Типови керамичких (акумулаторских, ватросталних) плочица за пећи и камине

Завршна обрада керамичких монотоних површина ради побољшања карактеристика темеља користи се већ неколико стољећа, тако да је плочица за облагање пећи - материјал такођер далеко од новог. Али данашњи асортиман керамичких плочица домаћих и страних произвођача је толико широк да је приликом куповине овог материјала лако направити грешку одабиром керамике која није дизајнирана за руковање базама са високом радном температуром.

Стога, детаљније размотрити врсте керамике, које се класификују као "плочице за пећи и камине".

Захтеви за керамику за третман грејних јединица

На основу радних услова, керамичке плочице за облагање пећи и камина треба да имају следеће карактеристике:

 • термичка стабилност - од 1000 ° Ц (одређивање захтева, одређено према месту примене);
 • еколошки прихватљиво - одсуство штетних емисија у хладном и загрејаном стању;
 • чврстоћа - способност да се издржи широко распрострањен механички стрес (удар, притисак);
 • прихватљив коефицијент топлотног ширења - до 7к10-6 ° С-1 (7 хиљадити део милиметра по метру дужине плочице са повећањем његове температуре за 1 степен), односно са порастом температуре од 100 степени, експанзија не би требало да пређе 0,7 /м;
 • оптимална топлотна проводљивост - 1,2 - 1,5 В /(м ° Ц), мања вредност ће погоршати топлотну снагу, више - повећати вероватноћу опекотина у контакту са површином;
 • отпорност на кућне хемикалије - очување сопственихсвојства и естетика у свакодневној њези;
 • ниска апсорпција воде - до 3%, што одређује отпорност на мраз и горњу чврстоћу;
 • естетика - да би се осигурало да потражња за материјалом мора имати прилично висок ниво умјетничких перформанси.

Недоследност керамике која је окренута према једном од наведених захтева резултираће, у најмању руку, губитком естетске обраде пећи и, максимално, уништавањем облоге након краткотрајне експлоатације.

Типови погодни за обраду керамичких пећи

Упркос чињеници да су само термоизолационе керамике намењене за облагање гријањем на опеку, распон таквог материјала је прилично широк. Топлотно отпорне врсте керамичких плочица разликују се по степену усклађености са условима рада, класи декоративних перформанси, трајности и, сходно томе, цени. Размотримо плочице, прикладне за руске пећи и камине, како би се смањио трошак материјала.

плочица

Традиционална алтернатива за печење кречних пећи током неколико векова била је прерада плочица - префабрикованих керамичких елемената у облику кутија. Таква облога је створила слој ваздуха између тела гријача и вањске декоративне љуске, што је учинило површинску температуру сигурном и искључило могућност опекотина.

Производња плочица и жигосање су сложене операције, али квалитативни резултат је толико импресиван са ефикасношћу гријања и естетике да је овотип обраде је најскупљи у наше време. Свака керамичка пећ је уметничко дело, чији се трошак мери у стотинама хиљада рубаља, а фазе такве обраде су тешке за аматерске перформансе.


Дакле, ова технологија суочавања уређаја за гријање, упркос изузетној атрактивности, још увијек није распрострањена међу власницима приватних кућа.

Природни камен

Од материалов природнега порекла се печи користе:

 • мермер;
 • гранит;
 • кречњак;
 • шкриљац;
 • буте.

Сви наведени материјали су високе густине и еколошки прихватљиви.

Да би се користио природни камен за облагање, материјал је пиљен или убоден на елементима одређеног формата и геометрије. Предња страна може бити полирана или имати необрађену текстуру.

Трошкови обраде природног камена, са изузетком чизме, су прилично високи, али камини, међутим, чак и зачепљују полудраго камење:

 • оникс;
 • јаспер;
 • малахит;
 • родонит;
 • талмагнесит.

На примјеру кориштења кабине, може се видјети да се високо-умјетнички третман уређаја за гријање може обавити не само од скупих врста камена, већ је и ризик од материјалне штете минималан - његова чврстоћа је врло висока, а замјена фрагмента другим не захтијева никакве трошкове.

керамички гранит

Овај материјал, у снази често надилази природни камен, има друго име - Гресс.

