, потребно је да семе није старо. Одржавајте клијавост семена до 10 година, иако се временом смањује. У случају када се припрема сјеменки краставаца за сјетву на садницама које се обављају самостално, треба напоменути да ако се сакупљају од хибридних сорти, тада неће бити примљена берба са прошлогодишњим карактеристикама.

Како припремити семе краставца пре сетве на садницама

За стопостотну сличност и добијање чврстих садница прије сјетве, подузете су бројне мјере.

Процес обуке се састоји од:

  • калибрација;
  • дезинфекција;
  • клијање;
  • Стврдњавање.

Сјеме сакупљено у посљедњих 10 година погодно је за садњу. Треба имати на уму да се сличност сваке године смањује, у случајевима прије девет година, може износити мање од 50%.

Најбољи квалитет показује материјал прикупљен 2-3 године прије сјетве. Да би се контролисао процес, семе, сакупљено независно, се поставља на вреће са назнаком датума жетве.

Прво, семе се сортирају ручно, шупље и деформишу. У процесу калибрације могуће је сортирати засијане материјале по величини (то не зависи само од квалитета већ и од сорте). Верује се да је таковише великих примерака одликује боља сличност и обезбеђују одрживе обећавајуће клице.

Након ручног калибрирања, сјетвени материјал се пуни сланом водом и темељито мијеша. Бенигно семе ће се спустити на дно, неприкладно за слетање. Висококвалитетни материјал се узима из сланог раствора, пере се чистом водом и суши, ширећи преко салвете или папирног убруса.

Барбот саднице садница за саднице

Барбот - процес обраде сјемена у води, у којем се повећава садржај кисеоника. Обично се користи за 6-8 година старо семе. За обраду у посуди се налази конвенционални акваријски процесор, који се користи за засићење воде кисеоником. Ту су и спуштена семена смјештена у влажну крпу или газу. Време обраде је око 18 сати. Резултат бубрења је повећање клијавости семена. Као што је раније наведено у опису намакања, када се користе купљени хибриди, метода није сигурна.

Обрада семена краставца за саднице

Калибрисати у 5% -тном раствору соли уз добро мешање 10 минута. Просуто сјеме бачено, преостало опрано и осушено;

Третирање микро-ђубрива: 4 - 6 сати намочено у раствор дрвеног пепела (20 г пепела сипати 1 литром кипуће воде и инсистирати 2 дана, мешати, филтрирати) или третирати према припремљеном упутству;

Дезинфекција - постоји неколико начина:

а) 30 минута, стави се у 1% раствор мангана, испере;

б)Издржати 1 сат у затвореној тегли чешњака (25 г просоја чешњака помијешати у 100 г воде);

Термичка обрада - топло на + 48 + 50 ° два дана.

После овог третмана, ставити их на клијање у влажном окружењу на собној температури. Оваква семена расту на + 10 °, уместо + 12 + 13 °, а стогови издржавају благи краткотрајни пад температуре, вероватноћа да ће биљка ући у плодне, резултати се појављују након 5 - 6 дана.

Пепео за прераду дрвета. Да би семе заситило елементима у траговима, додајте 2 кашике пепела на 1 литру воде два дана. Семе краставаца ставите у раствор три сата, затим разбацајте и посушите до масе.

Семе се такође може натопити у стандардним сетовима елемената у траговима. Да бисте тачно одредили датум сетве, треба да се усредсредите на време када садите саднице на отвореном терену. При томе морате узети у обзир климатске услове у вашем региону. У средини Русије, ова процедура се обично спроводи почетком маја. Саднице краставаца се пресађују у отворено земљиште за око 15-20 дана након сијања.

Како се кува семе краставаца за саднице

Препоручљиво је угасити семе краставаца ако се одводе директно на отворено земљиште, или ако планирате садити саднице за 3-7 дана прије уобичајеног датума.

У ту сврху, сјеменски материјал се ставља у снијег, лед или хладњак и чува на температури од 0 до -3 ступњева два до три дана. Тканина треба увек да остане влажна.

Имајте на уму да се сјеменке краставца само стврдњавају у отеченом стању, а не када већ имају чак и мале коријене.

После таквог третмана, семе се потом не проклија, већ се одмах сеје на саднице или на кревет.

И на крају предлажем да погледам видео о томе како правилно припремити семе краставаца и потом их посадити на садницама.

Узгој садница краставца из семена

У свакој чаши можете засадити једно семе, јер смо у њиховој сличности скоро сигурни. Ако не чекате усјев, можете га посадити два, али ова опција је и даље непожељна, јер краставци имају врло деликатан коренски систем, а када покушате да раставите биљке једна од друге са накнадном трансплантацијом, ризикујете да их угрожавате непоправљиво.

Из тог разлога, када се сади у једну посуду, два семена слабије треба уклонити одмах након појаве, у супротном, уместо једног краставца, добијате два пацијента и слабе, или чак потпуно изгубите оба.

У овом случају, појам "уклони" треба схватити да не откида коријен - један је довољан да се брине о остацима цријева, - довољно маникирних маказа за одрезивање "екстра" садница на нивоу тла, лишавајући га шансе за преживљавање.

Брига о садницама краставца

Саднице се узгајају 25 - 30 дана, не више. Покушаји да се температура одржава ноћу није испод 15 ° Ц, а по дану не испод 20 ° Ц. Ако дневна температура ваздуха достигне 22 ° Ц и више, можетеотворите прозор, али да биљке не добију струју хладног ваздуха. Када се у садницама појаве два исконска лишћа, он се мора нахранити раствором: 2 литре топлог ђубрива (25 ° Ц) воде, нитрофоски или нитроамофа, или "Феедер". Саднице краставаца се могу пробавити, јер вишак влаге може довести до консолидације лишћа због слабог кореновог система. Током вегетације, саднице се заливају једном недељно са топлом (25 ° Ц) водом, потпуно потонувши лонац. Саднице су заливене ујутро, у 11 сати.

Упркос чињеници да се сетве краставаца у хранљиво земљиште, саднице треба хранити течним ђубривима. Боље је то ујутру у топлом дану, у комбинацији са наводњавањем.

Прва дресура се врши у фази два истинска лишћа, приближно 2 недеље након степеница. Други прељев се врши 10-12 дана након првог (или 12 дана прије садње садница на стално мјесто). Након оплодње, потребно је испрати водом са листова ђубрива.

За оплодњу је боље користити комплексна ђубрива: «Солвент», «Кемира универзални», нитрофосфат (али не нитроамофоска, која садржи хлор) 1 кашичица на 5 литара воде. Можете користити течност "Идеал", итд. (Генеришите према упутству). Добро гнојиво "Кемира Делуке", кува 1/5 дела праха из паковања од 3 литре воде. Могуће је користити "Биуд" (разређен са водом 1:20), као и суву краву (1:10) или птичји измет (1:20) у преливу. Крава и птичји измет су поплављени топлом водом, инсистирају 3 - 4 сата занабрекните и залијте биљке тако да отопина мокри цијелу дебљину посуде. Запамтите да код примене ових органских ђубрива постоји непријатан мирис, па се користе без ферментације.

Препоручљиво је направити другу прераду калијум сулфатом (1 чајна кашика) или суперфосфат (1/2 кашичице - напа) за 5 литара воде.