Типке за мултиметар - како одабрати или направити властите руке

Пробијачи су саставни дио свих мултиметара који долазе заједно са мјерним уређајем без обзира на његов модел. Добре сонде раде свој посао дуги низ година. Међутим, деси се да након неколико дана након куповине мултиметра, један или чак оба контакта пропадну због прекида жице, лома врха или пуцања изолације. Да бисте се заштитили од таквих проблема, морате купити квалитетне и поуздане сонде за мултиметар, са добрим жицама и јаким врховима. Многи углавном преферирају да их сами направе. У овом материјалу, говорићемо о варијацијама и карактеристикама ових елемената, као ио томе како да направимо домаће сонде за мултиметар.

универзалне сонде

Ови производи су најједноставнији и најјефтинији. Опремљени су најјефтинијим моделима мултиметара. Каблови ових елемената су изоловани ПВЦ-ом, а утикачи и држачи врхова су од пластике. Од унутрашњости држача до челичне електроде, причвршћена је танка жица. Такви савјети се лако могу одвојити са недовољно прецизним руковањем. Јасно је да овде нема потребе говорити о трајности и високој поузданости.

Различити модели универзалних контаката имају неравномјерне дужине средишњег чепа електроде и потпорног дијела његовог тијела. Они се разликују по дубини садње чепа.

брендирани производи

Мултиметар може имати сонду различитих материјала. Квалитативна и поузданаконтакти се могу разликовати по следећим карактеристикама:

 • Жице за мултиметарске сонде су направљене од материјала високе флексибилности.
 • Увођење власника је флексибилно и херметично. Живео је у њему чврсто и није подложан случајним трзајима.
 • Површина производа близу базе власника не клизи и практично држи прсте за време мерења. Оптимална опција је површина обложена гумом.

На видео примеру таквих производа:

Све наведене особине су силиконске сонде. Ови параметри су због велике популарности таквих производа.

Улаз власника често је од пластике, али у том случају морају имати посебне уторе, у супротном елемент неће имати потребну флексибилност. Практично на свим моделима марке, чепови и електроде су опремљени капицама, које штите елементе од контаминације и минимизирају могућност повреда приликом пробијања.

Ови производи су дизајнирани да узму у обзир искуство коришћења ранијих модела, тако да су различити интуитивни и једноставни за употребу. Жице таквих контаката имају прилично велику чврстоћу и флексибилност, отпорне су на случајне трзаје и не пукну се приликом савијања.

СМД монтажни чепови

Приликом рада са СМД елементима, периодично се захтевају мерења, којима се може руковати само уз помоћ танких сонди повезаних са тестером. Ови производи су опремљени оштрим врховима од игле од месинга или нерђајућег челика.Они су нужно заштићени капицама, што смањује ризик од фрактура електрода или случајних повреда чаробњака.

За стручњаке за монтажу СМД, ови елементи су најпогоднији за употребу. Са оштрим брусилицама могуће је не само пробити изолацију жице, већ и загребати маску за лемљење са жељене површине површине плоче накнадним мјерењима. Иако је дебљина ове игле мала, елемент лако издржи напон од 600 В дуго времена.

За мјерне радове приликом уградње СМД компонената, такођер су предвиђене сонде-пинцете за мултиметар. Они вам омогућавају да измерите потребне детаље ставке и на радној површини и директно на плочи.

У време мерења, компонента је причвршћена хватаљкама, што гарантује квалитет контакта. Ови производи имају прилично кратак кабл, али дуго раде са СМД и нису потребни.

Ако процес мерења захтева максималну тачност, да би се спречио контакт са електродом других делова, најбоље је користити сонде на чијим крајевима су отвори.

Уз њихову помоћ, мерења се могу вршити и на штампаним плочама и за време електричних радова, без страха од случајног изазивања кратког споја.

Наконецхники- "крокодили"

Овај врх је доступан и на данашњем тржишту и веома је тражен. У неким случајевима се углавном налазе оштрим електродама. Величина "крокодила" може бити различита, али у сваком случају мора имати робусну љуску од диелектрикаматеријал

У облику "крокодила", могу се извести везни врхови, који иду као додатни елемент за стандардну сонду. Често, комплет у мултиметру укључује врхове у облику причвршћених "крокодила", који по потреби можете и искључити и причврстити.

Вриједи споменути и сетове који укључују неколико различитих савјета. Када сам почео да радим, сам мајстор бира од њих неопходно и зајебао га као везаност. Таква прилика омогућава да се у великом броју случајева увелике олакша процес мјерења. Тако, на пример, крокодил може да се повеже наизменично на различите делове тестног електричног кола, док су други прикључци слични врховима причвршћени на "масу".

Стручњаци који раде са компонентама налаза, преферирају врхове, направљене у облику квачица и кукица. Коришћењем таквих елемената погодно је извршити рад на мерним плочама, као и да се задрже компоненте закључака током мерења. Ови врхови, као што су игле и крокодили, могу бити укључени у испоруку.

Како правити кућне сонде?

Као што смо већ рекли, многи више воле да не купују нове на прекиду фабричких сонди, већ да их сами раде. Размислите о две популарне варијанте производње које сте сами направили.

Стандардне самопроизведене сонде

Да бисте их направили, биће вам потребне склопиве налив-пера (без шипки) и врхови од стрелице за пикадо.

Поступак је сљедећи:

 • Раставитеналивперо и покушајте да нацртате врхове стрелица.
 • Избором одговарајућих компоненти величине, убаците врхове коцкица у дугмад уместо штапова, претходно их загревајући помоћу гасног горионика.
 • Ставите комад лемљења у ручку, претходно га навлажите киселином за лемљење и загрејте.
 • Оставите кабл тамо.
 • Причекајте хлађење лемљења и причвршћивање елемената сонде.

За додатну фиксацију, жичани врх се може залијепити.

Очигледно, сви уређаји на видеу:

Фини самонаправљени сонде за пробијање изолације

Сада да видимо како можете направити властите руке за танке сонде за мултиметар. Да бисте то урадили, требаће нам оловка која користи лакове и игле за шивење које одговарају дебљини.

Производња танких сонди се врши на следећи начин:

 • Одвојите каблове од игала.
 • Убаците игле у оловке док не стигну до централног дела копче. Тако да када су притиснути, они нису ушли унутра, требали би бити залијепљени у пукотину.
 • Каблови за лемљење каблова.

Препоручљиво је да се растеже скупљање боје на добијеним производима. Када радите са феном за косу, морате бити опрезни, јер проток врућег ваздуха може изазвати деформацију пластике.

Као заштитне елементе можете користити оловке и оловке.

Във пример към производството на иглични пунки за проверка на малите делови:

закључак

Из овог чланка ћете сазнати које су врсте тестера потребне за које типовесу ови производи и које карактеристике њихове употребе. Па, и они који воле да самостално скупљају електричне уређаје и производе, сигурно ће бити заинтересовани за информације о томе како да направе сонде за мултиметар сопственим рукама.