Како одабрати степенице за металне степенице

Степенице за металне степенице треба да буду исправно одабране, лако покупљене степенице ће постати прави украс ентеријера сеоске куће, стана, викендице. Поред естетског изгледа, она треба да буде различита и добра функционалност, тако да лако може да се пење свим члановима породице, укључујући децу и старије особе. Успјешно одабране степенице за металне степенице постат ће залог дугог и сигурног рада.

Врсте металних степеница: која је разлика

Према структурним карактеристикама степеница од метала се не разликују од производа од дрвета или бетона. Произведени су у складу са општеприхваћеним архитектонским стандардима и сви прорачуни за њих се производе на исти начин.

Према методама производње, гвоздене конструкције се деле на два типа:

 1. ковани;
 2. Заварени.

Производња степеница од кованог метала захтева доста времена и захтева одређене вештине. Најчешће изгледају врло лијепо, а неки мајстори успијевају направити права умјетничка дјела. Али заварене конструкције може лако обавити особа која је примила неколико практичних лекција у пословима заваривања.

Металне степенице су коване или заварене

Лестве могу бити и унутрашње и спољашње.

За унутрашње структуре, важан аспект у њиховој производњи је вањска љепота. А у производњи спољних степеница, нагласак је на њиховој трајности и трајности, јер имају велики утицај на њих.атмосферске појаве.

Окретање металних степеница: наглашава дизајн

Једно од креативних решења за кућу са малом површином је мердевина са корацима за окретање. Не заузима пуно простора, брзо се прави, а све потребне прорачуне можете направити сами помоћу посебног компјутерског програма или једноставних формула.

Ступови окретања металних степеница изгледају веома оригинално

 • Ширина степеница;
 • Ширина степени;
 • степен нагиба степеница;
 • Дубина степени.

Треба имати на уму да висина степеница не би требала прелазити 20-25 центиметара како би се избјегла озљеда.

Како изабрати металне степенице за степенице

Постоји неколико варијанти степеница које се могу одабрати за металне степенице. Ако се не можете консултовати са стручњацима, можете покушати сами ријешити овај проблем, вођени неколико критерија.

Когато изберете да се възада на:

 • Карактеристике дизајна;
 • Услови коришћења;
 • Очекивано оптерећење;
 • Финансијске могућности.

Металне степенице за решетке могу се успешно примењивати и споља и изнутра. Имају својства против клизања, издржавају више напрезања и не одгађају прљавштину и снег. У условима озбиљног залеђивања или загађења уљем, на њих би требало инсталирати додатне антисцале уређаје. Ова врста корака се широко користи као усвакодневном животу и на послу.

Валовити кораци имају повећана својства против клизања због делујућег дела. Често су направљени од различитих типова листова. Употреба ове врсте производа је препоручљива на бродовима, у фабрикама, на палубама за посматрање.

Приликом преузимања металних степеница, размотрите услове рада и утовара на њима

Степенице из профилисаних решетки се инсталирају на местима где се намећу високи безбедносни захтеви. То могу бити и производне и приватне зграде, као и јавна мјеста или образовне институције.

Степенице од чврстог лима изгледају веома елегантно и углавном се користе за обраду степеница у затвореном простору. Имају специјално противклизно премазивање (на пример, прашкасто лакирање). Дебљина метала би требала бити оптимална, тако да током процеса не долази до отклона степеница.

У зависности од дизајнерске одлуке у конструкцији степеница, могу бити кораци који су углавном направљени од истог материјала као и степенице.

Шта је метално степениште са пролазним степеном

Горње степенице су дио степенишног марша који се користи на угловима. Ширина таквих степеница од унутрашње ивице биће мања, а од спољашњег - већа. Овај дизајн се у већој мери користи за уређење ентеријера просторија, јер изгледа веома импресивно.

Металне степенице са степеницама веома украшавају целокупан дизајнсоба

\ т

Поред очигледних предности, могу се издвојити и неки недостаци ове врсте дизајна:

 • Развој пројекта захтијева учешће професионалаца;
 • Потребна је врло прецизна уградња димензија током инсталације.

Вијачне степенице су живописан примјер степеништа са пролазним степеницама.

Који метал се најбоље користи за степенице степеница

Оквир степеништа мора задовољити све сигурносне захтјеве и имати дуг вијек трајања, тако да је израђен од метала високе издржљивости.

За степенице је најбоље користити алуминиј или једну од врста челика

За производство на степеници на метални степеници се може да се користи:

 • алуминијум;
 • поцинковани челик (ГОСТ 14918-80);
 • Нерђајући челик (ГОСТ 5632-72);
 • Нелегирани челици (ГОСТ 380-60).

Алуминијумске степенице су веома лагане и практичне, лако се могу поравнати ако су деформисане. Поцинковани и нерђајући челик нису подложни корозији чак и под утицајем ултраљубичастих зрака и падавина. Конструктивни челик је врло јак, па је његова употреба прикладна за велика оптерећења.

Како направити сопствене степенице (видео)

Приликом одабира металних степеница за степенице, потребно је унапријед размислити о нијансама које се могу појавити током инсталације или рада објекта. Пројекат степеништа треба да буде развијен истовремено са пројектом стамбене зграде, тако да њихов стил има јединствен концепт. Трајање животног века директно зависи од узоркаквалитетан материјал и прибор.

Разне степенице за металне степенице (примери фотографија))