Типови и типови ЛЕД диода

Да се ​​не би изгубило у разноврсности типова и типова ЛЕД, потребан је један стандард, према којем се све емисионе диоде могу подијелити у групе по један или други параметар. Али, како се испоставило, не постоји такав стандард, а сваки произвођач ЛЕД диода класифицира производ по властитом нахођењу. Разлог за овај приступ је очигледан. Оптоелектроника се убрзано развија, а постоје и нови модели ЛЕД диода направљени за напредније технологије.

Нажалост, прво нећете набројати главну, а онда секундарне карактеристике неће испасти. Таква подела је врло субјективна. Због тога ћемо морати да наставимо са детаљним разматрањем проблема тако да читалац очигледно успева да се упозна са свим најчешћим типовима и типовима светлећих диода.

Гама боја

Тренутна технологија вам омогућава да добијете кристалну ЛЕД лампу са било којом видљивом бојом зрачења. У ту сврху користе се хемијска једињења полупроводничких материјала: индијум и галијум са различитим елементима. Да би се на амбалажи са производом, поред боје, објединила још једна карактеристика: таласна дужина зрачења. Помаже да се тачно идентификује нијанса. На пример, светлећа диода са зеленим сјајем може се приписати било ком кристалу који емитује светлост са таласном дужином од 500 до 570 нм. У исто време пример? = 500-520 нм ће имати боју морског вала, али са? више од 550 нм - нијанса салате. Средње боје се добијају блиским положајем од трикристали: плава, црвена и зелена са накнадном контролом снаге њиховог сјаја. То су такозване РГБ ЛЕД диоде. Постоје такође и двобојни типови који се углавном користе у индикаторском светлу.

У посебном параграфу треба навести бијеле типове ЛЕД диода. Они имају широк спектар зрачења и формирани, по правилу, на основу ултраљубичасте светлосне диоде обложене луминофором. Њихову градацију имају нијансе (топле, неутралне, хладне), што се изражава у облику параметра као што је температура боје.

Диоде које емитују УВ и ИР диоде, иако не раде у видљивом спектру, али њихова практична употреба заслужује да се нађу у листи сорти ЛЕД диода.

снага

У зависности од намјене, потрошња енергије може бити у распону од јединица мВ до десет вата. Први, најмањи тип ЛЕД диоде су голи кристали. Користе се за креирање ЦОБ матрица користећи најновију технологију. Други тип се може конвенционално приписати производима од 60 мВ до 1 В (ултра светли у транспарентном кућишту, смд 3528 и њихови деривати). Трећа група ће укључивати ЛЕД диоде са дисипацијом снаге већом од 1 В, што захтијева употребу додатног система хлађења. За најмоћније се сматра да је ЦОБ матрица. Један такав 35к35 мм модул може скенирати до 160 В.

Снага светлости

Ова карактеристика је директно повезана са параметрима као што су снага, угао осветљења и технологија производње. Што је мањи угао, то је већа осветљеност у тачкимерења Светле врсте ЛЕД са углом дифракције од 110 ° имају интензитет светлости од око 1000 мцд, а под углом од 15 °, интензитет светлости 35000 мцд.

У америчкој корпорацији Црее, свака генерација снажних бијелих ЛЕД диода је укључена у засебну групу (С5, Т6, У3 ...).

Важно је напоменути да су застареле дифузне ЛЕД диоде типа АЛ307 са силом светлости 0,4-6 мкд престале да буду тражене и практично замењене супер-светлим аналогима са светлосном снагом од хиљаду пута више.

Пад напона

Пад напона моно-кристалних ЛЕД диода одређен је њиховом снагом и бојом зрачења и има фиксни оквир. На пример, у карактеристици белог зрачења које емитује диода, може се назначити пад напона од 3,3 до 3,6.

Проширење струје кроз кристал да би се повећала осветљеност не може трајати бесконачно. Као резултат тога, компанија је успоставила производњу мулти-кристалних ЛЕД диода, које су дизајниране за напон 9, 12, 18, 24, 48, 72 волта. Свијетли представник ове породице је ЦОБ-матрица бијелог сјаја.

Не може се не споменути нити, која се напајају константним напоном од око 70В. Ове специфичне шипке се користе у сијалицама са симулираним нитима напрезања.

Перформансе и сврха

Ако погледате у детаље, онда ће ова секција постати веома велика. На крају крајева, сваки произвођач производи стотине врста ЛЕД диода које су геометријски димензионисане да задовоље потребе.потрошача. Па ипак, постоје знаци по којима их се може наредити.

Наведите главне типове ЛЕД диода:

 1. Слаба струја:
  а) супер светли двокраки у округлом прозирном телу 3, 5, 10 мм. Примјењују се као индикатори, у рекламним информационим модулима, семафорима;
  б) ЛЕД диоде смд квадратне или правоугаоне величине до 3к3,5 мм. Најчешће се користе у изградњи редова и система за приказивање.
 2. Снажан смд:

  а) састављају се на један кристал без сочива и користе се у ЛЕД сијалицама и потрошачкој роби;
  б) састављају се на неколико кристала са заједничким објективом и постављају се за индустријско и декоративно осветљење.

 3. ЦОБ модули белог сјаја могу достићи 38к38 мм у квадратној изведби и 50к6 мм у облику равнала. Они су тражени у дизајну рефлектора и уличних светала.
 4. Нит. Направљен у облику шипке дужине око 30 мм са мноштвом кристала на површини. Могућности лампе са жарном нити су само откривене. Док се користе за прављење упредених лампи на 220В.
 5. ОЛД. Танкослојне органске ЛЕД диоде за конструкцију дисплеја.
 6. Радијацијске диоде у ИР и УВ опсегу. Произведени су иу случају закључака, иу перформансама СМД-а. Међу производима широке потрошње, они се могу видети у даљинском управљачу и лампама за сушење ноктију.

На концу, треба напоменути да горенаведена класификација није потпуна и може се додатно допунити подврстама игрупе Исто важи и за све шири опсег примјене. Међутим, генерални концепт који су предводили лидери у производњи оптоелектронике Ницхиа, Црее и Пхилипс у овом чланку је детаљно описан.