Оно што би требало да буде нагиб степеница

Прорачун нагиба степеница степеница ће вам омогућити да дизајнирате удобну и сигурну структуру, а правилно одабрани кут нагиба степеница позитивно утјече на практичност његове употребе. Овде нема универзалне вредности, јер свака особа има различиту ширину корака. У том смислу, у фази пројектовања, потребно је узети у обзир интересе оних који ће најчешће користити дизајн. Ако је то социјална зона, онда се у овом случају одабире степен нагиба у просеку.

Изаберите степене и угао степеница за други спрат

Као што је горе наведено, потребно је изаћи из потреба оних који ће најчешће ићи горе или доле. У зависности од тога, на другом спрату се бира оптимални нагиб степеница. Можете направити компактну опцију која је погодна чак и за старије особе, или преферирати варијанту марша. Класични фанови ће изабрати спирални формат, а присталице активног начина живота - неслагање.

Потребно је изабрати исправне димензије степеница, као и угао нагиба степеница, тако да грађевина изгледа складно у затвореном простору

Да би се исправно одредио који ће бити угао, анализирати потребне параметре наведене у наставку:

 • висина између првог и другог спрата;
 • Максимална и минимална ширина корака у домаћинству;
 • Када је реч о јавним просторима, удобан угао елевације може се израчунати у просечном формату.

Са практичне тачке гледишта, придошлицеПрепоручује се да се за базу узме једини индикатор - дужина корака током опуштене шетње. Да би се одредила оптимална стопа за приватну кућу или канцеларију, стопа се заснива на величини одраслог корака. Након тога се врши анализа компоненте марша. Овдје је потребно узети у обзир висину и укупан број корака. Значајно поједностављује израчунавање доступности углова завршеног пројекта. У овом случају, потребно је само узети калкулатор.

Израчунајте угао мердевина у приватној кући

Постизање идеалног кута подизања помоћи ће у испуњавању сљедећег правила. Снажно се препоручује да висина сваког степена варира у распону од 150 до 180 цм, што ће помоћи да подизање буде глатко - десно се повећава ширина степеника - од 280 до 300 мм.

Што се више грађани придржавају ових показатеља, лакше је кретати се према доље и према горе. Даље каматне вриједности израчунавају се на основу математичке формуле.

Ово је изједначење: 2к + и = 580: 660 мм. У овој формули, к представља максималну висину постојећих степена, а и - њихову максималну ширину. Важно је запамтити да је дата формула валидна само за текст структура, где величина степена не прелази 140-145 мм. Ако се ради о нестандардном дизајну, у овом случају се користи друга формула: к + и, при чему оба параметра имају исто значење као у датој формули.

Препоручени параметри се израчунавају властитим рукама на основу потреба власника простора

Пошто је то учињенонеопходним математичким истраживањима, градитељи су саставили следећу табелу, која показује дозвољени кут опоравка:

 • Са ширином од 200 и висином од 200 - удобан угао је једнак 45 степени;
 • 260к170 - 33 степени;
 • 340к130 - 21 степени;
 • 400к100 - 14 степени.

Градитељи наглашавају чињеницу да су ове вриједности релативне. Сада постоје чак и онлине калкулатори за такве израчуне.

Фиксирамо мерач за подизање мердевина у оквиру ГОСТ-а

Према правилима важећег законодавства, изградња дрвених или металних и дрвених степеница регулисана је нормама државног стандарда. Оне су обавезне, тако да морате да прочитате овај документ пре него што почнете.

Неће бити сувишно прегазити СНИП. Ако нема искуства у грађевинским и монтажним радовима према ГОСТ-у, боље је потражити помоћ треће стране.

У супротном, чак и мање грешке ће онемогућити поправљање степеница на плану.

Не занемарите привлачност стручњака за грађевинске и монтажне радове за вријеме изградње степеница, чиме ћете осигурати своју сигурност

Професионалцима и почетницима се саветује да имају на уму следеће стандардне прописе стандарда:

 • Дозвољено је само 1 пролаз степеницама, ако структура има само 2 ката;
 • Минимална ширина је 80 цм (за једну) и 1 м (за слободан пролаз за две особе);
 • На сваком дијелу пројекта је 3 до 18 корака.

Препоручује се да се направи обрачунтако да се број корака показао непарним. Минимални индикатор, који је дефинисан у правном оквиру, је 26 степени, а максимум је 45.

Инсталирамо степенице под углом

Специфичност вањских структура ове врсте је двострука фиксација. С једне стране, на двије точке љестве се причвршћују на под, ау три на зид. Да би се избегли проблеми током фазе рада, дизајн мора да задовољи бројне захтеве. Прво, угао нагиба варира унутар 65-75 степени. У овом случају, заштићена структура ће бити једнако погодна за све. Друго, без обзира на то колико је стрм силазни, ова модификација степеница није погодна за кретање тешких предмета.

Максимална дължина на фиксни дървени стуби не би смела да бъде предишна от 5 м

Ако је одлучено да се изгради тачан формат, онда је потребно запамтити низ других нијанси:

 • Дизајн захтева годишње превентивно одржавање;
 • Његова инсталација се не препоручује у просторијама са честим променама нивоа влажности и температуре;

Присуство домаћих ученика од 4 стопа је додатни фактор ризика.

Оптимални угао нагиба степеница: средњи статички параметар

У случајевима када је сваки метар квадрата буквално тежина злата или је потребно изградити мердевине на месту опште употребе, онда у овом случају производња почиње са фиксирањем основних параметара. Препоручљиво је да се жељени угао креће од 40 до 44степени Ако се не може постићи наведени параметар из једног или другог разлога, канал ће доћи до помоћи.

Када бирамо величину степеница, не постоје строге норме, јер све почива на максималној и минималној дужини корака неке особе.

Метални профили допуштају фиксирање угла на потребном нивоу:

 • 45 степени при ширини од 200;
 • 29,51 степени при ширини од 280;
 • 26,41 степени са ширином од 300;
 • 21 степени при ширини од 340;
 • 18.3 степени - ширина 360;
 • 16,21 степени при ширини 380.

Практичне карактеристике нагиба степеница

Мјерења треба обавити много, али сви напори ће бити исплаћени више. Практични резултат уградње правилно подешеног степеништа је лакоћа употребе. Постоје многи примери у свету у којима су дуготрајни стресови на доњим екстремитетима изазвали различите патологије.

У случају неправилног математичког истраживања, не пати само особа већ и степенице.

Непоштовање препорученог параметра нагиба постепено уништава монтажу. Човек, приморан да уложи велике напоре како би се уздигао, приморан је да предузме снажније кораке. Као резултат, материјал је изложен већем физичком утицају.

Нека степенице имају више степени, али неће изазвати појачано оптерећење доњих екстремитета

Да би се избегли такви развоји, следне смернице би помагале:

 1. Ако је због архитектонских карактеристика пода, зида или степеништа немогуће извршити мерења, ондакористе се привремене гумене обујмице.
 2. У свакој фази конструкције подизне конструкције, квадрати се користе за најпрецизнију контролу угла нагиба.

Најбоља опција је да направите нешто мањи од угла који вам је потребан.

Карактеристике нагиба степеница (видео)

Удобност коришћења љестава код куће или у уреду овиси изравно о куту нагиба и броју корака. Математичка формула се користи за одређивање оптималне вредности. Што се прецизније израчунава индикатор, то боље. За замену у формули узима се максимална висина и ширина корака, као и удаљеност од првог корака до другог спрата.