Лустери са равним стропом (88 слика): стропна лампа, ултра танки ЛЕД модел

Лустери са равним стропом постали су мултифункционални елемент у унутрашњости. Ова врста осветљења омогућава подешавање асиметрије простора, решава проблеме са стропним осветљењем у просторијама са ниским строповима, довршава дизајн просторије у сваком стилу.

Карактеристике

Неисправно је претпоставити да су плоснати лустери погодни само за ниске просторе на плафону. Ови модели су универзални у својој примени како у пространим собама, тако иу минијатурним собама стандардних станова.


Лустери са равним стропом имају бројне карактеристике у односу на друге лустере и расвјетна тијела у унутрашњости:

 • Причврстите директно на плафон или плафон, без ланаца и статива.
 • Захваљујући разноврсности облика, материјала оквира, величине се могу бирати према сваком ентеријеру и стилу просторије.
 • Погодно за плафонско осветљење у просторијама са ниским плафонима.
 • Може покрити велику површину.
 • У зависности од дизајна, плафонски лустер може бити неутралан и непримјетан у унутрашњости и може постати декоративни елемент у просторији.
 • Универзално на месту монтаже: може се причврстити и на плафон и на зид.
 • Неопходан за зонирање просторија без употребе додатних преграда.
 • Је најбоља опција за осветљење нестамбених просторија: административне, канцеларијске, индустријске.
Карактеристике лустера са равним плафонима су довеле до тогапопуларност и потражња за оваквом врстом расвете на савременом тржишту. Дизајнери нуде нове облике и дизајн ове врсте расвјете у свакој новој колекцији. За сталног купца, избор равног плафона ће решити проблем стропне расвете у просторији било којег геометријског облика, чак и са малом висином стропа. Ауторски модели равних инсталација учиниће сваки ентеријер индивидуалним и јединственим.

сорте

Лустери са равним стропом - универзални уређај за осветљење који ће се применити у просторијама различите архитектонске сложености и стилских перформанси.

Врсте равних лустера на плафону се разликују према сљедећим критеријима:

 • Материјал урамљеног: дрвени, метални, пластични, керамички, стаклени.

Светиљке од природног материјала савршено ће се уклопити у унутрашњост у сеоском стилу или Провенце, употпунит ће еко-дизајн. Металик сјај ће нагласити суздржаност и лаконски стил минимализма или футуристичког стила високе технологије.


 • У облику абажурки: округли (лампа-таблета), квадратни, правоугаони, овални, асиметрични.

Лампа-таблица - уобичајен тип у модерним колекцијама расветних уређаја. Сенка лампе може бити бела, провидна или обојена, мат или сјајна. Такви уређаји погодни су за интеријере у стилу минимализма, хи-тецх,авангарда, класика.
 • Методом причвршћивања и карактеристикама конструкције: мортисе, изнад главе, на равном носачу, растер, уграђени, ротациони.


Конструктивне карактеристике прибора се бирају у складу са наменом просторије, у којој је дозвољена и одговарајућа инсталација. Растерска светла су опремљена параболичном маском од алуминијумског огледала. Миррор рефлективни део повећава проток светлости. Такви уређаји се користе у канцеларијама, образовним и административним институцијама, болницама итд.

Уградни и уградни модели намијењени су за уградњу на висеће или затезне стропове, тако да ће тијело и жице бити скривени.

Модели на глави су причвршћени на траку директно на плафон, који нема зглобне конструкције.

Модерно тржиште расвјете нуди ротационе моделе који могу регулирати и мијењати проток свјетлости. Ултра-модерне опције су опремљене даљинским управљачем. Даљински управљач који контролише светлост је неопходан за мултифункционалне собе са различитим просторијама, као што су трпезарије и просторије за опуштање на меким софама.

Модели на равном носачу омогућавају да се фиксирају довољно велики плоснати модули осветљења.

 • По типу лампе: жаруља, халогена, ЛЕД, флуоресцентна, растер.

Тип лампе заЛустери са равним стропом имају посебно значење, т К. К. Удаљеност од сјенила до стропа је минимална, па би загријавање лампе требало бити незнатно. Жаруље са жарном нити су прилично волуметријске и загријавају се чак и током кратког рада, тако да за компактне равне стропне лустере ово није најбоља опција.

Лампе за лустере треба изабрати у зависности од функционалне сврхе просторије. За дневне собе (спаваћа соба, дневни боравак) боље је користити ЛЕД свјетиљке. Они су сигурни, имају дуг радни век и светао ток светлости. У купатилу, ходнику, у кухињи се препоручује уградња халогених или ЛЕД лампи. Флуоресцентне лампе су погодне за нестамбене, индустријске просторе.


Модерни ултратанки модели равних плафонских лустера опремљени су танким ЛЕД лампама. Ови уређаји су енергетски ефикасни, издржљиви, у зависности од модела дају белу или жуту светлост. Овакви модели могу се користити у свим дневним и канцеларијским просторима.

Приликом одабира лампе на стропу, потребно је водити се не само дизајном и стилском изведбом жељеног модела, већ и узимајући у обзир значајке причвршћивања и дизајна, као и одабир потребног типа свјетиљке.

Облици и величине

Упркос чињеници да стропне лампе - идеална опција за ниске стропове, такви модели се широко користе у пространим собама са довољном висином стропа. Према томе, величина равне лампе можеод минијатурних до огромних уметничких предмета било ког облика.

