Оно што треба подлогу за топли под

Главни услов за стварање квалитетног топлога пода је да се обезбеди висока топлотна снага. Ово ће сачувати топлоту. Због тога се уградња елемената таквог пода врши уз употребу посебних подлога са слојем који рефлектује топлоту. Полажу се између подножја и система гријања.

Који тип одабрати - питање није једноставно, с обзиром да их произвођачи производе у огромним количинама.

Захтеви за подлогу

Постоји одређени број захтева за материјал из којег се примењује подлога.Он мора поседовати:

 • хидроизолациона својства;
 • отпорност на оштре температурне флуктуације;
 • способност изједначавања малих неједнакости;
 • топлотна изолација;
 • звучна изолација;
 • висок степен рефлексије топлоте;
 • способност да издржи деформације;
 • својства за изолацију паре;
 • еколошки прихватљив;
 • једноставна монтажа;
 • за дуг период рада.

Из тога следи да подлога под топлим подом мора да испуни 2 главне функције: равномерно расподели топлоту површине пода и убрза систем грејања.Избор зависи од следећих фактора:

 • подни монтирани тип (вода, кабл, инфрацрвено, језгро угљеника);
 • положен горњи слој (плочица, линолеум, тепих, паркет и други материјали винилног или полимерног порекла).

Разлика супстрата, постављеног под топлим подом, од других врста подлога, које се заснивају на технологији слагањамора бити њена обавезна компонента, - присуство функције рефлексије топлоте.Стога, добар материјал одозго треба да буде метализиран (фолија). Захваљујући томе, топлота из система се рефлектује и усмерава ка главном спрату. Чува до 95% топлотне енергије. Његова употреба при инсталацији система подног грејања је предуслов.

типови супстрата

Све произведене од различитих произвођача подлога које се користе за постављање система на топлом поду, пре свега, подељене су на материјал који се користи за његову производњу.Може бити следећег порекла:

 • природно;
 • минерал;
 • синтетички.

Материјал предмета природног порекла је плута, јута, лан, филц или иглице.

Подлога од плуте користи се за било коју врсту подних облога која се не мора лијепити.Произведено у листовима и ролнама дебљине (С) = 1,0? 10 мм и израђује се врућим прешањем. За позитивне особине укључују способност да издрже утицај микроорганизама, не подржавају сагоревање, хипоалергенску, еластичност, лакоћу уградње.

Недостатак овог материјала је способност проласка воде , што доприноси стварању кондензације и, као резултат тога, појави гљивице. Адитиви, посебно уведени у композицију, повећавају оперативне особине топлотно изолирајуће подлоге од плуте, али погоршавају квалитет околине.

Предмети из јуте и платна се работат наинсталација топлог пода, чији завршни премаз служи као тепих, линолеум, тј. мекани премаз.Материјал је импрегниран хемијским композицијама за заштиту био и пожара. У трговачкој мрежи долази у ролама С = 1? 3 мм Материјал апсорбује влагу и након сушења не мијења своју величину, али су његова изолацијска својства ниска.

За производњо платнених облога употребљавала се вуна животиња као што су козе и овце.Она импрегнира залихе за биосигурност. Користи се при полагању на меке подне облоге. Испоручује се у ролама С = 1? 10 мм Након влажења смањује се величина, ако се наруши технологија сушења, што се приписује недостатку ове врсте производа.

Црногорична облога је доступна у облику плоча дебљине до 10 мм.То је еколошки материјал и има одличне топлотне и звучне изолације. Налази се на дрвеној подлози.

Пре полагања, црногорични супстрат се чува на собној температури 24 сата. Уградња плоча не захтијева љепило или нокте.

Минерална подлога или још увек има друго име, стаклено влакно је материјал ролне С = 1? 5 мм, од фибергласа. Позитиван фактор је да материјал не подржава сагоревање, не упија воду и влагу, добро се супротставља влази и не производи микроорганизме. Недостаје један - не штеди топлоту.

Подлога за топли синтетички под представља више опција.Од полимера изслој (фолија) или га можда нема. То је материјал у којем не постоји медиј за храњење разних бактерија које им не дозвољавају да се размножавају.

