Типови, типови и основне карактеристике ЛЕД трака

ЛЕД трака је јединствени дизајн који импресионира својом практичношћу и лакоћом уградње. Могућност имплементације уз помоћ различитих декоративних и расветних пројеката допринела је наглом повећању потражње за овом врстом ЛЕД (ЛЕД) производа. Данас је ЛЕД трака саставни дио организације дизајнера расвјете, од удобних интеријера до великих комерцијалних пројеката. На савременом тржишту представљен је велики сет ЛЕД трака, условно подељених у неколико типова, на основу њихове примене и техничких параметара.

Класификација по боји луминесценције

Боја сјаја је вероватно први параметар у било ком ЛЕД производу. Под овим параметром, ЛЕД траке су подељене у две групе: једнобојне и вишебојне.Једнобојне траке, када се испоручују са напајањем, емитују само једну боју, обично белу, плаву, црвену, жуту или зелену. Али осим ових основних боја, могу се наћи и гримизне, тиркизне или љубичасте сјаје. Бијеле траке се даље дијеле на основу температуре боје (топла, неутрална или хладна). Из нестандардних варијанти потребно је напоменути производе ултраљубичасте и инфрацрвене светлости. Шарене траке се израђују помоћу вишекристалних ЛЕД диода, при чему сваки кристал емитира строго дефинирану боју. Најчешћи су лени РГБ и РГБВ ЛЕД диоде.

Скраћеница од енглеских слова означава боје светлећих диода: Р - црвена, Г - зелена, Б - плава, В - бела.

Вишебојне траке се повезују преко посебног регулатора, који служи за регулацију напајања канала боје.

Врста кориштених ЛЕД диода

По правилу, тип зрачења емитованог од стране диоде одређен је величином чипа и означен је четверознаменкастим бројем. Данас се најчешће користе ЛЕД диоде 5730, 2835, 3528 и 5050. Прве двије знаменке означавају дужину чипа, а друге двије на његовој ширини. Ознаке су означене у милиметрима.

Усмеривани сјај

У правцу сјаја, све ЛЕД траке су подељене у два типа: предњи и крај. Нађена је најраспрострањенија ЛЕД трака предњег сјаја са кутом расипања од 120 °. Узорци узорака могу имати мањи угао расипања да би се фокусирали на сноп свјетлости на одређени субјект.

Флексибилне ЛЕД траке на крајњој (бочној) луминесценцији су мање популарне јер емитују светло под углом од 90 ° у односу на базу. У другој, они су слични фронталним колегама.

густина монтаже

Светлосни флукс и загревање ЛЕД траке су директно повезани са бројем инсталираних светлећих диода у једном линеарном метру. Данас стандардна класификација обухвата 30, 60, 90, 120, 240 ЛЕД диода по метру. Потрага за повећањем светлосног тока довела је до појаве трака са чиповима, постављених у 2.3 па чак и 4 реда. Често се производе вишеделни узорцикористећи ЛЕД диоде различите боје. Ова комбинација пружа додатне могућности управљања.Дуж цијеле траке, након 5-10 цм, означене су линије реза у облику иконе скенера. Изузетак су траке са напајањем од 220В. У њима, секвенцијални ланац формира ЛЕД диоде од 60 ком. Према томе, рез може бити направљен са мноштвом од 50 цм (при густини од 120 ком /М) или 100 цм (при густини од 60 ком /М).

Напајање

Напетости су од великог значаја у исхрани сваког електронског производа, тако да се све врсте ЛЕД трака класично класификују по овом параметру. У почетку, трака је пуштена само у јединицу напајања (БП) са излазним напоном од 12В, али са појавом снажних ЛЕД диода, струјно оптерећење на штампаним проводницима се значајно повећало, што је изазвало њихово често прегревање. Излаз из ситуације био је увођење нових стандарда хране:

  • из ДБ једносмерне струје напона 24В и 36В;
  • од мрежног напона 220В.

Траке, намењене за напајање из АЦ 220В, повезане су преко исправљача. Комплетан комплет по правилу садржи стандардни кабл са уграђеним мостом и одговарајући конектор.

Класификација по снази

Снага је назначена у Ваттс по линеарном метру или на пуном бобину и зависи од врсте ЛЕД диода, њихове густине и напона напајања. Постоје стандардне вредности снаге за СМД траке различитих типова које покреће БП 12В.Додиривање таквог параметра као што је моћ не би билоправо да не помињемо јефтине производе из Кине. Реал Повер производи са чипом кинеских брендова понекад 2 пута заостаје за брендираних узорака. Резултат - ниска светло излаз. Већина потрошња енергије задовољава наведене, али много мањи светлосни флукс наведен у перформансама. Ова чињеница објашњава инсталацију елемената ниског квалитета.

Степен заштите

Типови ЛЕД траке различите врсте перформанси, односно, способност да издржи негативне ефекте прашине и влаге. Класа заштите с обзиром на пакета у две цифре које се налазе након смањења ИП. На пример, трака отворена склапање делова који припадају класи ИП20 и нема заптивање. С друге стране, потпуно изоловани трака има највиши степен заштите ИП68 и дизајниран за нормалан рад воде.Основа ЛЕД траке обраслих лепак, што осигурава поуздану контакт са већином типова површина. Користећи траку без декоративне профила, морате да обратите пажњу на боју свог оснивања, јер се тога ће издваја из општег унутрашњости. То подлога може бити бела, сива, браон или имају транспарентне основе.

Поред типова траке ЛЕД произвођачи производе и производе копије са више функција. Ово укључује ЛЕД сетове за реализацију сложених динамичких ефеката и синхронизацију са способношћу да истовремено управљате са више Гловингсајтовима.