Шта треба да урадим ако се утичница спали?

Шта урадити у случају испаљене ватре?

Шта учинити ако постоји утичница, као и питања везана за уклањање посљедица пожара, може доћи пред свакога од нас. Пожар може настати због масовних разлога, од погрешне инсталације утичнице, до његовог изливања.

Међутим, као што може, већина опасних ситуација настаје услед неправилне употребе утичнице. Стога ћемо у нашем чланку размотрити питања не само елиминације пожара и елиминације посљедица, већ и питања везаних за исправан рад овог производа.

Паљење и опоравак од катастрофе

Пре свега да се осврнемо на питања која су директно повезана са паљењем излаза. Нема потребе да журимо овде, али не можете успорити. Акције морају бити јасне и тачне. Након елиминисања пожара, треба одмах предузети кораке како би се обновило снабдевање енергијом и елиминисале последице.

Уклањање запаљења утичнице

Дакле, да ли имате утичницу о томе шта да радите? Могуће је угасити утичницу која је под напоном, али само специјалне апарате за гашење пожара. Стога, прије свега, треба га уклонити из напона ако се то није догодило у истрази заштитних радњи.

Али, хајде да се вратимо на ред:

 • Утичница се може угасити угљен-диоксидом, прахом и хемијски пјеном (зраком-емулзионом) апаратом за гашење пожара . Научите се о саставу апарата за гашење пожара по њему - апарат за гашење пожара угљен диоксид, ОП - апарат за гашење пожара и тако даље.


Типови, скраћенице и изглед различитих апарата за гашење пожара

Обратите пажњу! Када се користи угљен-диоксидни апарат за гашење пожара, у сваком случају га немојте држати за руке. Чињеница је да када се притисак угљен-диоксида смањи, температура нагло опада и сасвим је могуће добити озеблине руку.

Али апарат за гашење пожара је при руци далеко од увијек. Погледајмо друге опције о томе шта да радимо када је напајање укључено? Прво, треба уклонити напетост из ње. То можете урадити на неколико начина.

 • Најлакши начин је онемогућити храњење на машинама у овој групи . Ако знате одакле позивате, или стан или приватну кућу, искључите аутоматске податке.

Ако не знате одакле се тражи утичница, онда не треба да очајавате. Да бисте уклонили напон, можете угристи жице које су погодне за утичницу. Требало би их одложити један по један без додиривања. У овом случају, алатка коју једете жице мора нужно бити са изолованим ручкама.

 • Ако ова опција није прикладна, онда можете радикално разбити жицу сјекиром.Да, па се овде неко не шали. Главна ствар је да је ручка сјекира била дрвена и сува, а непосредно прије резања жице окренули сте лице.


Одрежите жицу у утичницу са секиром

Све ове методе су прикладне ако заштита није успјела, а утичница није искључена из кратких спојева. Може се одредити слабљењем светла у просторији или у одсуству напонасусједне утичнице. Иако је ово само индиректни знак.

Па, уклонили смо напон, али утичница гори шта даље?

Сада је могуће угасити га на било који могући начин. Да бисте то урадили, можете користити воду, песак, престанак ваздуха и било које друге методе. Главна ствар је да се не додирују руке растопљених делова пластичног излаза - то може довести до опекотина.

Елиминација ефеката пожара

Након гашења утичнице, поставља се логично питање, а шта даље? У најбољем случају, немамо свјетла у једној просторији или нема пара утичница. Али можда постоји опција да без напона имамо све електричне тачке стана или куће.

И ово питање мора бити ријешено што је прије могуће:

 • Као прво, морамо да раставимо изгорели излаз.Ово неће само утврдити узроке пожара, већ и процијенити учинке пожара.
 • Најједноставнији случај био би да је сама утичница или чак њен декоративни поклопац мало оштећен . То је могуће када је утикач уређаја лабаво уметнут у утичницу и повезан са пластичним деловима. Повећана топлота и изазвала је пожар.
 • У овом случају, наша упутства саветују да ископчате утичницу и изолујете крајеве жица.Штавише, изоловање жица не треба само да додирује уземљене делове, већ и међусобно.


