Оно што би требало да буде висина купатила са пода

Инсталирање купатила у стану - веома је важно. Има неке нијансе. Једна од њих је висина купатила са пода. Друга је локација ове зграде у затвореном простору. Од ових суптилности, удобност зависи од употребе ове водоводне конструкције у многим аспектима.

Стандарди и правила за подешавање купатила

Водоводне инсталације производе своје производе у складу са захтјевима истраживачких центара одговорних за исправност и сигурност уградње опреме. Пре него што купите и инсталирате купатило, потребно је да се барем накратко упознате са неким од параметара утврђених у СНиП-у (грађевински прописи и правила). СНиП захтева инсталацију купатила на висини од пода у просеку 60 цм.То је висина на којој је погодно подизати стопало особе. Ако ће висина купатила са пода бити виша од ове удаљености, то може довести до тога да у будућности буду потпуно нелагодни. Ући у купатило и напустити то ће бити једноставно опасно. Произвођачи су управо такве висине и постављени у своје производе.

Домаћи модели имају величину од 150? 70 цм, већина увезених модела одговара величини од 180? 80 цм. Али практично све су опремљене ногама. Ноге имају ресурс који омогућава висину купатила од пода на удаљености од 60 цм од горње ивице бока.

Препоруке СНиП-а наводе да праг у купатилу не може бити већи од 3 цм. Постављање уређаја за купање може бити:

 • у средини просторије;
 • је близу зидова.

У великој већини станова купатило је у близини зида. То је због димензијасобе. Обично је нагласак на 3 зида. Ово је веома коректан потез. Ако чак и особа папуче, он може држати зидове и не пасти. У приватној кући са великом површином или у стану великих величина могуће је инсталирати опрему у средини просторије. Али у овом случају, висина купатила са ногама од пода до врха стране треба да буде око 60 цм, а најближи зид треба да буде размак од најмање 1 м.

Популарни модели

На тржишту постоји на стотине модела. Сви су направљени од различитих материјала и имају потпуно различите облике. Најпопуларније у наше време су:

 • емајлирани челик;
 • од ливеног гвожђа;
 • акрил.

Ове зграде имају своје посебности, а њихова инсталација је нешто другачија. Производи од челика су прилично лагани, изгледају веома елегантно и уклапају се у окружење практично сваког купатила. Ови производи су опремљени ногама са подесивим механизмом. Стандардна висина купатила са пода у овом случају може мало варирати у једном или другом смјеру. Али они не пружају пуну стабилност, па се не препоручује њихово коришћење у центру просторије. Најбоље место за њих је између зидова.

Челична купка је најтежа. Одржава топлоту воде у њој неколико сати. Инсталирање производа захтева много физичког напора. Инсталација се врши помоћу челичних носача, који су обично чврсто причвршћени за кућиште. Овај модел је врло стабилан, може се ставити у његабило где у стану. Висина инсталације купке није регулирана. Ако постоји потреба за подизањем, мораће да се замени подупирачима дрвеним или другим подлогама.

Најатрактивнија и најлуксузнија опција је акрилни модел. Овај јединствени водовод савршено се уклапа у дизајн просторије. Акрилни модел се може вратити специјалном мешавином. Као резултат рестаурације са површине производа нестају сва хабања, храпавост и огреботине. Акрилна верзија је лагана и несигурна, па се препоручује да се инсталира само у купатилу. Ноге и ослонци особља немају уређаје за подешавање.

Ако је купатило инсталирано не код куће, већ у болници или вртићу, која висина је тамо дозвољена? Постоје различита одступања у грађевинским прописима и правилима. Они указују на висину купке у здравственом и дјечјем објекту, једнако 50 цм, али су одступања од ове бројке дозвољена на обје стране. Сваки власник поставља висину за себе како би постигао удобност и максимизирао задовољство кориштења купаонице.

За удобније кориштење купаонице можете изградити подиј за то. Морамо да припремимо:

 • електрични апарат за бријање;
 • бушилица;
 • чекић;
 • ниво градње;
 • шперплоча;
 • причврсни вијци;
 • углови метала;
 • дрвене греде.

За изградњу подијума неопходно је помоћу нивоа исцртати горњи руб купатила и сам подиј. Тада се слој шперплоче поставља на под и чврсто се причвршћује на његањегове чепове или нокте. Из дасака одлази труп. Фиксира се завртњима и угловима. Носач може бити израђен од дрвених комада дрвета или блокова од цементног малтера. Цела структура је третирана водоотпорном гипсаном плочом или шперплочом. Можете то порећи на много начина.

Уместо проналажења теме

Инсталирање купатила у кући или стану је одговорна ствар. То треба да донесе удобност и погодност породици. Да бисте то урадили, потребно је да задржите његову висину од пода. То је због сигурности њеног коришћења. Препоручена висина је 60 цм и не зависи од облика и облика производа. Хидромасажа, стандардни челик, лаки челик или акрил модел имају исту висину. Може се прилагодити само посебним уређајем који је опремљен неким моделима производа. Када постављате телевизор близу зида или у средини просторије, захтеви за висину се не мењају. Потребно је само неколико пута ући у каду и извући се из њега како би одредили висину. Може варирати од 50 до 70 цм