Индикатор напона на ЛЕД диодама властитим рукама: шеме са описом

ЛЕД диоде се дуго користе у било којој техници због своје ниске потрошње, компактности и високе поузданости као визуелног приказа система. ЛЕД индикатор напона је користан уређај потребан ентузијастима и професионалцима за електричну енергију. Принцип се користи у позадинском осветљењу зидних прекидача и прекидача у мрежним филтерима, индикаторима напона, испитним одвијачима. Сличан уређај се може направити властитим рукама због његове релативне примитивности.

Индикатор напона 220 В

Размотрите прву, најједноставнију верзију ЛЕД индикатора на ЛЕД-у. Користи се у одвијачу да би се пронашла фаза од 220 В. За имплементацију, требаће нам:

  • ЛЕД;
  • отпорник;
  • диода.

ЛЕД (ХЛ) можете изабрати апсолутно све. Карактеристике диоде (ВД) би требале бити приближно: директни напон, с истосмјерном струјом од 10-100 мА - 1-1,1 В. Реверзни напон 30-75 В. Отпорник (Р) мора имати отпор не мањи од 100 охма, али не више од 150 кОхм, иначе ће светлост индикатора сијати. Такав уређај може бити независно изведен у шаркама, чак и без употребе штампане плоче.

Круг примитивног индикатора струје ће изгледати слично, само је потребно користити капацитивни отпор.

Индикатор наизменичног и сталног напона до 600 В

Следећа опција је нешто сложенији систем, због присуства у шеми, поред већ познатих елемената, два транзистора.и капацитети. Али универзалност овог индикатора ће вас угодно изненадити. Доступан је за сигурну проверу присуства напона од 5 до 600 В, како константног тако и наизменичног.

Главни елемент круга индикатора напона је транзистор поља (ВТ2). Граничну вриједност напона, који ће омогућити рад индикатора, биљежи се разлика потенцијала пропуштања, а максимални могући напон одређује пад на цурење одвода. Он служи као стабилизатор струје. Биполарни транзистор (ВТ1) даје повратну информацију да би се одржала задата вредност.

Принцип ЛЕД индикатора је следећи. Када се створи улазна разлика потенцијала, струја ће се појавити у кругу, чија је вредност одређена отпора (Р2) и прелазним напоном базног емитера биполарног транзистора (ВТ1). Да би слаба ЛЕД лампа експлодирала, довољно је струје од 100 μА стабилизације. За то, импеданца (Р2) треба да буде 500-600 охма, ако је напон базног емитера око 0,5 В. Кондензатор (Ц) треба неполарни, капацитет од 0,1 μФ, штити ЛЕД од струје скакања. Отпорник (Р1) је изабран са вредношћу 1 МΩ, он делује као оптерећење за биполарни транзистор (ВТ1). Функције диода (ВД) у случају индикације константног напона су провјера и заштита поларитета. И за проверу наизменичног напона, он игра улогу исправљача, одсецајући негативни полувал. Његов повратни напон не би требало да буде мањи од 600 В. Што се тиче светлеће диоде (ХЛ), изаберите изузетно светло, тако да је приметан њен сјај са минималним струјама.

Индикатор напона аутомобила

Међу подручјима у којима употреба ЛЕД индикатора на ЛЕД има непорециву корист, могуће је разликовати рад акумулатора аутомобила. Да би батерија трајала дуже време, потребно је контролисати напон на његовим терминалима и одржавати га унутар наведених граница.

Предлажемо да обратите пажњу на електричну шему индикатора напона у аутомобилу на РГБ ЛЕД лампици, која ће вам помоћи да разумете како да направите уређај сами. РГБ ЛЕД се разликује од конвенционалног, уз присуство 3 обојена кристала унутар његовог кућишта. Користићемо ово својство како би нам свака боја сигнализирала ниво напона.

Круг се састоји од девет отпорника, три стабилизатора, три биполарна транзистора и један тробојни ЛЕД. Обратите пажњу на то који елементи се препоручују за избор шеме.

  1. Р1 = 1, Р2 = 10, Р3 = 10, Р4 = 2.2, Р5 = 10, Р6 = 47, Р7 = 2.2, Р8 = 100, Р9 = 100 (охм).
  2. ВД1 = 10, ВД2 = 8.2, ВД3 = 5.6 (Б).
  3. ВТ - БЦ847Ц.
  4. ХЛ - ЛЕД РГБ.

Резултат таквог система је следећи. ЛЕД светли:

  • зелено - напон 12-14 В;
  • плава - напон испод 11,5 В;
  • црвена - напон преко 14,4 В.

То је због исправне схеме прикупљања. Помоћу потенциометра (Р4) и стабилизатора (ВД2) поставља се нижа граница напона. Чим разлика потенцијала између терминала батерије постане мања од специфициране вредности - транзистор (ВТ2) се затвара, ВТ3 се отвара, а плави кристал индукује. Ако је напон укљученТерминали су у наведеном опсегу, затим струја пролази кроз отпорнике (Р5, Р9), зенер диоду (ВД3), ЛЕД (ХЛ), наравно, сија зелено, транзистор (ВТ3) је у затвореном стању, а други (ВТ2) - на отвореном. Користећи подешавање променљивог отпорника (Р2), пренапон већи од 14.4В ће се одразити на сјај црвеног ЛЕД-а.

Индикатор напона на двобојном ЛЕД-у

Још једна популарна схема приказа је схема која користи двобојну ЛЕД лампицу за приказ пуњења батерије или сигнализирање укључивања или искључивања лампи у другој просторији. То може бити веома погодно, на пример, ако се прекидач за светло у подруму налази низ степенице (успут, не заборавите да прочитате занимљив чланак о томе како направити ЛЕД позадинско осветљење степеницама). Пре него што сиђете, упалите светло, а индикатор светли црвено, у искљученом стању видите зелени сјај на кључу. У овом случају, не морате ићи у мрачну собу и постоји шанса да се пребаците. Када напустите подрум, знате боју ЛЕД-а, да ли је светло у подруму или не. Истовремено контролишете употребљивост сијалице, јер у случају његовог паљења, црвена ЛЕД лампица неће засветлити. Ево дијаграма индикатора напона на двобојној ЛЕД лампици.

У закључку, може се рећи да су то само главне могуће шеме за коришћење ЛЕД диода за индикацију напона. Сви су они једноставни, па чак и имплементираниаматеур Нису користили скупа интегрисана кола, итд. Препоручујемо вам да за све аматере и професионалце набавите такав уређај за електричаре, тако да никада не угрозе њихово здравље, почну да се поправљају, без провере присуства напона.