Керамагранит се производи методом синтеровања при високој температури пресовања мрвице од бијеле глине, фелдспара, кварцног пијеска и боје. Карактеристике чврстоће материјала омогућавају чак и обраду пода дебљине 6 мм.

Гресс има висок коефицијент топлотне проводљивости, због своје густине. Да би се смањила температура спољне површине пећи, плочица керамичког гранита се поставља не само на топлотно отпорно лепљиво решење, већ и на оквирну методу, распоређујући размак између облога базе и завршне обраде.

Недостаци Грисса су сложеност обраде (сечење, бушење) и ограничена боја материјала, јер висока температура производње смањује сјајност боја.

клинкер

Клинкерна керамика, укључујући и њен клинкер клинкер има много векова примене. Материјал се израђује екструзијом високо пластичне глине од шкриљца, након чега слиједи продужено стврдњавање на температури од 1300 ступњева. Пластификатори и боје у производњи клинкера се не користе, па је ова плочица природне боје - више од 100 нијанси смеђе.


Постоје двије врсте клинкер плочица - глазиране и без глазуре. Могу се користити обе врсте плочица - најмањи пукотине у глазури, које се на крају испољавају цикличним температурним колебањима, не кваре естетику материјала.

Упркос релативнониска топлотна проводљивост (0,45-0,6 В /м ° Ц) и апсорпција воде до 6% при брзини до 3%, употреба клинкера за третман пећи, камина, димњака је широко распрострањена због издржљивости и естетике овог материјала, али и начина склапања полагања по овим основама није примјењиво - користити само уградњу мјешавина отпорних на топлину.

Теракота

Као облагање плочице за украс пећ се користи и за керамику од теракоте - материјал за облагање из изгореле каолинске глине. Теракота има умјетнички дизајнирану предњу површину и израђена је дебљине 6 мм.

Начин спаљивања теракота је подељен на следеће типове:

 • моноцотура (монопроза) - емајлирани материјал једног дугог сагоревања, направљен са постепеним повећањем температуре на 1200 степени, који има високе карактеристике чврстоће;
 • бицотурум - емајлирана облога, која је прошла двије мање према трајању паљења (за стварање темеља и након наношења цаклине на њега) на температури од 1000-1040 ступњева.

Важно! Од теракоте за обраду пећи у просторијама било које дестинације, користи се монокотура - материјал високе чврстоће дебљег дебљег од бикотура, слој емајла и коефицијент апсорпције воде мањи од 3%. На амбалажи таквог материјала налази се слика пламена са бројем који означава број отпуштања (потребна је бројка 1).

С обзиром на високу порозност и апсорпцију воде у области од 10%, култура не можекористи се за облагање камина или пећи у просторијама високе влажности (кухиња, купатило, туш кабина).

Разноврсна теракота је мајолика - материјал који се разликује од њега у вишој класи уметничког перформанса. Поред прераде стамбених просторија, мајолика се користи и као пећна плочица, али идентична бикотрути, само у сувим просторијама.

Облога од теракоте је направљена од топлотно отпорног лепка са изведбом фуга, које се праве након очвршћавања лепка четком за високе температуре.

Важно! Љепило за плочице и фугирна маса би се требали купити с високим индексом еластичности након стврдњавања како би се компензирала разлика у топлинској експанзији пећи и материјала за облагање.

Овај видео ће вам помоћи да имате идеју о технологији опремања керамичких плочица:

закључак

У савременим условима, високи животни стандард, чак иу селима, ретко се сусреће са шпоретом, само избељеним кречним малтером - ватростална плочица за пећ је доступна за широку потрошњу, а цијена скупих врста керамике често одражава само високу класу умјетничких перформанси. Знајући карактеристике које се користе за суочавање са врстама керамичких плочица, чак и из буџетске керамике, можете изабрати материјал који задовољава радне услове.

Основна тачка чланка

 1. Пећи за печење и камини с керамиком - прилика не само за украшавање ових конструкција, већ и за исправљање грешака у каменчичкој пећи.
 2. Одабир плочице за храпавост, потребно је исправитипоставља приоритете: поштовање услова рада (безбедност) - на првом месту, естетика - на другом. Класа декоративне керамике треба да одговара архитектури и намени пећи.
 3. Покушај да се пећ обложи обичном плочицом је осуђена на неуспјех - плочица ће одлетјети након неколико циклуса гријања /хлађења.