Како изоловати подлогу екструдираним полистиреном?

Фондација - основа сваког дома, без ње нико не прави прави дом. Компетентно пројектован и конструисан темељ - један од обавезних услова стабилности и трајности читаве зграде.

Чак и ова поуздана подршка је угрожена опасностима - подземне воде и замрзавање тла у зимском периоду, што узрокује да се ваш дом почне срушити, а након тога ризикује колапс и све остало. Изолација темеља са пенастим полистиреном ће ефикасно решити овај проблем и обезбедити дом за много година живота.

Многи стручњаци имају најбољи материјал за изолацију темеља, као и подрум и читав сокл, који се назива екструдирана полистиренска пјена - јака, отпорна на влагу и има минималну топлотну проводљивост.Захваљујући њему, дизајн ће бити поуздано заштићен од влаге и мраза, а топлота ће дуже остати у кући.

Шта је екструдирана полистиренска пена?

Нису сви јасно разумели да је то заправо пена од стиропора. Уопштено, то није ништа друго до обична и добро позната све позната пена, која се користи у свакодневној пракси, углавном за паковање ломљивих предмета. То је издржљив, лаган, топлотни, биоразградив и готово нерастворљив материјал који се добија пуњењем гасним стиренским гранулама и њиховим накнадним загревањем.

На температурним утицајима грануле се "надувају" све док не узму сву количину која им је на располагању и не међусобно се синтерирају.

Екструдирани или екструдирани полистиренИма посебну технологију производње. За обичну пенасту пластику пелете од полистирена се једноставно загревају воденом паром, док се за добијање ЕППС-а примењују неколико процеса: грануле се мешају и загревају, уводи се пењење, након чега се екструдирају под високим притиском, тј.

Ова технологија осигурава већу униформност, а тиме и већу чврстоћу ЕППС-а у односу на пјену.

За и против ЕППС-а

Изолација од пјенастог полистирена на нижем нивоу зграде поуздано се надмеће са конвенционалнијом минералном вуном. Ово последње губи своју ефикасност када је мокро, па је коришћење под земљом неприкладно. Полистирен од пене за цео месец директног контакта са водом (на пример, са подземном водом, активира се у пролеће) ће апсорбовати мање од 1% укупне запремине. Осим тога, овај материјал се не распада, није изложен хемијским утицајима и може издржати хиљаду смрзавања, које се не деформишу и не губе своја својства.

Главни позитивни квалитет експандираног пјенастог полистирена, који је изузетно важан за топлинску изолацију темеља - ниска топлинска проводљивост, - је због своје јединствене затворене порозне структуре. Пјенасти полистирен је у суштини гомила затворених ћелија испуњених плином. Заједно они формирају неку врсту ваздушног јастука, који не ослобађа топлоту изнутра и не дозвољава спољашње хладноће. То јест, ЕПСПС савршено задовољава захтјеве које мора задовољити квалитативни гријач.

ГустинаПјенасти полистирен значајно премашује "плафон" потребан за загријавање подрума и базе (до 35 килограма по кубном метру).

Коначно, јасне предности за потрошаче су:

 • мала тежина материјала;
 • лакоћа сечења;
 • лакоћа уградње, која се осигурава повезивањем трња и жљебова дуж ивица плоча;
 • слиједи из претходног одломка савршена монтажа плоча, тако да хладноћа неће продријети између њих.

У пјенастом полистирену постоје и негативне стране.Главна од њих је запаљивост материјала. Суочавање са овим проблемом помоћи ће да се ријеши заштита складишта.

Када и којим редом да се исцели?

Изолација темеља од екструдираног пјенастог полистирена врши се и током процеса изградње и када је зграда спремна. Не морате бити професионалац да све урадите сами - методе обраде ЕПСПС-а не захтијевају посједовање посебних вјештина.

Изолација подрума захтева стриктно поштовање одређеног налога:

 • припрема фондације;
 • постављање хидроизолационог материјала;
 • постављање гријача;
 • постављање заштитног слоја;
 • завршавање поклопца;
 • пуњење рова;
 • постављање пећнице.

Припрема и хидроизолација

Припремни процес има своје нијансе за сваку врсту фондације. "Траку" стандардне дубине треба ручно копати ширином рова до једног метра и до дубине замрзавања. Техника се у овом случају не користи случајно"Повриједити" темељ. Површина се чисти и нивелише - жљебови се гњече, а пукотине прекрију цементом.

хидроизолација

Затим ставите хидроизолациони слој: битуменски мастикс помоћу ваљка или течне гуме - из пиштоља за прскање. Важно је да се материјал за хидроизолацију наноси у континуираном слоју и да не садржи органске раствараче, што има погубан ефекат на ЕППС.

Још учинковитија заштита темељне траке ће осигурати комбинацију битумена и материјала ролне.Рубероид, стаклена влакна, итд. постављени на мастикс у загрејаном стању са фластером до 150 мм, спојеви су уграђени са битуменом. Слично томе, могуће је изоловати од влаге и плоче.

Ако је темељ на пилотима

За темељну заштиту од подземних вода потребна је комбинација хидроизолационог састава и система за одводњавање.Дренажа се монтира у следећем редоследу:

 • ископ плитког рова;
 • дно рова је испуњено шутом;
 • геотекстил се поставља на врх дробљеног камена;
 • цеви за тапкање воде се слагају са нагиба куће;
 • на врху цеви - још један слој геотекстила;
 • ставите горњи слој дробљеног камена.

