Како повезати 380В утичницу

Утичнице и утикачи 380В

\ т

Електричне утичнице 380В се широко користе за повезивање двофазне и трофазне електричне опреме. Углавном се ради о покретној електричној инсталацији за коју је потребно кретати се око подручја рада, или чији је рад потребан само с времена на вријеме.

За стационарне електричне инсталације, прикладно је користити прикључак преко склопних уређаја како би се обезбиједила заштита електричне опреме и даљинско управљање њоме.

Утичнице на 380В

Пре него што почнете да говорите о томе како да повежете прикључке на 380, погледајмо њихове модификације и могућности. Као пример, имат ћемо прикључак ИЕК 380В, који распон модела омогућује разматрање свих могућих опција спајања

.

Типови електричних утичница 380В

На почетку ћемо се осврнути на типове утичница 380В. Уосталом, у зависности од модификације мења и њихов начин повезивања. Дакле, хајде да одлучимо који тип продавнице уопште постоји.


Богатство модела утичница на 380

 • Пре него што пређемо директно на разматрање утичница, хајде да се сетимо курса физике у школи. Како бисте сви требали да се сетите у нашој земљи се користи трофазна мрежа од 380В. Трифаза - то значи да имамо три фазе жице.


Разлике између фазних и линијских напона

 • Напон између сваке од ових жица и тла је 220. То се назива фазни напон. У већини случајева испоручује се нашим кућама и становима. Да бисте то урадили, користите једну од три фазе жице инула жице (види земљу и нулу: како се разликују).

Фуззи и Линеар Волтаге

 • Али напон између фаза жица је 380. И овај напон се назива линеарним. У овом случају, напон од 380В се добија када се мери између две фазе жице. То јест, можемо добити 380В мрежу користећи све три, али само двије фазе жице.
 • Таква двофазна веза се често користи у разним електричним инсталацијама. Куће овог типа прикључка можете упознати у електричним пећима, као иу неким другим електричним инсталацијама.
 • Према ПУЕ правилима, трофазна електрична мрежа до 1000 В може бити четверочлана или петжилна. То јест, до три фазе проводника, додаћемо још једну или две. Шта су ти лидери?


Број жица за трофазне и једнофазне мреже

 • Прво, ово је нулти проводник, који је потребан ако електрична инсталација има струјни круг који ради на напону од 220В. Обично је то уређај за лансирање или круг заштите. Иако је у вашој електричној инсталацији могуће и радни напон. Нулти проводник према тачки 1.11.29 ПУЕ означен је симболом "Н".
 • Поред тога, за практично сваку мрежу од 380В, инструкција обезбеђује заштитни проводник за уземљење. Потребно је заштитити особу од стреса додира. То јест, ако ваш уређај троши изолацију и затвара га на кућишту, уземљивач ће створити сигуран потенцијал на кућишту. Овај проводник је означен као "ПЕ".


Оутлет 380В2П + ПЕ

На основу свега наведеног, постоји неколико типова утичница на 380В.

Прва врста је 2П + ПЕ утичница.

Има двије фазе или се називају контактима за напајање, као и један контакт са земљом.


Соцкет 380 3П + ПЕ

Следећа могућа опција је 3П + ПЕ утичница.

Има три контакта за напајање и један конектор за уземљење.


Вилица 380 3П + Н

Друга опција која је предложена на тржишту је утичница и утикач 3П + Н.

Не разликује се од 3П + ПЕ утичнице и заправо има ову утичницу.

Постоји грешка код продаваца који га погрешно позиционирају.


Соцкет 3П + ПЕ + Н

Посљедња могућа опција је електрична утичница за 380 В 3П + ПЕ + Н.

Овај тип утичнице има три контакта за повезивање трофазних проводника, један контакт за повезивање проводника за уземљење и један контакт за повезивање нулте жице.

Карактеристике прикључака 380В

С обзиром на типове продајних мјеста, не може се не примијетити да се разликују од уобичајених утичница на 220 не само визуално. Овде има много разлика, на које је вредно обратити пажњу.

Типови утичница 380В

 • Прво, он блокира утикач и утичницу од асиметричне везе . Чињеница је да је за утичнице од 380В веома важно да фазни контакт утикача буде повезан са фазним контактом утичнице. Исто важи и за нулти и за уземљиваче. У супротном може доћи до кратког споја.
 • Да би се избегла вероватноћа такве асиметричне везе, произвођачи постављају контакте под посебним углом , различитих величина и са посебним водичем. Ово практично елиминише могућност погрешног укључивања.


На фотографији локација контаката и уређаја за закључавање

 • Друга карактеристика таквих утичница је постојање блокаде од укључивања под оптерећењем . Чињеница је да је оптерећење од 25, 63, 125А за које су подаци утичница довољно значајни. И утичница нема дуктилне елементе за искључивање ових струја. Као резултат покушаја уклањања утикача и утичнице под оптерећењем, можете не само да их потпуно спалите, већ и да добијете веома опасне електричне и термичке опекотине.


380В електрична утичница

Зато произвођачи имају утичнице за механичко или електрично закључавање. Пошто је електрична брава прилично компликована у уређају и прикључку, а цијена таквог излаза ће бити за ред величине већа, тада се углавном користи механичко закључавање.

Механичко закључавање се такође дешава у неколико типова. Али тржиште је често представљено утичницама са најједноставнијим ручним закључавањем.