Облици плафонских равних светиљки:

 • Класик: квадратни, правоугаони, округли.  \ т
 • Авангарда: овална, у облику полиедра, неправилног геометријског облика.


 • Комбинација елемената различитих облика: засебни елементи лустера различитих облика и величина монтирани су у један расветни уређај. Често се такви модели налазе у ауторским дизајну и ексклузивне су опције.

Мали плафонски лустери ће наћи своје место у малим, квадратним собама. Два до три идентична ситна лустера препоручују се од стране дизајнера да користе у дугим собама за боље осветљење и истовремено декоришу унутрашњост.


Мале таванице треба комбиновати у малој просторији за зонирање зона без употребе преграда - то је модеран тренд у дизајну ентеријера стамбених просторија.

Велика равна светла имају малу висину и испуњавају простор на плафону, као што је био уз њега. Такви модели су релевантни у пространим собама. Дозвољено је користити велике лустере у малим собама, под условом да јединица за осветљење постане саставни део ентеријера.

Правилна величина и облик равних стропних свјетала пружају простор не само за добро освјетљење, већ и за исправљање недостатака архитектуресобе. Дуга правоугаона просторија визуелно ће постати компактнија ако је центар великог пречника лампа са обртним моментом или са једним равним плафоном. Простор мале квадратне просторије ће постати динамичнији са равним лустерима погрешног или овалног облика средње или мале величине.

Савети за избор

Плафонски лустери - идеални за собе са ниским строповима. Дизајнерски модели су мултифункционални унутрашњи предмети. Када се користи помоћ дизајнера, осветљење ће бити идеално прилагођено стилу просторије, али његове услуге су прилично скупе.

У случају независно изабраног свјетлосног прибора са стропним носачем, слиједе се сљедећи принципи:

 • Избегавајте прозоре са тамним стаклом, стропна свјетла, лампи у минијатурним собама са недовољним природним освјетљењем. Превише пригушено светло ће учинити собу тамнијом и визуелно мањом.


 • У пространим собама са ниским строповима, стропно свјетло мора одговарати подручју просторије. Препоручује се уградња равне светиљке у средину стропа. Ако су инсталирани мали уређаји, боље је поставити пар идентичних или различитих погледа на различитим крајевима просторије.


  \ т
 • Потребно је узети у обзир обиљежја причвршћивања различитих расвјетних уређаја. Модели изнад главе нису предвиђени за спуштене плафоне, него за плафоне без зглобних конструкција. • Дизајнерске варијанте уређаја за осветљење додаће просторији индивидуалност и јединственост. Али немојте заборавити на дизајн лустера у укупном стилу собе. За еко-дизајн потребно је изабрати лустере од природних материјала, хигх-тецх стил и минимализам као допуну лампе од метала и пластике, у класичном ентеријеру боље је поставити шасију без шарке на продајном листу.
 • Код плафонских лустера боље је инсталирати штедљиве сијалице са минималном температуром гријања, што ће спријечити пожар или корозију стропних површина и дизајна лампе.

 • Приликом уградње лампе потребно је изабрати мјеста гдје ће бити прикладније: у кухињи је боље поставити га на стол или радну површину, у спаваћу собу - изнад кревета, у дневној соби - преко кауча. • За освјетљавање архитектонски сложених просторија, лустер би требао бити одабран са вишесмјерним роговима за лампе или одабрати модел са контролном плочом, помоћу које можете подесити интензитет свјетлости и смјер свјетлосног тока.


Ценовни распон плафонских лустера је велик: можете пронаћи врло јефтине моделе вештачких материјала, а можете пронаћи и ексклузивне ауторске лампе. Али не би требало да штедите и купујете најјефтинији модел, јер чак и ако је изглед у потпуности задовољан, произвођач може да уштеди на жицама и квалитету капице.Приликом куповине обавезно унесите интегритет дизајна и попуните гарантни ваучер.

Могућности смештаја у ентеријеру

Лустери са равним строповима су у потражњи у унутрашњости дневних соба у различитим стиловима.

Класична хромирана облога захваљујући дизајнерским идејама претвара се у равну лампу и савршено надопуњује класичну или помпозну дневну собу или спаваћу собу у стилу Арт Децо. Плафон или нијанса у таквим моделима је минијатурна или потпуно одсутна, остављајући лампе отворене.


Светиљке правилног геометријског облика (квадратне, округле, правоугаоне) најчешће се израђују на оквиру од дрвета или метала са стакленим светиљкама. Нови тренд дизајна је употреба витраја. Такви модели заузимају достојно мјесто у свакој дневној соби, стварају потребан интензитет свјетлости или расипају свијет кроз уметке у боји.


Занимљиву варијанту смјештаја футуристичких модела лустера нуде дизајнери у модерним интеријерима. Лампа постаје декоративни украс стропа и наглашава читав интеријер. Болд ауторски модели испуњавају више простора на плафону и обликују његов рељеф.Лустери са равним стропом у великим затвореним просторима се такође користе као зонирање зона (простор за рекреацију преко кауча и трпезарије).

Захваљујућињегов лаконски, минималистички и добар светлосни ток.


Плафонски лустери могу се подићи за било коју дневну собу у кући и не-стамбеним просторијама. Ограничење може бити само његов стил и његова машта. Не заборавите да је модерна светиљка не само извор светлости, већ и завршни део ентеријера.

Погледајте следећи видео о томе како изабрати прави лустер.