Како садити и расти ирисе

Већина људи вјерује да је узгој ириса врло заморан и дуготрајан задатак. Међутим, то није случај. Морате знати само неколико нијанси за његу биљака како би ваш врт био луд за шик здравим цвијећем. Посебност ових биљака је да коријени расту хоризонтално и често излазе на површину дана. С тим у вези, током зиме потребно их је покрити слободном земљом са тресетом како би се избјегло њихово замрзавање, а на прољеће - очистити капут. Приликом слијетања ириса потребно је узети у обзир чињеницу да они "воле" да се крећу, а способни су да превазиђу удаљеност до 5 центиметара за све у години. За раст брадавице ириса, потребни су посебни услови - они праве малу рупу у земљи и сипају песак (клизањем), и дистрибуирају га кореновом систему ириса. Из тог разлога, треба их садити не у широком, већ уз раст лишћа, у облику вентилатора.

Ако направите дубоку рупу, ирис или неће процвасти, или ће уопште умрети. Још једна важна нијанса у бризи је да ириси воле само минерална ђубрива у течном облику.

Како посадити ирисе

Приликом садње ириса потребно је узети у обзир вашу климу. Ако је јесенски период продужен и благ, немојте нужно журити и бацати своје цвијеће. Друга ситуација је ако имате ране мразеве. У овом случају потребно је одмах након цватње пресадити перунике како би се ојачале до зиме. Опћенито, перунике, у смислу слијетања, врло су непретенциозне, могу се посадитибило које доба године (осим зиме). Али морате да трансплантиратеперуникасваке четири године како бисте избегли дегенерацију цвећа.

Како изабрати место за слетање

Идеална парцела за узгој ириса је падина или брда. Овај рељеф ће промовисати одлив воде и заштиту од пропуха. Потребно је ујутро засадити перунике на прилично свијетлим површинама. Ако се одлучите за узгој мочварних или сибирских сорти шаренице, онда је потребно обратно, осигурати максималну влажност тла. Међутим, све врсте ириса као добро оплођене тла, тако да прије садње потребно је додати у тло калијевог фосфата гнојива. Да би се земљиште дезинфиковало, потребно је пре садње третирати фунгицидом, затим хербицидима (од нежељених корова). Стајњак у сваком случају не стане као ђубриво, можете спалити коријење биљке!

Слетање ириса у прољеће

За садњу ириса у датом временском периоду, потребно је имати неко знање. Ако користите материјал за зимску садњу, или сте га купили у продавници, у овом случају је неопходно обрадити биљку са посебним стимулатором раста, за најбољи ефекат (савршено погодан Ецогел или циркон). Морате прегледати ризоме, ако је предуго - за резање, трули подручја - уклоните, и најбоље од свега, да третирате корен са дезинфекцијским средством (држите око 15 минута у раствору мангана).

Правила за садњу ириса у јесенском периоду

Канони садње перуника у јесен ове године се не разликују од садње у пролеће,само је потребно садити их одмах након цветања. Производња слијетања требала би бити у периоду од коловоза до првих бројева листопада, међутим, од ранијег слијетања - већа је вјеројатност да ће постројење преживјети. Да бисте то учинили, потребно је копати ирис, подијелити коријен на годишње везе, изрезати дуге коријене, размажити - резати и дезинфицирати у отопини мангана, а затим стајати на сунцу око 5 сати. Након тога, припремљене биљке се саде у земљу на удаљености од 20-30 цм

.

Главни аспекти бриге за ирисе

Довољно осветљење и наводњавање главни су фактори у бризи о биљци. Потребно је дати ирису максималну количину сунца и топлоте. А са наводњавањем потребно је бити опрезан, поготово у периоду пупања (у овом тренутку потребно је осигурати редовно и добро залијевање). У другим случајевима, заливање треба да се уради када земља близу корена постане сува. Ако говоримо о минерализацији биљке, онда ће то бити довољно да се храни биљка, која је проведена прије садње. Међутим, ако мислите да је цвету потребно више хранљивих материја, онда користите најбоље решење базирано на фосфатно-калијумим ђубривима, везано само за корен (забрањено је оплодити током периода цветања).

пропагација ириса

Због специфичности коријена ириса, веединг треба извршити руком, иначе постоји велика вјероватноћа оштећења корена површине муља. Препоручује се да се ослободите цветних цветова, иначе могу бити узрочници болести биљака.

Шта можеИлли Ирис

софистицираније врстеирисе су чешће изложене разним болестима . И једноставније врсте су подложне болестима, тако да цео животни циклус биљке треба пратити по његовом стању и елиминисати било какве манифестације болести. Ако нађете било коју врсту трулежи - морате хитно уклонити захваћено подручје и дезинфицирати цијелу биљку и коријен - отопину фундазоле. Овај алат се може користити и за превенцију (прије садње), што ће допринијети додатној заштити у будућности, од болести. За превентивне сврхе препоручује се и употреба 1% -тног раствора Бордеаук мешавине.

Како правилно држати ирис

Ириси, брадате врсте, ископани у јесен или купљени у продавници, морају се складиштити у хладном и сувом простору. Остале биљке воле влажну средину. Према томе, идеална варијанта ће бити постављање коријена у земљу вазе, предобрада и обрезивање. А на пролеће треба да посадите корен са земљом у вашој башти.

Видео: