Утичница за веш машину са сопственим рукама

Где инсталирати утичницу за веш машину

Утичница машине за прање има одређене захтеве за инсталацију и локацију. Поред тога, постоје општи захтеви за инсталацију утичница које се често заборављају приликом инсталирања машина.

Све то може довести до квара утичнице или машине за прање рубља, а теже посљедице за фатални исход. Стога, да би се искључиле грешке приликом инсталације, препоручујемо да прочитате наш чланак.

Изабрали смо утичницу и жицу за повезивање машине за прање веша

За прво прикључење машине за прање веша неопходно је набавити сву потребну електричну опрему. То зависи од поузданости и трајности шеме. Стога се овај аспект не може занемарити.

Избор утичнице за веш машину

Пре свега, хајде да се осврнемо на избор утичнице. Погрешан избор утичнице доводи до изгарања, лошег контакта и могућег оштећења машине за прање. Овде нас највише занима врста утичница и њена називна струја.


На слици је приказан излаз са уграђеном ултразвучном машином

 • Прво се задржимо на називној струји утичница. Треба да одговара номиналним параметрима машине за прање веша. Помоћи ће вам да сазнате упутства за рад или пасош возила.
 • Може се десити да пасош не означава називну струју. Али снага машине ће сигурно бити одређена. У овом случају користимо формулу. У овој формули И је номиналнаструја, П - називна снага машине за прање веша, У - називни напон напајања за нас је 220В. Наравно, ово није потпуна формула, али у нашем случају то је сасвим довољно.
 • Модерне машине за прање рубља и утичнице испод њих обично нису веома захтјевне. Уосталом, за машину капацитета до 1.3 кВ сасвим је нормално 6А утичница. Међутим, постоје машине за прање чија је номинална снага до 3 кВ. За такву опрему потребно је одабрати утичнице у 16А.
 • Генерално, називна струја утичница може бити 6, 10, 16, 25 и 32А. Овај други тип је прилично ријетко приказан и углавном за трофазне утичнице. На основу наше номиналне струје, бирамо најближу вредност.
 • Сада за тип утичнице. Прије свега, они морају имати заштитну подлогу, која би требала осигурати проактивно затварање контаката за уземљење.
 • Још један аспект који мора нужно узети у обзир ову класу испуста прашине и влаге. Према тачки 7.1.47 ПУЕ (Правила за постављање електричних инсталација) купатило се односи на просторије зоне три. У овим просторијама, све утичнице морају бити на нивоу влаге не мање од 5. Стога, утичнице и машине за прање треба да буду ИП45 или више.

Обратите пажњу! Ово правило важи само за утичнице инсталиране у купатилу, без обзира да ли се ради о машини за прање веша или о другој електричној опреми. Код уградње машине за прање веша у кухињи или другој просторији није потребно испунити овај захтев.

Избор жице за веш машину

Прави изборСекција жице за повезивање машине за прање такође има одлучујућу вредност за трајност кола. Уосталом, у случају уградње жице мањег раскрснице, у најбољем случају она ће једноставно експлодирати, ау најгорем случају ће довести до пожара.

 • Избор жице се врши на исти начин на основу номиналне струје машине за прање веша и сасвим је могуће да се то уради сопственим рукама. Ово се ради за табелу. 1.3.4 или 1.3.5 ПУЕ зависно од материјала жице.


Избор пресека жице за повезивање машине за прање веша

 • У нашем случају, ово ће бити трожична жица положена на скривени начин. Уосталом, према 12.22 ВСН 59-88, ожичење у купаоницама мора бити изведено на скривени начин без употребе металних цијеви или кутија.
 • Али, каква би била вредност попречног пресека жице, није било, према табели. 7.1.1 У сваком случају, не сме бити мање од 1,5 мм2 бакарне жице. То јест, ако одаберете попречни пресјек дозвољен у 1 мм2, онда још увијек морате инсталирати проводник од 1,5 мм2.

Шема и локација прикључка утичнице

Наравно, шема утичнице за машину за прање веша и место њене инсталације су основни параметри који се морају поштовати да би били у складу са свим стандардима. На крају крајева, то зависи од ваше сигурности.

Утакните утикач за машину за прање веша

Прво погледајмо шему повезивања. За кухињске и друге просторије не разликује се од правила за уградњу обичне утичнице. Али овде за купатило постоје одређене карактеристике на којима ћемо зауставити вишедетаљно.


Шема повезивања утичнице за машину за прање веша од стране посебне групе

 • Уопштено, инсталирање утичница у купатилу је забрањено. Али према П.7.1.48 ПУЕ купатила станови су изузетак. Овај изузетак функционише само када се поштују одређене норме.
 • Тако да перилица и утичница морају бити спојени преко сплит трансформатора или преко УЗО машине. А ако прва опција није веома погодна у имплементацији, онда је друга прихватљива.
 • УХФ машина се може инсталирати директно у утичницу (постоје типови утичница) или након пуњења Ова група уводних машина. Ако је УЗО машина уграђена у утичницу, испада прилично обимна и не изгледа добро на зиду. Стога, у већини случајева, одаберите другу опцију, као што је приказано у видеу.
 • У складу са истом клаузулом 7.1.48, ПУЕ машине УЦМ мора бити пројектована за струју цурења која не прелази 30 мА. Ова машина се може инсталирати и за храну одвојене групе у којој се налази једна утичница у купатилу, и за једење пуне розете или мешане групе.

Обратите пажњу! 30мА је веома мала вредност. И, на основу искуства, могу рећи да када инсталирате такав заштитни уређај на цијели низ утичница за рад, то ће бити прилично често. Посебно ако електрична опрема није нова и садржи велики број електричних уређаја за загријавање воде. Због тога вам препоручујемо да инсталацију утичнице за машину за прање веша направите као посебну групу.

Положај утичнице за веш машину

Пређимо сада на најважније питање. Где треба да се налази утичница за УЗО за машину за прање веша? И овде је главни аспект погодност његове употребе. На крају крајева, машина за прање рубља не би требала бити стално укључена у утичницу.

Избор локације утичнице за машину за прање веша

 • На основу тога, утичница треба да се постави поред места где је машина за прање рубља инсталирана. У том случају, не би требало да се затвара у нишама или да се налази превисоко. Осим тога, у 12.30 ВСН 59-88 забрањује уградњу утичница испод и изнад судопера. Исто важи и за купке.
 • Ако имате туш кабину, онда клаузула 7.1.48 захтева да се утичница постави не ближе од 60 цм од врата. То је неопходно да прскање из туша не дође у утичницу.
 • Обично су такве утичнице постављене на висини мало изнад машине - 1 - 1.2 м. И иако правила немају ограничења на висину инсталације, она обично није мања од 25 цм

закључак

Сада знате која утичница за спајање на машину за прање веша и како можете видети све ове услове није тако тешко. Главно је да се поштују основна сигурносна правила и да се одговорно одговори на ово питање. Јер цена грешке може бити веома велика и не може се упоредити са напорима и трошковима потребног рада.