Он блокира утикач од случајног губитка контакта, а исто тако захтијева и неку акцију од особе прије уклањања утикача. Претпоставља се да ће ова акција присилити особу да се присети потребе да искључи електричну опрему пре него што је уклони из утичнице.

Повезивање 380В утичница

Наићи ћете на главне типове и функције које можетеРазмислите о томе да прикључите утичницу 380В.Да то учинимо одвојено за сваки тип.

Прикључак 2П + ПЕ и 3П + ПЕ утичнице

Почнимо са најједноставнијим прикључком 2П + ПЕ утичнице. Као што име имплицира, за ово ће нам требати двије фазе жице и једна жичана земља.


2П + ПЕ излаз

 • На основу тога, морамо одредити податке о жицама пре успостављања везе. Да би се то постигло, потребно је одредити разводну таблу, у којој ће се повезати, као и аутоматски прекидач одговарајућег напајања.

Обратите пажњу! За спајање 2П + ПЕ утичнице, потребна нам је двополна машина. У неким случајевима можемо користити триполарну аутоматску машину, у којој ћемо користити само два пола. Номинални напон и називна струја овог аутомата треба да одговарају номиналним индикаторима утичнице.


двополна машина

 • Ако све повезујете властитим рукама, прво пробудите кабл или жицу од разводне плоче до зидне утичнице. У овом случају, поставићемо трожилни кабл одговарајућег одељка.
 • Сада успостављамо везе у централи. Прво повезујемо жицу заштитног тла. Да бисте се придржавали ПУЕ и олакшали спајање утичнице, препоручљиво је користити жуто-зелени водич. Повезујемо га на ПЕ сабирницу, која у разводној табли треба да иде поред сваког аутомата.

Спајање гума ПЕ и Н у штит

 • Затим се повежитефазни проводници. Повезују се са налазима машине. Пре повезивања проверите да ли је машина искључена.
 • Сада се повезујемо директно на утичницу. Прво, опет, повезујемо кабл заштитног уземљења. Изнад, већ смо се одлучили за његово обиљежавање.

Обратите пажњу! Ако не знате коју жицу да се повеже са заштитним уземљењем, увек је можете дефинисати визуелно. Према правилима ПУЕ, пројектовање сваког излаза мора омогућити примарно затварање контакта за уземљење. С тим у вези, утикачи имају дужи контакт за стварање кругова на тлу.

 • Након тога спојимо фазне жице на два преостала контакта. Може постојати двије варијанте прикључног вијка или стезања. Обе варијанте су прилично поуздане, али ја особно више вијчаних контаката.

Схема прикључка 3П + ПЕ утичнице

 • Круг 380В 3П + ПЕ 380В је готово идентичан са 2П + ПЕ утичницом. Разлика је само у броју фазних проводника, који у овом случају имамо три. Поред тога, за такву везу можемо да користимо само трополну машину и четвороводни кабл. Друга веза је потпуно идентична.


трополна машина

Утикач 3П + ПЕ + Н

Потребан нам је највећи број жица за повезивање 3П + ПЕ + Н. Међутим, то не значи да је овај тип везе много компликованији.


Сцхемеприкључак 3П + ПЕ + Н утичнице

Као иу прва два случаја, он почиње превртањем кабла или жице од утичнице до разводне табле. Кабл треба да има пет прстију.

 • Прво повезујемо језгро темељаса одговарајућом сабирницом у разводној табли.
 • Затим спојите нулту жицу . Стандарди ПУЕ захтевају употребу плавог жичаног кабла. Нулта гума у ​​разводној табли је такође обично означена плавом или одговарајућом ознаком слова.
 • Фазне жице повезујемо у потоње . Да бисмо то урадили, ставимо их на излаз триполарне аутоматске машине. Пре повезивања проверите да ли је машина искључена.


Утакните 3П + ПЕ + Н утичницу

 • Сада се повезујемо директно на утичницу . Прво, по аналогији са 2П + ПЕ утичницом, поставићемо заштитну жицу за уземљење.
 • Сада морамо повезати нулу . Посадите га у одговарајућу контактну утичницу. Обично је потписан са "Н". Ако нема таквих ознака, прикључите их на контакт излазног отвора, који је у контакту са нултим контактом утикача. Ако их повежете, онда само одаберите било који конусни контакт на утикачу или подесите везу према препоруци наше 380В прикључнице.
 • После тога повезујемо фазне проводнике са друга три енергетска контакта . Ова веза је завршена. Али чврсто фиксирање утичнице још увек не саветујемо и сада објасните зашто.

Случај ујер када се повезујете на било коју 380В утичницу, важно је да наставите са фазирањем. У супротном, мотор ће се окретати у супротном смеру, што је практично немогуће за све пумпе осим оних клипних. Зато, пре него што стегнете утичницу, повежите пумпу и проверите да ли је ротација исправна.


Промена фазе мотора

Ако се пумпа не окреће у истом смјеру као на видеу, онда је једноставно фиксирајте. Да бисте то урадили, уклоните напон из зидне утичнице и замијените било које двије фазе жице.

Сада ће ротација бити исправна за овај мотор. Ако су различити мотори прикључени на утичницу, онда ћете можда морати да промените фазирање за сваку од њих.

закључак

Повезивање на 380В утичницу је довољно једноставно. И нема посебних знања или вештина за ово. Главно је да се поштују основна правила безбедности и да се верно поштују наше препоруке.