инсталација ЕПСПС-а

Када се хидроизолација заврши, а битумен се потпуно охлади, изолација темеља пјеном полистирена прелази у главну позорницу. Дебљина грејача одређује се у складу са параметрима темеља и климатским карактеристикама региона. На пример, ако је зима на подручју вашег пребивалишта јака и дуга, топлотна изолација ће битиМудро је ставити у два слоја, сваки по пет центиметара.

Плоче од пјенастог полистирена се израђују и ребрасте и глатке. Први су најпогоднији за оптималну адхезију. Али ако сте и даље куповали глатке плоче, непосредно пре уградње, обрадите их игличастим ваљком.

Како поправити?

Причвршћивање пјенастог полистирена испод нивоа тла захтијева употребу посебног љепила које не садржи органске раствараче. Наноси се на гријач с точкастим размазима у угловима и средишту листа. Затим лист грејача треба пажљиво притиснути до темеља и држати га за лепљење.

Фиксирање изолације у подруму помоћу типли није ни у ком случају могуће, јер ће оштетити водоотпорни слој. Изнад земље, исти листови су причвршћени за зид ноктима три дана након инсталације, када је љепило коначно пресушило. На сваком листу има око пет типала, који су зачепљени у рупе, бушени кроз топлотно-изолациони материјал.

Како ставити?

Сложите листове ЕППС-ова из угла куће, провјеравајући исправност инсталације користећи ниво. На угловима ће материјал бити боље постављен у два слоја, уз одбитак по метру на свакој страни угла. Плоче се монтирају једна са другом помоћу спојног система око ивица. Ако постоје пукотине између плоча, оне се полажу са пјенастим полиуретанским бртвилом.

заштита топлотне изолације

Изолација мора бити заштићена од глодара и непредвиђених кретања тла. Постоје два главнатехнологије заштите: коришћење геотекстила и кровних материјала или ојачане стаклене мреже. Трошкови лепљења на које се причвршћује мрежа је веома значајно, па је уместо тога дозвољено нанети цементни малтер.

пуњење рова

Откоп ископан по ободу куће, након завршетка радова на изолацији, треба бити покривен само када су сви материјали суви, укључујући и облагање приземља.

Овај процес се одвија у неколико фаза:

 • дно рова је испуњено слојем песка дебљине до 150 мм;
 • песак треба да буде навлажен, спљоштен и добро подигнут;
 • изнад слоја пијеска лежао је глине или шљунак, дебљина слоја - од 200 до 300 мм;
 • ископана земља се сипа преко шљунка и пажљиво се скупља;
 • не би требало да буде потпуно закопано, до нивоа тла треба да остану око 300 мм за печење.

уградња пећи

Изолација темеља не може се сматрати завршеном без дефинитивне изолације базе и распореда одводњавања. Потоња је уска стаза која се протеже дуж периметра зграде, бетонирана или прекривена асфалтом. Његова ширина варира у зависности од уклањања крова, минимум је 600 мм.Нагибна површина штити подлогу од кише и токова растопљене воде.Осим тога, љуштење загријава тло дуж куће, што је посебно важно за подручја са хладном климом.

изолациона изолација

У леденим зимским и глиновитим земљиштима, склоним неравномерном смрзавању, за додатно загревање је корисноДовршити дизајн екструзије екструдиране полистиренске пјене. Чврстоћа и еластичност овог материјала у потпуности одговара функцијама постављеним на фурниру.

редослед рада

Приликом уградње пећи потребно је прво прелити пијесак у заостали јарак дебљине од приближно 100 мм, како би се истресао и ставио у рубероид.На крову кровне конструкције налази се оплата од дрвених греда, у којој је гријач чврсто постављен.Затим долази слој хидроизолационог филма (у овом случају је дозвољено користити полиетилен), слој фибергласа и, коначно, бетон или асфалт.

Нијансе изолације у различитим типовима темеља

У случају поплочане подлоге која се користи на слабој подлози, изолација поклопца је могућа само током процеса изградње.

Възможността на инсталациата се следва съсо:

 • листови топлотноизолационог материјала причвршћују се на темељ на љепило у табли за играње;
 • полиетиленска фолија се поставља (поклопац мора бити 150 мм), спојеви се причвршћују посебном љепљивом траком;
 • је монтиран армирани метални оквир;
 • је испуњен бетонском кошуљицом.

Код изолације темељних палета посебно монтиран вањски дрвени оквир прекривен је полистиренском изолацијом оловком дебљине не мање од пет центиметара. Плоче су причвршћене типлама, спојеви су додатно ојачани бртвилом. Изглед дизајна није баш естетски, па укључује завршну обраду са декоративним корицама.

закључак

Висококвалитетна топлотна изолација темеља, посебно у подручјима с неповољним климатским увјетима, честим падавинама, великим количинама подземних вода и нестабилним тлом, требала би бити једна од првих брига власника куће. Исправно одабрани материјали и уредно изведена инсталација изолације темеља неће вам само помоћи да уштедите новац на гријању куће, већ и да значајно повећају "рок трајања" вашег дома.