Растављамо спаљени излаз

 • Тежа опција је ако је излаз испаљен, али и дио ожичења.У овом случају, требало би да прекинемо и спаљене жицевећ су оставили крајеве жице да се изолују.
 • Па, најгори случај, ако су жице потпуно изгореле до улаза у зид.У овом случају, не постоји ништа друго осим да се уклони комад кита како би се уклонила жица са зида. За уклањање нам треба тачно количина жице која нема трагове термичког утицаја и довољна је за наношење изолационе траке.

Ако не желите да оштетите зид, а утичница није толико потребна, постоји још једна опција. Потребно је да пронађете дистрибуциону кутију из које је захтевана утичница. Обично се налази изнад прекидача општег осветљења просторије. И на терминалу блокирамо жице које иду у ову утичницу.

 • Након изолације или одбацивања жице можете напајати. То се ради из стана или подне плоче. Урадите ово веома пажљиво. На крају крајева, ако је испуст изгорео, онда је могуће оштећење иу другим деловима ожичења.
 • Зато треба да носите диелектричне рукавице на рукама. Ако их нема, онда барем само рукавице. Уклоните особу са штита и укључите прекидач.
 • Ако, као резултат рада НЕ селективне заштите, гатеваи је онемогућен, онда сви групни аутомати морају бити искључени пре укључивања. Након укључивања уводне машине, укључите групне ауто-прекидаче у складу са свим горе описаним безбедносним мерама.


Дистрибутивни штит за кућиште

 • Ако је све урађено исправно у вашој електричној мрежиНема других оштећења, након што се укључе машине, све ће радити као пре. Ако се нешто не упали или одакле су се искриле када се укључите, онда не би требало да будете херојски! Позовите струју!

Правилно руковање утичницама

Али, наравно, боље је да не само доводите излаз на паљење. Уосталом, у већини случајева, властитим рукама практично запалимо розету са њеним погрешним руковањем. Стога, дајемо само неколико једноставних правила која ће вам омогућити да не упаднете у тако "врелу" ситуацију.

 • Нећемо саветовати да не стављате аутсајдере у испуст, да га не заливате и да не изводите друге очигледне ствари. Ако дамо правила, која су вероватно сви чули, али су из неког разлога заборавили.
 • Прије свега, не заборавите да сваки излаз има своју властиту називну струју. Овај параметар се поставља на основу снаге контактне секције излаза. Обично се излазе утичнице за струју од 6А, што приближно одговара уређајима снаге 1,3 кВ. Ту су утичнице за 10, 16 и 25А, чија је цијена природно мало већа. Можете повезати снажније уређаје. Али њихова снага ипак не би требало да пређе номиналну струју утичнице.

На слици можете видети где да гледате називну струју утичнице

 • Утичница мора бити чврсто причвршћена на мјесту слијетања. Приликом повлачења вилице не би требало бити никаквог зазора. Иначе, свака употреба жица утичнице ће бити подвргнута деформацији, што ће на крају довести до њиховог преламања и лошег контакта.
 • Немојте уметати чепове већег пречника. То доводи до деформације затика вилице и због лошег контакта. Ово доводи до загревања.

Запамти! Што је већи отпор проводника, то више он издваја топлоту при струји струје. Истовремено, што је већа температура било ког проводника, већа је и његова отпорност. Испоставља се да што је жица више загрејана, то је мања струја коју може нормално проћи. Због тога ће прегрејана жица током наредне операције нужно експлодирати.

 • Ако на утикачу или утичници можете видјети трагове подгара као на видеу, обавезно уклоните напон и очистите га. У супротном, то ће неминовно довести до избијања болести.

закључак

Сада знате шта треба да урадите ако испусте ватру. Али знате и правила која неће дозволити да се утичница запали. Дакле, лакше је не проводити експерименте са својом имовином, па чак и животом, већ једноставно извести она нефлексибилна правила рада, која намећу било какву утичницу.