Обим прстенова: 7 предности армираног бетона

Изабрати бетонски прстен у зависности од сврхе за коју ће се наносити.Правилно опремљен канализациони систем - гаранција је високог квалитета. Чак и на малој сеоској кући, можете уживати у свим благодатима цивилизације, опремању рупе на градилишту са бетонским прстеновима различитих пречника.

Прстенови за постављање: опште информације

Армирани бетонски прстени се широко користе за изградњу канализационог система - контролне бунаре или септичке јаме. Употреба прстенова сматра се најједноставнијим и најпогоднијим начином уређења канализационог система.

Прстени су направљени од арматуре и бетона, довољно су јаки и користе се углавном за издржљив рад.

Приликом одабира прстена за рупу, потребно је узети у обзир број људи који живе у кући

Канализациони систем, опремљен УВ-прстеном, поуздано је заштићен од различитих временских услова и штити подземне воде од цурења канализације.

Могуће је разликовати два типа прстена - еуро прстен са бравом и обични армиранобетонски прстенови. Други тип прстена је повезан са раствором цемента и жељезним нараменицама.

Предности коришћења РБ-прстенова:

 • дуг животни век производа;
 • Отпоран на оптерећења;
 • Не дозволите да влага прође;
 • лака инсталација и рад;
 • Ниска цијена;
 • Може се користити за опрему канализационог система, мале тунеле, далеководе игрејне мреже;
 • Заштићено од подземних вода.

Недостаци укључују чисто техничке аспекте - велика тежина РБ-прстенова укључује транспорт у великом возилу, а њихова инсталација је могућа само уз употребу посебне опреме.

Класификација и запремина чипкарских прстенова

Ови прстенови су направљени од тешког бетона Б25, чија је отпорност на мраз Ф-100, водопропусност В4. Прстенови прстена имају ознаку према којој се може одредити класификација прстена.

Армирани бетонски прстенови се дијеле на монтажне, селективне, са поклопцем, са бравом и са дном.

Ознака на почетку означава тип конструкције: КС - зидни прстен, КСД - зидни прстен са дном. Након типа, пише се величина прстена, прва група цифара означава пречник прстена, након цртице - висину производа. На пример, КС-15 означава зидни прстен пречника 1500 цм

.

Пре него што купите ЛЦД прстенове, потребно их је проверити на присуство пукотина

.

Приликом инсталирања септичке јаме на локацији, величина будућих отпадних вода се узима у обзир прије свега. У зависности од дубине отпадне јаме, израчунава се потребан број армирано-бетонских прстена и њихових типова.

Стандардна висина прстена је 90 цм, али ако је потребно, може се допунити прстеновима других величина. У зависности од потреба, изабран је пречник од 70 до 200 цм, а дебљина бетонског зида је 7-14 цм.

Снага дизајна у великој мери зависи од доњег прстена бушотине - стручњаци препоручују постављање прстена са дном. Затим идите до зидних прстена и затворите септичку јамуотвор са отвором Пречник елемената септичке посвуда треба да буде исти, иначе ће дизајн бити нестабилан и могуће цурење одвода у тло.

Обим бетонског прстена 1 метра: нијансе изградње септичких јама

Једнокоморна септичка јама израђена од армираног бетона треба да има дно и поклопац. Таква јама се сматра неефикасном, најчешће се инсталира у земљи.

Отпадна јама је инсталирана на удаљености не већој од 20 м од стамбене зграде. Што се даље налази септичка јама, више цеви ће се морати полагати од канализације у кући до септичке јаме. Истовремено, минимална удаљеност до стамбених зграда је 5 м. Приликом уградње септичке јаме, потребно је узети у обзир број људи који ће користити канализациони систем. У просеку, људи користе око 200 литара воде по канализацији дневно.

Приликом одабира прстена од армираног бетона, важно је знати колико литара отпадне воде може примити овај дизајн. Сматра се да је минимална количина септичких прстенова - 6 коцки. Да би се израчунао волумен прстена РБ, број становника се мора помножити са 200 литара, примљена сума се помножи са 3 (временски интервал за који се одводи обрађују у јами). Да бисте добили волумен прстена, коначни износ се мора подијелити са 1000. На основу таблица на Интернету, одаберите одговарајући промјер за прстен ЖБ. У једном стандардном прстену 90 к 150 цм поставља се приближно 1,59 литара воде или одвода.

Јама за бетонске прстенове најбоље је копати помоћу багера

Када инсталирате септички прстен, морате имати на уму да је површина на коју су постављени прстеновитреба да буде строго хоризонтална.

Ако не можете инсталирати доњи прстен са дном, можете напунити густи слој дробљеног камена и сипати га отопином цемента. Врх септичке јаме је покривен прстеном запечаћеним са гвозденом септичком јамом.

Јама за бетонирање без дна: уградња властитим рукама

Пре него што наставите са постављањем прстенова, потребно је припремити јаму дубине 3 метра испод рупе. Његова ширина би требала бити нешто већа од пречника одабраног за прстенове септичких јама.

За ископавање јаме испод јаме могу се самостално извести лопате, а за бржи рад можете унајмити специјалног техничара.

Дно јаме треба бити поравнато са песком, преко кога је уграђен бетонски прстен са дном или конвенционалним зидним прстеном.

Јама без дна може бити инсталирана у подручјима гдје нема подземних вода

Како монтирати септичку јаму на цик-цак прстенове:

 1. Инсталирајте први прстен. Проверите да се не савија у страну.
 2. Након постављања таквог зидног прстена, попуните простор између септичке јаме и јаме.
 3. Постепено изградите септичку јаму, не заборављајући да проверите ниво инсталираних лв-прстена.
 4. Прстенове покрити раствором цемента од песка.
 5. За отварање рупа испод канализационих цеви користите бушити или бугарски. Канализациона цев из куће је инсталирана под малим углом.
 6. Ако се канализациони систем састоји од више септичких јама, поред дренажне цеви, мора се поставити и цев која повезује септичке јаме. Ова цевналази се 20-30 цм испод дренаже.
 7. Важно је да се правилно изабере хидроизолација како би се спречило продирање отицаја у земљиште. У ту сврху користи се битумен или полимерни мастикс.
 8. Завршна фаза је постављање поклопаца за септичке јаме. Након сушења зглобова можете почети користити септичку јаму.

Бетон од армираних бетонских прстенова не захтева посебна правила рада, али је важно да га се очисти на време и да се користе специјалне бактерије за боље рециклирање отпадних вода.

Како израчунати величину прстена (видео)

Рад армиранобетонске септичке јаме у великој мери зависи од квалитета материјала од којег је направљена. Све ставке морају бити правилно означене. Придржавајући се свих нијанси и технологије уградње, дренажни отвор ће трајати прилично дуго.