Топли под у гаражи властитим рукама: цртежи, фото и видео упуте корак по корак

Систем подног грејања је одлична опција за стварање угодних температурних услова. Такви блокови могу бити додатни извор гријања, и индивидуални, потпуно загријавање просторије, па чак и цијеле куће. Тренутно се јединице за подно гријање користе за загријавање не само стамбених зграда, већ и других просторија, гдје је потребно потрошити много времена.

На пример, зашто не бисте организовали топли под у гаражи, јер за многе људе ово је друга кућа. У вансезонској и зимској сезони такав систем ће омогућити равномерно загревање просторије и задржати аутомобил нетакнут. И како да направите топли под у гаражи својим рукама, сазнаћете из нашег чланка.

Опције за гријање гараже

Можда питате зашто су топли подови у гаражи уопће потребни? Можда ће особа која нема аутомобил мислити и размишљати, али власници возила ће свакако цијенити систем подног гријања на мјесту гдје се налази њихов "четверогодишњи" жељезни пријатељ.

Дакле, топли под у гаражи, чији су прегледи сасвим другачији, омогућава вам да спречите замрзавање механизма аутомобила. Али свакако сваки возач се труди да проведе време на лансирању аутомобила у хладној сезони. У случају да се гаража користи током цијеле године за поправак аутомобила или других намјена, онда је његова инсталација са скривеним системом гријања изузетно потребна мјера, јер уз помоћ такве инсталације можете уштедјети много новца.на грејање собе.

Топли под у гаражи може се уредити помоћу једне од следећих грејних јединица:

Систем за загревање воде

Најједноставнија опција је подно гријање. Сам грејни елемент је затворен цевовод кроз који циркулише топла вода. За загревање просторија у овом случају користите котао, а цевовод, на коме ће се циркулисати топла вода (извори топлоте), је испуњен цементним вуком. Као правило, као преносник топлоте бирају се метал-пластичне цеви које обезбеђују равномерно загревање и елиминишу губитке топлоте. Можете, наравно, држати у гаражи бакрене или алуминијске цијеви - разликују се по издржљивости и високој топлинској проводљивости. Међутим, цијена цјевовода од таквих материјала неће вас коштати јефтино.

електрично поље

Ова грејна јединица је такође затворена конструкцијом која обезбеђује равномерно загревање пода. Класична опција је кабловска петља која тече из електричне мреже, при чему се електрична енергија претвара у топлоту. Постоји више иновативних модела - филм, инфрацрвено и термомат.

Није довољно осигурати равномјерно гријање гараже, потребно је водити рачуна о његовој квалитативној изолацији. Најслабија карика је гаражна врата - највећа површина за ширење топлоте у овој просторији.

Да би се лакше утврдило који тип грејања треба дати предност, потребно је разумети њихове предности инедостаци

Предности и недостаци водног система

Ова опција ће постати врло популарна врста подног гријања, али да не би била неутемељена, размотрите њихове предности:

 • Уређај такве инсталације коштаће један ред величине јефтиније од инсталације било ког другог скривеног грејача;
 • јединица ради због циркулације топле воде преко цјевовода, што омогућава да се потрошња електричне енергије сведе на минимум;
 • визуелно одсуство грејног елемента;
 • равномерно, постепено загревање читаве површине пода.

Недостаци таквих чворова су:

 • вероватноћа настанка цурења и сложеност њихове локализације;
 • потреба за циркулационом пумпом и котлом.

Такође би било поштено напоменути да такав блок за грејање отежава регулисање температурног режима.

ВИДЕО: Инсталација топлог пода у гаражи

Електрично поље - карактеристике рада

Изградња и уградња овог типа је лакша него код уградње претходне верзије блока за грејање. Истовремено, потрошња електричне енергије за гријање пода се значајно повећава.

Главни типови електричних система за гријање

Предности електричног поља:

 • могућност загревања простора различитих конфигурација и именовања;
 • нема потребе за монтажом цементиране базе;
 • визуелни недостатак извора топлоте;
 • доступност објеката у гаражним просторијамабез употребе посебне опреме;
 • мала вредност укупног дизајна топлотне опреме;
 • Ако постоји проблем, можете лако лоцирати мјесто квара за даљње рјешавање проблема;
 • могућност подешавања и подешавања температурног режима.

Проблем са причвршћивањем бетона је релевантан за конструкцију каблова, када се припремљена основа полаже једноструким или двоструким проводником и пуни се композицијом цемента са пластификаторима.

За гаражу, сама топлинска подна кабловска кабина је најрационалнија опција са високом ефикасношћу и максималном топлотном снагом. Снага филмских ИР поља и термомата можда неће бити довољна за загревање ове просторије.

