Шта треба тражити при избору базалтне вате

Да би се изоловао водоводни систем, индустријски објекат, сви градитељи бирају материјал са влакнастом структуром. Најтраженија је базалтна вуна са одличним карактеристикама. По својим својствима прелази минералну вуну, посебно у температурном опсегу у којем је могуће радити са материјалом, паропропусношћу и периодом његове употребе. У чланку ћемо размотрити како изабрати дати материјал, на шта треба обратити пажњу и која цена базалтне вате.

Главне предности и недостаци грађевинских материјала

Производи се топљењем одређених материјала уз додавање неорганских минерала, који су спојни елемент. Вакуумско пресовање чини материјал издржљивијим и еластичнијим. Хидрофобне компоненте дају својства одбијања фурнира од базалта.

Главне предности базалтне вуне:

1. Поузданост. Може се користити за рад са фасадом, и уз употребу мокрог начина наношења.

2. Потпуна заштита од пожара. Грађевински материјал је израђен под утицајем високих температура, тако да не гори.

3. Звучна изолација. Кроз овај материјал, готово је немогуће чути нешто.

4. Неосетљивост на високе температуре.

5. Минимално скупљање.

6. Дуготрајно коришћење. Уз компетентну инсталацију, грађевински материјал ће трајати више од 50 година.

7. Хемијска изложеност. Вуна је веома отпорна на хемијске утицаје и није погодна за живот глодара.

8. Брза инсталација.

Главни недостаци базалтне вуне:

1. Водопропусност.

2. Када се користи унутар простора зграде постаје мање.

3. Висока осетљивост на промену форме. При уградњи овај материјал не треба савијати, у супротном ће изгубити свој изглед.

Главне карактеристике

Не можете само купити базалтну вуну било које марке и произвођача, морате обратити пажњу на њене главне карактеристике.

1. Топлотна проводљивост. Карактеристике топлотне изолације грађевинских материјала су последица структуре порозних влакана. Има висока механичка својства. Ово се може објаснити малом дужином влакана и њиховим распоредом у нерегулисаном облику. Из тог разлога материјал након сушења не мијења свој изглед.

2. Паропропусност. Ова карактеристика се постиже посебном структуром. То је изузетно важно када се изолује свака сложеност зграда. Ако одлучите да примените ову вуну, онда пара неће проћи кроз зидове ваше собе, тако да се у њима неће накупљати влага. Ова карактеристика значајно продужава период употребе објеката који се загревају датим грађевинским материјалом.

3. Густина. Она се креће од 40 до 200 кг по квадратном метру. Ако примените вату на кровове или материјале са шаркама, онда купите материјал са густином од 100 кг по квадратном метру. Неће почети да клизне. Различита густоћа омогућава употребу материјала на свим површинама, односно на крововима или подовима.

4. Снага компресије. Свезависи од типа грејача, на пример, ова чврстоћа на 10% може бити од 10 до 60 кПа.

Основне карактеристике базалтне вате

1. Звучна изолација. Материјал тихо потискује све звучне таласе без проблема. Успут, бука се неће чути ни у другим собама.

2. Загревање влаге. Грађевни материјал, импрегниран посебним средствима, који имају квалитетну хидрофобност, односно влагу не пада у материјал. Минерална вуна не упија више од 2%, а обична минерална вуна упија велику количину влаге. Зато, ако треба да изолујете сауну или сауну, прекините ваш избор на базалтној вати.

3. Сигурност. Направљен је од природних сировина које се комбинују са формалдехидом. Неки тврде да је то опасно, али то је права обмана. Током производње грејача, неутралише се негативни ефекат смоле.

Какву базалтну вуну купити?

Не постоје посебне сорте овог грађевинског материјала. Разликују се само по механичким параметрима и примени за рад.

1. Мека базалтна вуна. Направљена од не-дебелих влакана. Материјал који се користи за изолацију оних дијелова зграде који неће издржати врло велика оптерећења. Најчешће су то оквири, фасаде и друге површине.

2. Просечна густина. Кошта много више од меке сорте.

3. Круто. Обезбеђује да се наноси на материјале који могу издржати тешка оптерећења. На пример, оградити подове или изоловати зидове.

\ тФоил Покривен је фолијом са једном или две стране.

5. Цилиндрична. Произведени су специјално за рад са цевима чији је пречник већи од пола центиметра.

Грађевински материјал је израђен у облику ролни, отирача или без одређеног облика. Максимална дебљина грејача не прелази 10 центиметара. Природно, овај материјал је много боље заштитио вашу површину, али је врло незгодно инсталирати га, па често добијате танак грађевински материјал, који се слаже у пар слојева.

Колико кошта базалтни памук?

Не треба заборавити да његова вриједност зависи од произвођача и техничких својстава материјала. На пример, ТецхноНИЦОЛ РОЦКЛИГХТ кошта око 400 рубаља. Генерално, цијена базалтне вуне варира од 200 до 5.000 рубаља.