Како лемити ЛЕД траку: савет од професионалца

Код инсталирања ЛЕД траке често постоји потреба за спајањем дијелова између њих или жица напајања. Постоји неколико основних начина: конектор, лемљење. Овај други приступ захтијева више времена и вјештине лемљења, али се сматра најпоузданијем. Пошто сви нису у стању да леме и на први поглед наиђу на ово, у овом чланку ћемо детаљно испитати како лемити ЛЕД траку, који материјали су потребни, које лемило је боље користити и многе друге важне проблеме лемљења.

Шта вам је потребно за лемљење

Непосредно пре лемљења потребно је да се снабдете са свим потребним материјалима и алатима. Најважнија ствар је обично лемилица. Пре него што изаберете лемило за ЛЕД траку, веома је важно да му приступите. Превише слаб - неће дозволити квалитет лемљења контаката. Превише моћан, напротив, топи их.

Идеална опција - лемна станица. Омогућава вам да подесите температуру лемљења, да подигнете жаок жељеног пречника. Ако имате сличну станицу, онда је добро. Посебно се не исплати купити за овај задатак, као што је могуће са уобичајеним лемилицом.


Изглед лемне станице са сушилом за косу

Оптимална снага се креће од 20-40 В. Ово је довољно за квалитетно повезивање делова.

Било који растварач који се налази у вашим залихама користи се као лем. Можете користити и пар: розин, лим. У томе нема ограничења.

Веома је погодно користити универзалниДржач за монтажу - трећа рука. Гадгет је веома користан у лемљењу. Омогућава вам да закључате ЛЕД траку и мирно га лемите са свиме што вам је потребно. Али, ако у кући нема таквог уређаја, не треба да очајавате, можете без њега, али морате мало да бринете.

Направите листу онога што нам је потребно:

 1. Лемилица 20-40 В или лемна станица.
 2. Стуфф.
 3. Универзални монтажни носач (ако је доступан).
 4. Клешта.
 5. Маказе.
 6. Нож (за скидање контаката).
 7. Изолатор (за изолацију контаката након лемљења) или топлотно скупљање (стезна цев) пречника 10 мм.
 8. Бакарне жице попречног пресјека 0,5-0,75 мм, вишежилне (потреба за прикључком).

припремити лемило

Лемилица у нашем послу је главни алат. Резултат адхезије зависи од квалитета његове израде и припреме. Пре него што почнете, препоручујем да очистите убод лемилице из мерача уз помоћ префила. Будите сигурни да се загрејете на радну температуру и да добијете убод.

Немојте прегрејавати лемило. За време рада потребно је одвојити од напајања 5 минута, сваких 15-20 минута рада.

Где на месту лемљења

ЛЕД трака се састоји од флексибилне плоче у облику траке, група ЛЕД и проводника који повезују ове групе. Из тога следи да се може поделити на делове само на местима пристајања. Ова места су обележена посебном линијом и симболом маказе, у којима се ЛЕД трака реже на комаде.

Глатке у резаним "маказама"

Резање или спајање ЛЕД траке са конектором (без лемљења), исечене у "маказе", неће бити тешко. Да бисте то урадили, довољно је да следите једноставан алгоритам:

 1. Очистите контактне јастуке (проводнике) лемљењем ножем и обманите ЛЕД траком.
 2. Ако је лемљење две траке завршено, онда очистите контакте другом. Ако се лемљење врши на напојну јединицу уз помоћ жица, оне се морају темељито очистити и обмањати.
 3. Користећи лемилицу мале снаге 20-40 В, нанесите лем на прикључне делове.
 4. Гурните спојне делове заједно жицом или траком. За почетнике препоручујем други приступ - једноставно и поуздано!
 5. Проверите квалитет лемљења (као што је наведено у чланку испод)
 6. Изоловати изолационом траком и топлотно стезати.


Трећа рука у акцији

За референцу треба навести, у зависности од типа ЛЕД траке, да има различит број и назив проводника. РГБ трака у боји: "Р", "Г", "Б", "+". Једна боја: "+", "-".

Растојање заједно вам је потребно само исто име, на пример плус плус, Р до Р!

Глади на погрешном месту реза

Шта да се уради ако се сечење врши другдје? Трака не излази да би се повезала помоћу конектора, али и бацити је не вреди помоћи у овом случају ће доћи ратион. Хајде да смислимо како да омотамо ЛЕД траку у овом случају.

 1. Обришите траке саме ЛЕД тракетако да можете да видите трагове контаката који се налазе унутар ЛЕД траке.
 2. Очистите други део траке.
 3. Помоћу лемилице и лемљења нанесите мрљу на контактне траке обе траке трака.
 4. Овде постоје две опције. Гурните ЛЕД траке заједно са деловима жице или једноставно везати једна другу. Први начин је лакши - препоручујем га почетницима.
 5. Проверите квалитет лемљења.
 6. Изоловати контактне плоче са траком за стезање или изолацију.

Пример изолационе изолације

На крају рада проверите квалитет лемљења ЛЕД траке. Да би се то урадило, потребно је померити жице, повући повезана места да се сломе са мало напора. Ако ово место приањања није деформисано, онда сте све урадили како треба.

Да би се објединили подаци препоручујемо да погледате занимљив видео запис, чији аутор показује у примјеру све што смо рекли. Занимљив тренутак је приказан са 5 минутним видео снимком - крупним планирањем.

Сумирајући, закључујемо да је лемљење ЛЕД траке једноставан процес који не захтева никакве скупе алате и озбиљне вештине. За људе који су способни за лемљење, овај процес уопште не поставља питања, али за оне који држе лемилицу по први пут у својим рукама, нешто ће се научити. Желимо успех у овом не лукавом и занимљивом процесу. Ако имате било каквих питања, напишите у коментарима, ми ћемо одговорити.