Једини недостатак електричног система је повећање трошкова - у просјеку, плаћање електричне енергије ће се повећати за 30-70%, у зависности од учесталости укључивања. И опет вас подсећамо на потребу да се гаража изолује изнутра како би се избегли огромни губици топлоте.

Из ових чланака прочитајте: Шта и како загрејати капију гараже изнутра

Редослед рада на припреми површине

Након што је одлучио да направи топлу гаражу властитим рукама, сљедеће препоруке треба поштовати:

 • , изолациони слој за топлотну изолацију се поставља по целој површини просторије, а треба имати на уму да такав материјал мора бити затворен на зидном плафону до висине блока за грејање;
 • неће бити преплављени ако спавате у гаражи такође је парна брана, која је искљученамогућност губитка топлоте;
 • сваки елемент топлотног система је постављен у равномерни слој, без формирања набора и празнина;
 • изолациони отирачи се монтирају преклапањем и фиксирају помоћу грађевинске љепљиве траке.

Ако је ваша гаража опремљена и подрумом, потребно га је загријати и то. Ово се посебно односи на гаражу са подрумом, где се очекује складиштење производа зими.

Најчешће се у подрумима изолује пена од полистирена, која има добре перформансе, отпорност на гљивице и плијесни, као и приступачну цијену у односу на друге материјале идентичне по функционалности.

Степ-би-степ упутства за постављање топлог пода

Како направити топли под у гаражи? Као одговор на ово питање, нудимо вам корак по корак водич:

 1. Формирајте јастук за земљу. Да бисте то учинили, узмите било коју одговарајућу подлогу за те намјене, поставите је уз површину гараже и пажљиво је ожбукајте тако да дебљина слоја буде најмање 30 цм
 2. .
 3. Затим полажемо слој пијеска и само га повлачимо. Дебљина овог слоја треба да буде најмање 10 цм
 4. Изводимо пуњење естриха, који ће захтијевати ојачану мрежицу ​​и цементни малтер.

 1. Чека се да се кошуљица потпуно осуши, а може потрајати око три седмице, све зависи од временских услова на улици.
 2. На суху кошуљицу ставите водоотпорно платно, јер то може бити полиетиленски филм.
 3. Даљеје полагање топлотно-изолационог материјала, који је поново покривен хидроизолацијом.

 1. Сада треба да направите марку где ће монтажна трака бити у будућности.

 1. Полагање монтажне траке на удаљености од 50-100 цм, у зависности од дужине кабла и потребе за равномерним загревањем.

Корак полагања каблова не би требало да прелази 30 цм, у супротном неће бити разлога за такав систем. Забрањено је наношење окрета један на други и омогућавање савијања жица за загревање.

Да би се одредило тачно растојање између завоја, правилно израчунати корак

Монтажна трака вам омогућава да брзо и једноставно причврстите жице паралелно једна другој. Квалитетном фиксацијом се неће померати када сипају кошуљицу и не додирују се.

Грејани кабл се налази само на отвореним површинама - не испод радних станица, а не испод полица или ормара. Ексклузивно на отвореном простору, без било каквог намјештаја и великих предмета.

Проверити уклањање кабла са зидова - не мање од 5 цм

Размак између завоја се креће у кругу од 8-10 цм. Али само ако се користи термоизолација фолије, чији задатак ће бити равномерна расподела топлоте по површини.

 1. Након полагања кабла, уграђен је завртањ термостата. Да би се то урадило, на удаљености од 0,5 метара од површине на зиду, направљен је ход, где је валовита цев О 20 мм постављена тамо где ће бити постављенатоплотни сензор Након тога, након завршетка полагања термостат се може заменити.

 1. Повезивање пода са бакарном жицом која одговара раскрсници. На зиду на удаљености од 30-50 цм поставите термостат, прикључите га на под и термостат, а затим пратите упутства произвођача. Ако је све ишло како треба, вријеме је да попуните под вијком.
 2. Да ли припремате цементни малтер са додатком пластификатора и наносите га на грејни кабл. висина кравате - не више од 5 цм, иначе топлота неће бити довољна да продре.

Надамо се да ће вам савјети за савјете у гаражи помоћи да испуните своје жеље у стварности. Ако схватите да нећете моћи сами да се бавите овим задатком, тада ће вам професионални мајстори помоћи да опремите гаражу унутрашњим системом за грејање.

ВИДЕО: Како изоловати бетонски под у гаражи

Нормал 0 МицрософтИнтернетЕкплорер4