Арматура за бетонску подну подлогу: фото, видео

Бетонски и цементно-песковити затварачи заслужено се сматрају једним од најтрајнијих и најтрајнијих премаза. Уз сва правила технологије излијевања, више од једне деценије не осјећају потребу за поправком. Али такви премази имају један минус: снага њиховог растезања је веома ниска. То значи да се приликом истезања оптерећења могу брзо разбити. Да би се спријечило настајање пукотина скупљања и деформација, потребно је извести армирање помоћу посебних елемената за ојачање.

Када без арматуре естриха не може?

Затезање арматурних елемената може лако да издржи било какво оптерећење при савијању и истезању. Уз помоћ арматуре постижу се следећи резултати:

 • заштита од стварања пукотина током сушења и током рада (под вибрацијама и притисцима разних врста);
 • фиксирање завртња у почетним геометријским величинама;
 • повећава чврстоћу естриха;
 • спречавање слијегања тла.

У основи армирање вијка је опционо, али постоји неколико случајева када је једноставно потребно:

 • кошуљице дебљине веће од 5 цм;
 • ојачавање на местима високог оптерећења;
 • приликом постављања пливајућег пода.

Које елементе може учврстити причвршћивач?

Постоји неколико врста материјала који се могу користити за ојачање:

 1. Мреже од метала (често се користе за јачање путева). Овај материјал - један од најтрајнијих и поуздан, који задржава облик вијак било дебљине, чак итехничке просторије.
 2. Полимерне и пластичне мреже. Овај материјал има мању чврстоћу од претходне, али је за армирање пода у кући и становима прилично погодан.
 3. Фибергласс мрежа. Има мању отпорност на оптерећења, али за стамбене зграде - једна од најбољих опција.
 4. Влакна која се састоје од полипропилена, метала, стакла или базалта. Ова влакна једноставно ометају раствор. Замјењујући праву арматурну мрежу, овај материјал није на снази, али даје могућност савршеног сушења естриха без стварања микрокраца и замјетног скупљања.

Мреже од метала

Метална арматурна мрежа за бетонске подове направљена је од челичне жице, пречника 2,5 до 6 мм. Величина ћелија варира од 5 до 20 цм, али треба узети у обзир да смањење величине ћелија повећава снагу арматуре. На тржишту постоје мреже у ролнама и листовима. Ролне су погодније у транспорту, али можете купити само решетке од танке жице. Мреже од дебље жице продају се само у плахтама.

Метална мрежа има многе предности :

 • има високе индексе јачине пукнућа;
 • равномерно распоређује терет, повећавајући капацитет оптерећења;
 • равнодушни према мразу, топлотним и температурним колебањима;
 • служи деценијама.

Ојачање естриха пода решетком од металаврши се следећим редоследом :

 1. Прво очистите црну површину пода, положите пронађене пукотине и наставите до прајмера.
 2. атприпремљена подлога поставља слој хидро- или звучне изолације.
 3. Затим одредите висину естриха, користећи хидро-ниво. На свим зидовима чине трагови који чине идеалну раван.
 4. Сада почните да монтирате мрежу. Требало би да буде у доњој трећини укупне дебљине естриха. Да би се мрежа мало подигла, она се поставља на пластичне подлоге или на комаде сухозида. Слагање чини преклапање.
 5. На постављену мрежу строго на нивоу на удаљености од 1 м поставите сигналне светиљке, причвршћујући их раствором или вијцима.
 6. Након тога, решење почиње да се попуњава и изједначава.
 7. Након сушења, водилице се могу уклонити и оставити празнину са раствором.

Ако се кошуљица врло брзо суши, обилно се посипа водом, иначе се могу формирати мале пукотине.

Пластичне мреже

Пластична мрежа за ојачање естриха разликује се по лакоћи и еластичности, без проблема се растеже и не подлеже деформацијама. Приликом скупљања зграде, ова својства ће помоћи да се естрих потпуно одржи. Пластична мрежа се продаје у ролнама, које мало теже и не доносе неугодности током транспорта.

Предности полимерне мреже :

 • отпорност на различите хемијске утицаје;
 • не омета употребу комуникацијских средстава;
 • чврстоћа, еластичност и геометријска стабилност;
 • демократска вредност;
 • једноставност инсталације.

Фибергласс Неттинг

Мрежа од фибергласа за својекарактеристике су сличне аналогној пластици. Лаган је, отпоран на температурне осцилације, не ствара оптерећење преклапања, лако се транспортује и добро функционише са својим функцијама. При куповини потребно је обратити пажњу на чињеницу да ли је материјал импрегниран посебним полимерним композицијама. Отворена стаклена влакна под утјецајем алкалног медија могу се брзо срушити. Од недостатака - мала отпорност на паљење (опекотине већ на 200 степени).

Фибер

Добро влакно штити естрих од појаве пукотина скупљања, ојачава га, повећава отпорност на хабање. Материјал је индиферентан према температурним колебањима и утицају воде. Влакна се могу комбиновати са конвенционалном арматурном мрежом.

Процес слагања вијка са влакном разликује се од претходних метода:

 1. У суве састојке раствора додаје се смеша растављених влакана.
 2. Сува маса се меша у мешалици за бетон.
 3. Затим додајте воду у смешу и припремите обичан раствор.
 4. На припремљену површину се сипа готова отопина.

Општи савети

Да би се добила чврста и чврста основа за подне облоге, потребно је пажљиво пратити сва упутства. Јачање пода на тлу - сложен процес. Пре него што почнете да монтирате елементе за ојачање и сипате кошуљицу, морате припремити површину. Земљиште треба бити добро затворено. Обавезно квалитетно одводњавање подсхипка. У почетку, под је у равни са песком, шљунком или експандираном глином, а затим се наноси слој хидроизолације. Ако разбијештехнологија уређења таквог секса, без појачања неће помоћи.

Ојачање пода. Видео