У трговачкој мрежи можете купити производе направљене од сљедећих материјала:

 • полипропилен хлорид.Издато С = 0,2? 10 цм у две верзије: крута и еластична. Због тога што се у случају пожара и корупције штетне компоненте ослобађају, ријетко се користе;
 • полипропиленски шав.Доступно у ролнама и листовима С = 0,2? 2 цм, има еластичност, чврстоћу и одлична својства упијања звука. Односи се на запаљиве материјале. Користи се за уградњу подова инфрацрвеног типа са подним облогама свих материјала;
 • од пјенастог полистирена.Сиромашен материал, наполнен с плином, вклучва в трговската мрежа на листове и роли С = 0,5? 20 цм, без пресовања, екструзије или метода прешања. Не упија воду, али је њена запаљивост ниска, јер се сировинама додају специјалне сировине или се за пјењење користи угљични диоксид. Екструдирана полистиренска пена сматра се најбољим гријачем између подножја и гријаћих елемената било којег типа;
 • полиуретанска пена.Користи се као композиција која се састоји од две компоненте специфичне густине (изнад 70 кг /м3). Он се сипа у базу на месту производње подова. Поседује одлична термоизолациона својства;
 • полипропиленска фолија са фолијом.Топлински изолациони материјал овог типа доступан је у листовима С = 5? 10 цм, има порозну структуру и има поуздана својства да одржава топлину. Главна примена - за уградњу пода воденог типа;
 • лавсан фолија.То је премаз типа филма са метализираном површином. Често се користи заједно са полипропиленом који побољшава топлотну изолацију. Произведена лавсановаиа фолија, која се користи под топлим подом, у ролама различите дебљине;
 • Влакнасте плоче.Састављена од целулозних влакана или дрвета са додатком синтетичких полимера и разних адитива који побољшавају отпорност на пожар, спречавају пропадање, итд. Најчешће се користи код уградње подне фолије.

Подстава испод подног топле воде

За ову врсту система гријања, у основи постоје три кориштене врсте: пјенаста полистиренска пјена с бобинима или ознакама (за олакшавање распореда цијеви), пјенастим полиетиленским и плутаним премазом.Ако су плоче погодне за било коју врсту подне облоге од врха пода, онда су друга два - препоручују се за ламинат и паркет (то произилази из захтјева који се постављају на подлогу - лагана и еластична).

Подстава под инфрацрвеним топлим подом

За такве системе подног грејања користе се полиетилен у роли, лавсан фолија или материјали од пене.Опција је да поставите фолијске фолије на базу, а затим их сложитеплоче од дрвених или магнезитних плоча.

Пјенаста подлога под топлим подом враћа до 7% топлоте, али треба узети у обзир да када се додирне са цементом, слој фолије се сруши. Због тога је боље не користити фолијске производе за ове сврхе.

Облагање под електричним подом

Овдје је избор прилично широк.Пјенасти полиетилен, пјенасти полистирен, комбинација лавсана и полипропилена - ово је далеко од потпуне листе супстрата за ову врсту пола.

Приликом одабира дебљине производа испод подне топлине филма мора се одредити максимално оптерећење, положено на под.

Инсталација подлога за било који систем

Приликом постављања подлога на дно пода (бетон, дрво, плоче преклапања), потребно је поштовати сљедећа правила:

 • да леже на равни, очишћен од прљавштине и сувог темеља;
 • слој који рефлектује топлоту мора бити смјештен на врху, иначе ће топлотна изолација бити ниска;
 • плоче треба монтирати без отвора;
 • производи и фолије ролне треба да се монтирају са љепљивом траком (метализирана);
 • испод пода, електрични кабл преко подлоге мора бити причвршћен вијчаном монтажном траком;
 • у одсуству бобија или ознака на облози је посебна мрежа за монтажу која олакшава уградњу подних цеви.

Најбољи произвођачи

Облога је дуго била саставни дио топлог пода. Многе домаће и стране компаније га производеса родним компонентама. У трговачкој мрежи можете купити универзалне производе за било који систем грејања, као и за одређени инсталирани систем.

Експериментално је већ дуже време утврђено да је под подним грејањем потребно полагати подлоге у облику плоча, под електричним - у облику ролне, под инфрацрвеним - оне и друге, једини услов, не би требало да буду фолијски производи.

Съдържание на нај-добри домаси и странски компании, кои произведу квалитетни токови:

 • Екофол (Русија) - производи квалитетну робу од полиетилена, која има метализирани филм;
 • Изолон и Полиформ (Русија) - производе производе од умреженог полиетилена са ћелијама;
 • Тхермодим (Русија) - производи серију производа која је погодна за монтирање било ког система топлих подова;
 • ДХ-Хилон (Кореажна Кореа) - специализирана за производство на полипропиленските продукти обложени с лавсан с метализирана површина;
 • Седацор (Португалија) - произведе производи из плута.

Видео

Термоизолациона облога игра важну улогу, потребно је узети у обзир избор типа монтажног топлога пода, оптерећења, сам рад треба обавити у складу са технологијом полагања. Само у овом случају квалитет рада ће бити висок, а резултат ће бити дуготрајан.