Како правилно лемити ЛЕД траку?

Најчешће, приликом уградње ЛЕД траке, потребно га је резати на неколико мањих делова, а затим ове делове заварити жицама. Међутим, није све од лемилица на "вама", тако да постоје проблеми везани за исправно лемљење. Срећом, овај процес је прилично једноставан и не захтијева посебна знања и вјештине. О томе како лемити ЛЕД траку и шта јој је потребно, рећи ће овај чланак.

Шта и где пронаћи?

Било која ЛЕД трака састоји се од група које су паралелно укључене у диоде које емитују светлост. Трака се стриктно сече на одређеним местима између ових група. Типично, места могућих резова су означена цртицом или иконом шкаре.

Одређена дужином сегмента, једна од његових страна бира контактне подлоге на које ће жице бити лемљене. Контакти у облику штампаних проводника налазе се са обе стране линије реза, имају округли облик и натпис: у једнобојним производима - "+" и "-", у шареним - "Р", "Г", "Б", "-". Прије почетка лемљења контакте треба очистити мало прије појаве сјаја.

Ако се на ЛЕД траку наноси заштитни слој од силикона (ИП67-ИП68), уклања се канцеларијским ножем за приступ контактима за лемљење.

Шта је потребно за лемљење?

Прије почетка било којег посла, морате унапријед припремити све што вам је потребно. Тако једноставан процес као што је лемљење ЛЕД траке није изузетак. Следећи алати су потребни за почетак:

  1. Лемилица сафини капацитет убода од 25-40 В или лемна станица.
  2. клешта или клијешта.
  3. Шкаре ако трака још није одрезана.
  4. Универзални држач за монтажу (познатији као Трећа рука). Потребно је да стегнете ЛЕД траку током ожичења. Ово је професионални алат, далеко од свих доступних. Може се замијенити било којим потопним оптерећењем које може сигурно држати ЛЕД траку за вријеме лемљења.
  5. Очистите алат.

При чишћењу жица ножем или скалпелом на жилама, чворови могу остати, што их чини крхким и ломљивим. Стога се препоручује употреба специјалног алата за чишћење - Стрип.

Од потрошног материјала нужно је потребно лемити и лемити. Легуре са тачком топљења до 300 ° Ц су погодне за лемљење, а најпогодније за употребу оловно-калајних легура у облику жице. Флук тип није од фундаменталног значаја.

Треба напоменути да ако се лемљење користи активним флуксом, потребно је унапријед припремити алкохол и мали комад тканине или памука.Активни флукси дуго реагују са металима након лемљења, тако да се вишак флукса мора уклонити.

За поуздану изолацију контаката потребна је стезна цев (која се назива и термопар) пречника од око 10 мм, упаљач или шибице.

Жице су погодне само за вишеструки бакарни пресек 0,5-0,75 мм 2. Њихова дужина мора бити унапред измерена, са залихом од 10 цм

претходни рад

Пре лемљења ЛЕД траке, потребно је да обавите мало претходног рада. Ово се односи на припрему лемилице. За лемљење високог квалитета, врх за лемљење треба унапријед очистити од пећи и очистити од изгорјелог слоја. Затим се лемилица мора загријати до радне температуре и добити жаока.

Тајна доброг лемљења је на врху лемилице - увијек цури, то јест, на њој увијек постоји танак слој лемљења.

Квалитет лемљења два проводника је у великој мери одређен правилним припремним радовима, наиме лудирањем. За оне који ретко држе лемилицу у руци или са њим на "вама" препоручује се напорно радити на непотребним жицама, како се не би покварила ЛЕД трака.

процес лемљења

На жицама изабране дужине, на једној страни, уклоните изолацију, приближно 5 мм, и лагано огребите бакрене жиле да бисте уклонили оксидни филм. Онда клешта лагано увијају вене између њих да би избегли њихов сноп током љуштења и лемљења.Припремљене поруке се урањају у флукс или се наслањају на комад колофонијума. Загрејани и прогутани врх за лемљење причвршћује комад калаја (може бити опскрбљен) и наноси се на огољене жице за 3-5 секунди. За бољу интеракцију, жица се полако окреће, истовремено притискањем жаока и колофонија. После очвршћавања, коси поклопац се скраћује на дужину од око 3 мм.Контактирајте ЛЕД траку како следи. Врх лемилице хвата малу кап лака, на тренутак га уронитиколофониј и пар секунди лелонити на један од контактних јастучића. Као резултат, хемисфера са лемом треба да се формира на месту бакарног пентагона.Када су сви делови Залужје повезани, време је да се завари ЛЕД трака са електричним жицама. Ради лакшег снабдијевања, фиксира се оптерећењем до стола или уграђује у универзални монтажни држач. Нажалост, лемљење оставља минималну количину коситра, урања га у флукс и неколико секунди лежи на површинама које прскају. Луденски део жице треба да нестане у хемисфери лема. Операција се понавља са другим проводницима.

За поуздан контакт постоји довољно лема који је примењен у процесу ламинације. Само на овај начин могуће је избјећи непотребне приљеве и затварање контактних плоча између њих.

Ако добро загрејано лемило не може правилно лемити жицу на ЛЕД траку 3-4 секунде, онда треба напустити лемилицу која се користи. Ватросталне калајне легуре нису погодне за употребу са танким проводницима који су залијепљени на флексибилну траку. Током продуженог контакта долази до прегревања и одвајања контактне плоче.

Завршна фаза се састоји од провере поузданости рада и изоловања лемљених жица са ЛЕД траком уз помоћ стезне цеви. Лемљење се провјерава визуално, а затим спајањем напајања на ЛЕД траку. Ако је све у реду, контактне плоче се чисте од вишка флукса користећи крпу или памучну крпу намочену у алкохол(ако користите неутрални флукс, ова ставка се може прескочити). Контакти се могу изоловати помоћу стезне цеви. За то се наноси на место лепљења и равномерно се загрева са свих страна.